AcasăSOCIALMai e puțin până să înceapă școala! Câți elevi vor învăța în...

Mai e puțin până să înceapă școala! Câți elevi vor învăța în trei schimburi. Datele anunțate de ministrul Educației – VIDEO

sursa foto: captură video

Cu doar câteva zile rămase până la începutul noului an școlar, elevii se pregătesc de începutul cursurilor. La fel și părinții lor, care se străduiesc să le cumpere rechizitele și tot ce mai au nevoie copiii, pentru procesul educațional.

Unii elevi vor studia în școli în care se va învaţa nu doar în două, ci chiar în trei schimburi.

Peste 25.000 de elevi, în unități care învață în trei schimburi

De altfel, la finalul ședinței de guvern de vineri, ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată, într-o conferință de presă, câți elevi vor învăța în trei schimburi.

„Datele pe ultima estimare (…) erau un pic peste 25.000 de elevi în unități care învață în trei schimburi. În unele cazuri, din păcate, unitatea este singura unitate de învățământ din unitatea administrativ-teritorială. Acolo este nevoie de investiții în infrastructură școlară. Noi chiar recent am încheiat un apel pentru construire de școli verzi, școli sustenabile pe PNRR și îndemn autoritățile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile, mai ales că ele vin din sursă europeană, în ideea de a reuși să răspundem nevoii demografice de a avea noi unități de învățământ”, a răspuns șefa de la Ministerul Educației.

Prevederea ar urma să intre în vigoare începând cu anul școlar 2025-2026

Și tot în aceeași conferință de presă s-a adus în discuție faptul că Legea educației interzice școala în trei schimburi. „Chiar și așa, există în Capitală opt școli în această situație, după statistica ISMB și 11 după statistica Ministerului și a Prefecturii” – a remarcat un reporter. Astfel că ministrul a fost întrebat de ce nu s-au găsit soluții în aceste școli.

Legea vorbește într-adevăr despre interzicerea desfășurării procesului educativ în trei schimburi. Numai că, dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, la dispozițiile tranzitorii, o să vedem că ea se aplică începând cu anul școlar 2025-2026”, a spus Deca.

„Noi am făcut toate eforturile și am solicitat atât inspectoratelor, cât și autorităților publice locale să încerce să identifice soluții. Pentru o parte dintre aceste unități de învățământ pe care le-ați menționat, deja avem anunțate soluții care vor fi utilizate fie la începutul anului școlar, fie la câteva luni după, fiind în finalizare anumite lucrări care ar asigura alte spații, fie există soluții identificate… sunt în momentul în care aleg una dintre aceste soluții. Deci, pentru unitățile de învățământ care se află în trei schimburi, vom face toate eforturile pentru ca, la momentul în care prevederea legală cu interzicerea învățământului în trei schimburi intră în vigoare, să nu mai avem nicio astfel de școală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste școli și a încerca să găsim formule alternative. Fac apel, pe această cale, către toate primăriile care, împreună cu inspectoratele, trebuie să găsească o soluție în aceste cazuri, să facem împreună eforturi să nu mai avem astfel de situații, pentru că afectează calitatea actului educațional un proces în trei schimburi”, a completat ministrul Educației.

author avatar
Andrei Coman