AcasăSOCIALMAI atacă! Polițiștii, amenințați de un rău și mai mare

MAI atacă! Polițiștii, amenințați de un rău și mai mare

Bode le transmite un mesaj polițiștilor: Se poate și mai rău!

Protestele polițiștilor, manifestate în stradă sau la locul de muncă, nu au reușit să rezolve nimic până acum. Mai mult, printr-o mișcare perfidă, MAI le-a trimis acestora un mesaj de forță, și anume că se poate și mai rău decât înghețarea salariilor. Astfel, autoritățile au decis să înceapă deja trecerea polițiștilor la programul de opt ore în schimburi.

Un program de opt ore pentru polițiștii de la Ordinea Publică înseamnă contraproductivitate, ineficiență și dezavantaje pe toată linia, tocmai de aceea s-a mers, peste tot, pe cel de 12 cu 24 de ore. În mod inexplicabil la acel moment, conducerea IPJ Constanța a decis ca, de la 1 ianuarie 2021, să îi treacă pe toți polițiștii din subordine la program de opt ore. Consecințele au fost extrem de grave, atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru sănătatea polițiștilor. Patrule mai puține, bani mai mulți cheltuiți de polițiști pentru drumurile de acasă la serviciu, ineficiență în acoperirea zonelor, risc crescut de infectare cu Covid, oboseală extremă și sacrificarea totală a vieții de familie a angajaților MAI. Dedesubturile acestei decizii sunt însă altele. Lovitura pe care au primit-o polițiștii din Constanța, care au ajuns deja la capătul puterilor, este, de fapt, un semnal pentru toți polițiștii din MAI care au îndrăznit și îndrăznesc încă să protesteze, în diferite forme, împotriva Ordonanței austerității a Guvernului Cîțu. Mesajul este unul foarte cinic: ”Dacă veți continua cu protestele, vă vom introduce programul de opt ore”. Deci, mai concret, se poate și mai rău decât atât. Cum vor reacționa polițiștii la mesajul primit de la conducerea MAI, prin împuternicitul șef de la IPJ Constanța, este greu de anticipat, având în vedere dificultățile sindicaliștilor din sistem de a-i convinge pe aceștia că lașitatea nu este și nu a fost nicicând o soluție.

”Nu cedăm șantajului”

Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) Constanța este decis să solicite Corpul de Control al ministrului pentru a anula această decizie aberantă și, totodată, să cheme instituția în instanță. ”La nivelul IPJ Constanța, climatul de muncă a fost afectat negativ de către actualul inspector șef, chestor de poliție Constantin Adrian Glugă, în ce privește programul de lucru al polițiștilor constănțeni. Acesta, fără a se consulta cu sindicatele politiștilor constănțeni (doar a simulat o întâlnire prin care a adus la cunoștință decizia pe care deja o luase) și fără o analiză a eficienței activităților desfășurate, ținând seama de programul de lucru, a luat decizia de a schimba acest program existent de la ture de 12/24 cu 12/48, la program de lucru de 8 ore/schimb, fapt ce are consecințe negative în activitatea polițiștilor constănțeni și, implicit, a jandarmilor cu care aceștia lucrează în echipe mixte, atât asupra eficienței, cât și în predictibilitatea planificării serviciilor polițiștilor, sincronizarea cu planificările jandarmilor, precum și în planificarea timpului necesar specific oricărei familii, întrucât și polițiștii sunt oameni, deci nu roboți, așa cum consideră probabil inspectorul șef. Să nu care cumva să credeți, d-le chestor de poliție, că, prin schimbarea programului de lucru, veți diminua din revendicările îndreptățite ale polițiștilor, care sunt de notorietate și să nu credeți că aceștia vor ceda acestui șantaj”, se arată într-un comunicat al SNAP Constanța.

Program imposibil

Turele de 8 ore la trei schimburi în structurile operative din MAI reprezintă un program absolut dezastruos. În primul rând, în cele aproximativ 5-6 ore de patrulare este foarte dificil să stăpânești o situație operativă, față de o supraveghere de 12 ore, ne spun sindicaliștii de la SNAP. ”La programul de opt ore și numărul patrulelor este mai redus. În plus, riscul de îmbolnăvire cu Covid este foarte ridicat, din cauza schimbării frecvente a colegului de la Jandarmerie, care lucrează la program de 12/24 ore. Un program de opt ore în Poliție nu înseamnă o săptămână de schimbul I, una de schimbul II și alta de schimbul III, ci două zile de I, trei de II, două de III, în funcție de graficele întocmite. Deci nimic nu este predictibil și, în plus, este foarte obositor. Deja foarte mulți polițiști au început să ceară concedii medicale pentru că, efectiv, au cedat din cauza stresului și a oboselii”, ne-a declarat Ion Coman, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție Constanța.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.997 afisari

12 COMENTARII

  1. Să fie eliminate SALARIILE DE EXCELENȚĂ, din MAI !!! Acestea reprezintă niște sporuri pe care și le conferă anumiți privilegiați din sistem, pentru a-și mări, artificial, viitoarele pensii !!!

  2. Nu interesează pe nimeni aceasta tăiere, pentru tocmai de aceea. Beneficiază cine trebuie, nu cine merita!

  3. Salariile de excelenta (merit) au adus mai multe nemulțumiri decât sa motiveze lucrătorii.
    Atribuirea acestora se face pe criterii subiective, ajungând sa ia salarii de merit lucrători care nu îndeplineau condițiile cerute.
    Conform criteriului sa fie trecuți lucrători de la toate subunitățile și serviciile, au fost trecuți lucrători de serviciile de resurse umane, financiar contabilitate, logistic, cazier judiciar, care au desfășurat activitățile din fisa postului in programul 8-16 de luni pana vineri, in detrimentul polițiștilor de ordine publica, judiciar și Rutiera care au depus eforturi deosebite mai ales in perioada pandemiei.

  4. La alte ipj.uri sau sectii din ipj.uri se lucreaza in ture de 8 ore „de la bun inceput”.Nu au pupat niciodata 12 24

  5. La un IPJ, șeful de inspectorat a rezolvat altfel problema: i-a dat salariu de merit președintelui de sindicat de la SNAP! Și uite așa a scăpat de proteste ???

  6. Credeți că este corect să primești salalariul de merit o dată in carieră si sal cumulezi cu pensia toată viața?

  7. Lucratul în schimburi ar fi bine cumva, dar nu alandala – haotic cu ziua, ci cu săptămâna.În primul rând să se facă titularizare pe post, apoi o săptămână sch.I, apoi sch.III, apoi sch.II.cu asigurarea liberelor aferente și a plății pentru zilele de sâmbătă,duminică și sărbătorile legale.Dar nu numai cei de la ordine publică,ci tot sistemul polițienesc:rutieră,judiciar, criminalistică și proximitatea.

  8. Program de 8 ore, unii comandanți de unități își doresc asta de mult timp, ba mai mult ii cearta pe subordonati ca iau bani degeaba, în condițiile în care ei se trec la salariu de merit sau își propun pupincuristii la salarii REGULAT 6 LUNI PE AN ca de muncim pe moșia lui X ȘI Y ȘI O SĂ VĂ MAI SCRIU MULTE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger