În timp ce Ministerul Sănătății anunța că se vor selecta 25 de proiecte de spitale, din cele 49 propuse, urmând a se aproba ulterior prin hotărâre de guvern, MAI primește deja două miliarde de lei pentru o unitate sanitară nouă ultramodernă. Banii pentru spitalul MAI vin din PNRR, dar și de la buget și din veniturile proprii ale ministerului.
Din lista cu 49 de obiective de investiții de spitale noi și reabilitări ale celor existente, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin hotărâre de guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin hotărâre de guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții, se arăta într-un comunicat al Ministerului Sănătății de la începutul acestei săptămâni. Ceea ce înseamnă că până acum nu a fost selectat niciun proiect.
Cu toate acestea, un proiect de hotărâre de guvern care se află acum în dezbatere publică dezvăluie o investiție majoră din banii PNRR, cu dedicație pentru MAI. Este vorba despre două miliarde de lei, bani proveniți din fonduri externe nerambursabile, PNRR, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, precum și venituri proprii, pentru construcția unui noi clădiri a Spitalului de Urgență al MAI ,,Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
”Având în vedere contextul actual generat de evoluția pe plan mondial a infectării cu virusul SARS-Cov-2, alături de durata de viață adeseori depășită a unităților spitalicești la nivel național, cât și riscul de contaminare cu infecții nosocomiale, este imperios necesară adaptarea la noile cerințe, prin clădiri care să răspundă la necesitățile medicale actuale ale comunităților pe care le deservesc. Astfel, se conturează ideea realizării unui sediu nou al Spitalului de Urgență ,<<Prof. Dr. Dimitrie Gerota>>, care să vină în întâmpinarea necesităților medicale ale cadrelor MAI”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Centru de excelență
Noul spital va fi o unitate medicală de excelență, oferind servicii medicale la cel mai înalt nivel, servicii sigure, specializate și integrate, cu personal medical cu pregătire variată și echipamente de ultimă generație, susțin inițiatorii proiectului. Potrivit Guvernului, Spitalul de Urgență ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” va aduce o contribuție majoră la îmbunătățirea sănătății populației și dezvoltarea sistemului de sănătate. Obiectivul de investiții, care se va realiza pe un teren viran, are potențialul de a oferi un stimulent pentru alte aspecte ale dezvoltării sociale și economice din regiune.
Totodată, în noua locație a Spitalului de Urgență ,,Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se vor furniza servicii spitalicești comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, generând servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare, complete (investigare, diagnosticare, tratament) atât pentru afecțiuni acute, cât și pentru reabilitarea și recuperarea în afecțiuni cronice, furnizând pacienţilor acces la servicii de calitate, eficiente și sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare și reducere a costurilor.
Doar 490 de paturi
Noul spital va fi construit pe o suprafață de 12.884 metri pătrați, va avea două etaje și va dispune de un heliport. Unitatea va avea doar 490 de paturi și 10 săli de operație, iar finalizarea investiției este programată pentru 2025. <<Spitalul de Urgență ,,Prof. Dr. Dimitrie Gerota” va fi un precursor al unei noi generații de spitale de urgență, care va integra tehnologii și practici medicale actualizate, înlocuind actualul Spital de Urgență>>, mai arată Guvernul.