AcasăSOCIALMai merită să ţii un porc în bătătură? Iată calculul corect: cât...

Mai merită să ţii un porc în bătătură? Iată calculul corect: cât te costă să creşti „un Ghiţă” în coteţ!

porcMai merită să ţii un porc în bătătură? Iată calculul corect: câte te costă să creşti "un Ghiţă" în coteţ!

Dacă luăm în considerare inflaţia şi scumpirile de la raft, ar putea părea mai rentabil să ne creştem propriul porc în bătătură şi să mâncăm carne „bio”. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

Creşterea unui porc a ajuns o adevărată provocare financiară.

Un porc de 150 kg – 3.000 lei

Unul dintre cei mai importanți crescători de porci din România a explicat cu subiect și predicat cât te costă acum să crești un ”Ghiță” în bătătură.

Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:

  • 50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei
  • 15% grâu – 150 kilograme x 1.9 lei = 285 lei
  • 15% orz – 150 kilograme x 1.5 lei = 225 lei
  • 20% purina – 10 saci x 130 lei = 1300 lei
  • 25 kilograme calciu furajer = 100 lei
  • Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT. Aici nu includ cheltuieli transport furaj, măcinat, amestec etc.”, a explicat Constantin Dorin Crețan, cel mai mare crescător de porci din Târgu-Jiu.

Cât furaj investeşti într-un porc?

Perioada calculată de crescător ca fiind cea mai potrivită pentru a aduce un porc la greutatea de 150 kg ar fi de 210 zile. El a detaliat și care este porția zilnică de hrană pentru un porc, dar și costul acesteia.

”La un randament de circa 600 grame mediu pe zi, un porc trebuie să consume aproximativ circa 4 kilograme furaj, ca atare avem un cost de 11,6 lei/ zi furaj pe porc.

Să aducem un porc la 150 kilograme ne trebuie circa 210 zile aproximativ. Deci 11,6 x 210 = 2.436 lei/porc doar furaj.

Dacă cumpărăm purcelul să îl îngrășăm mai cheltuim 400-500 lei în plus în funcție de rasă, linie, buzunar sau zonă!”, a mai menționat Constantin Dorin Crețan.

author avatar
Andrei Ștefan
7.496 afisari

18 COMENTARII

    • ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

      ZIARE.COM ESTE RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

      DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

      ACEST SITE DE IMBECILI , RAMASITE COMUNISTE IMUNDE SI LINGAI IN KOOR A CLASEI POLITICE ACTUALE , TREBUIESC SA DISPARA .

      FAC PRESA DE RAS

    • Corect. Unde pui ca ăștia despre care vorbești au deja 30 de ani.
      Dar ceilalti se fac se 150-200 de kg in 12-14 luni, in sistem gospodaresc fără purina.

  1. Si dupa ce l-ai ingrasat asa cum spune nenea ăsta, îl tai si nu stii de ce carnea are gust de plastic (avand in vedere ingredientele crescute tot dupa metode ”stiintifice”). ”Uita” specialistul sa ne spuna (daca a trait la tara), ca porumbul nu-l cumparam ca-l semanam pe terenul nostru, mai punem de jur imprejur si niste rujă(floarea soarelui) din care facem ulei iar turtele le dam la Gusti (asa se cheama al nostru), apoi porcii mai manînca si masa verde, resturi de mîncare, ghinda de stejar si altele de prin gospodarie, iar cand il sacrificam, mirosul imbietor se simte pe toata ulita. Deci inafara de banii pentru cumpararea purceilor nu mai cheltuim mare lucru pe mancare. Problema noastra nu-i ca-i scumpa mancarea pentri porci , ci ca anumiti (pfui era sa zic porci) domni nu ne lasa sa-i crestem, ba ca poluam, ba ca bîntuie nu stiu ce boli teribile, ba ca trebuie sa le asiguram, lor porcilor conditii ”omenesti” de trai (la un moment dat nevasta-mea voia sa le puna fata de masa) si multe multe altele ca aproape-ti vine sa renunti. Dar daca asta cred, ei bine se-nsala, noi nu vom renunta la a tine cate un Gusti in batatura, insa pentru ei cand vin in control o sa cumparam, ca sa-i servim, carne de aia de care ne indeamna sa o consumam si noi, iar noi vom ramane cu a noastra. Vom vedea cine va fi mai cîștigat…

    • Adevarat ! De laturi astia nu au auzit ! Se fac din ce ai in gospodarie plus tarate. Si cel mai bun borc are intre 80-90 kg cand il tai !

    • Dar socoteate si cat te costa sa ari pamantul sa plantezi porumbul sa Sapi sal aduni. Nu le faci pe gratis

  2. Cel mai „bio” „Ghiţă”, porcii mistreti, nu se cresc neaparat singuri dar se descurca. Surse de apa sa fie si teren.

  3. dar in parlament, presedintie, guvern, institutii de forta, etc, etc, mai merita sa mai tinem porci?
    cu astia care sunt de atata timp, ce facem cu ei?

  4. Oare merita sa mai cestem in continuare toti Godacii care ne conduc ? Tradarea lor, plimbarile lor, nepasarea lor, ne costa mai mult decat mentinerea godacilor in fruntea tarii

  5. „Constantin Dorin Crețan, cel mai mare crescător de porci din Târgu-Jiu” vrea să crească doar el porci și toată lumea să cumpere de la el. Și eu cresc un porc pe an în bătătură pentru consumul familiei și nu ajung la jumătate din cât cheltuie „cel mai mare crescător de porci din Târgu Jiu”. El probabil îi mai și vinde nu ca mine de aceea îl costă așa de mult ca să ne asigure cu va muri sărac. Îi doresc mult succes și la mai mare: să-l coste dublu de azi înainte.

  6. Porumbul nu e 2 lei, grâul nu e 1,9 lei și nici Purina nu folosesc. Deci jumatate din valoarea porcului e Purina.Bravo Ciucă. Lasă că îl cresc eu pe al meu intr-un mediu toxic cu iarbă, urluială și zer, poate n-oi murii!

  7. Dar în comparație cu ingrasatul porcilor din guvern este imfima suma precizata ,și în plus nici nu putem sa avem bucuria pirjolitului ,cică sint protejați prin lege,MAMA LOR DE TRADATORI

  8. Mai bn tin decât să mănânc rahatul altor țări și stiu ce mănânc la care nu-i convine poate pleca afară sa mănânce mâncare cancerigena

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger