AcasăSOCIALMAI a vrut sa bage gunoiul sub preș. Consumul de droguri este...

MAI a vrut sa bage gunoiul sub preș. Consumul de droguri este absolut legal în țara noastră

Legislația române permite consumul de droguri. Autoritățile încurajează fenomenul

Consumul de droguri și posesia de droguri pentru consumul propriu, care nu are o cantitate prestabilită, sunt absolut legale în România. Legislația nu prevede nicăieri pedepse pentru aceste fapte, ne spun polițiștii. Mai mult, MAI refuză să achiziționeze aparate de drugtest, de teamă că ar ieși la iveală cifrele reale îngrozitoare ale șoferilor care umblă drogați la volan, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. 

Cazul criminalului drogat la volan care a ucis doi studenți scoate la lumină mizeria băgată sub preș de autorități. În România consumul de droguri este absolut legal, iar polițiștii au fost descurajați, prin toate mijloacele, să combată fenomenul, care a luat o amploare inimaginabilă.  Polițiștii nu au dreptul de a testa un om care se află sub influența drogurilor, dacă acesta nu este la volan și, bineînțeles, dacă există aparate de testat și semne vizibile ale consumului.

”În România nu avem niciun cadru normativ care pedepsească consumul de droguri. Dacă ar exista, ar trebui să dublăm numărul de locuri în pușcării. Conform statisticilor oficiale, avem o creștere constantă a consumului de droguri, avem zeci de mii de tineri care au recunoscut că au consumat droguri. După cazurile tinerilor morți din cauza drogurilor, anul trecut la Festivalul Saga, au ieșit și PSD și PNL cu un proiect de lege pentru testarea pentru consumul de droguri a elevilor în școli și acolo se termina totul. Evident că nu s-a mers mai departe, că legea nu era aplicabilă”, ne spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta arată că, dacă un individ este depistat cu două joint-uri, de exemplu, sunt ridicate produsele, i se întocmește dosar penal pentru trafic de droguri, iar în cursul cercetării penale se constată că a fost pentru consum propriu, și nu pentru comercializare. ”Evident că nu există prevăzută în lege vreo cantitate de droguri anume care să fie considerată pentru consum propriu. Deci totul este subiectiv. Este o aberație. Tu nu ai voie în România să deții droguri, să faci trafic de droguri, să comercializezi, dar, în același timp, ai consum. Important este să aflăm cum ajung cantități imense de droguri în sezonul estival la mare și autoritățile să nu aibă posibilitatea de a penetra astfel de medii. Noi, dacă nu am avut un echipaj rutier cu drug test în toată stațiunea, ar fi și absurd să întreb dacă am avut polițiști sub acoperire în Vama Veche sâmbătă seara, acolo unde mii de tineri erau în cluburi”, ne-a precizat Cosmin Andreica.

Aparate drug-test puține și restricții la utilizare

Drug Testele nu sunt date de la un polițist la altul pentru că valoarea este destul de mare, undeva, la 30.000 de lei unul, susține conducerea Europol. ”Și-atunci șefii, ca să se protejeze, vin și-l încarcă pe câte unul cu drug test. Există o grămadă de polițiști rutieri care nu au pus mâna pe un aparat drug-test și tu le cumperi elicoptere. Tu nu ai drug teste, ai mii de drogați la volan și tu vorbești de elicoptere. La ora actuală avem cam unu-două aparate drug test pe județ. În Mangalia nu exista decât un aparat drug test folosit de un singur polițist. Ar trebui să existe un aparat la fiecare echipaj. Nu a existat niciun interes pentru a se achiziționa aparate drug test, pentru că nu a existat dorința de a avea o cifră reală a consumului de droguri în trafic. Și atunci, dacă ai mai puține aparate, ai și cifre mai mici. Iar dacă ai cifre mai mici mimezi că stăpânești fenomenul. Dar cifra neagră a acestor fapte este uriașă în realitate. Mai mult, în urmă cu trei luni, polițiștii de la rutieră au primit ordin să nu mai verifice șoferii cu drug test dacă nu asociază comportamentul conducătorului auto cu consumul de substanțe interzise și asta pentru că au constatat că aparatele de la Aquila dau eroare și de 40% fals pozitiv. Însă foarte puțini polițiști sunt instruiți să identifice un om care a consumat droguri”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Trafic de droguri vs Poliția Animalelor

Sindicaliștii din MAI ne spun că Marcel Vela a creat Poliția Animalelor cu 488 de funcții și că, astăzi, sunt doar 288 de polițiști care lucrează pe trafic de droguri. ”Analizând cifrele acestea, uman, moral, dar nu se poate ca atunci când ai un fenomen al consumului de droguri, să menții doar 288 de polițiști pe trafic de droguri, la nivel național, al căror program de lucru este de luni până vineri de la 8 la 16, și asta pentru că șefii au considerat că plătesc prea multe ore de noapte și de sâmbete și duminici. Am cerut etiloteste și pentru polițiștii de la ordine publică, dar nu li s-a dat nici până în prezent, că s-au temut că opresc pe cine nu trebuie și pe urmă stau și dau cu subsemnatul. În luna iunie, inspectorul șef Alin Haniș, de la IPJ Oradea, a solicitat IGPR să li se retragă calitatea de polițiști rutieri celor 70 de agenți de ordine publică, în condițiile în care aceștia constatau frecvent încălcări ale legislației rutiere. Agenții de ordine publică, în baza unui examen, pot primi calitatea de polițist rutier și pot constata contravenții rutiere. Cu ce scop, tu, ca instituție, vrei să-ți indisponibilizezi 70 de oameni ? Din aceleași motive, să nu amendeze pe cine nu trebuie”, ne-a mai spus președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.400 afisari

21 COMENTARII

    • testele politistilor pentru depistarea soferilor drogati nu ar trebui sa fie niste aparate de tipul Drager Drug Test care realizeaz niste masuratori indirecte si in acest fel au o probabilitate mare de eroare. Aceste teste ar trebui realizate cu reactiv exact ca in majoritatea tarilor europene (occident). In Germania spre exemplu soferul testat este pus sa faca pipi intre usile din fata si din spate deschise ale masinii de politie urmand ca in acesta sa se toarne reactiv… Daca consumul nu este incrimitat in Ro atunci ar trebui ca in lege sa se precizeze perioada minima de timp in care dupa consum, consumatorul se poate urca la volan… Adica cel care fumeaza un joint seara la ora 10 sau cel care ia somniferul prescris de medinc la aceeasi ora nu este apt sa conduca dimineata la 7-8? In Spania consumatorul care fumeaza un joint ii este interzis prin lege sa se urce la volan 6 ore din acel moment. In Romania va place sa fie ca in occident dar cand sa transpuna in lege alesii incearca sa descopere apa, care altii au descoperit-o de mult…
      PS pe sofer nu il duce direct la medic deoarece nu stie pentru ce substanta sa comande testarea (testul pentru 1 substanta = x lei, pentru 5 substante = z lei). Drager Drug Test ii spune politaiului orientativ dintr-o lista de substante la ce susbtanta soferul ar putea fi pozitiv dupa care politaiul il duce pe sofer la spital si ii recolteaza probe biloogice si comanda testarea doar pentru substanta/substantele indicate de aparatul Drager Drug Test…
      Intrebarea lugica este: Ore cum de politia are de zeci de ani in dotare numai aparate Drager si pentru alcool si pentru droguri mai alesc ca toate aceste aparate nu s-au achizitionat printr-o singura licitatie, acestea fiind achizitionate in etape diferite? Oare firma Drager nu are competitor? Sau….????? :).

  1. @ Cum verifică bă poliția pe ăia care iau medicamente și substanțe care le afectează capacitatea de a conduce autovehicule, deci, dacă le zic și lor ăia de la sănătate cine sunt ăia pe care îi au în evidențe medicii cu probleme care le afectează capacitatea de a conduce autovehicule, ?

    • Faraoane, ești beat? Sau ai tras și tu ceva pe nas? Ia citește tu ce-ai scris și vezi dacă pricepi ceva.

  2. @ Ce bă, au ăștia GPS-uri pe autovehicule, tahometre și nu au pornire cu card magnetic pe autovehicule, cu care să poată fi restricționat dreptul de a conduce de la ”Poliția Rutieră”, când apar de la medici comunicări prin sistemul de sănătate despre medicamente, substanțe, dependențe, probleme de sănătate, care afectează capacitatea de a conduce a deținătorilor de permise de conducere auto, ?

  3. La Vama Veche ! in plin sezon estival, ai un drug test si ala incuiat, noaptea?
    O asemenea decizie sigur nu tine cu siguranta cetateanului…
    Si daca nu ai drug test iar in masina gasesti droguri, nu il duci pe sofer la medic…la testare iar masina parca se trage pe dreapta…ca a fost folosita la comiterea infractiunii?

  4. Basescule ,nemernicule tu ai dedchis usa drogurilor ba turnatorule si de acolo s a facut retele pt ca produce bani.Ai nepoti ba si nu ti a pasat ce blestem aduci peste generatiile tinere.Sa ne para noua rau ca ti ia familia???

  5. Consumul e total în România. Judecători, procurori, miniștri, printre ei
    https://www.cotidianul.ro/drogurile-un-fenomen-in-romania-judecatori-procurori-parlamentari-si-ministri-printre-consumatori/
    Robert Turcescu spune că nimeni nu are curajul să înfrunte acest fenomen care a cuprins România, consumului de droguri, și că situația este complet scăpată de sub control.

    Într-o postare pe Facebook, jurnalistul susține că există chiar și polițiști, judecători, procurori, parlamentari și miniștri care sunt consumatori.

  6. Nu va mai inflamati atata, reteaua din Romania e protejata de niste grei si structurile sunt MUFATE la propriu. Si Politia si SRI sunt structuri bagate pana in gat, dar si altii. Unii din structuri care livreaza ei la cei care lucreaza in Sistem. Politia este compromisa total, este organizatie mafiota spala la ordin cadavrele facute de mafioti, acopera ce fac unii puternici, chiar si partenerul strategic dar si altii, si unde mai au treburi murdare de facut/spalat/curatat pus in carca altora cazuri (vezi Dinca, Cioaca si alte dosare) este chemata Politia. Au baietii metode, iti securizeaza zoba, iti plabteaza tot ce trebuie si esti vinovat la fata locului. Au retele de colaboratori sociali strada cu strada, inclusiv interlopi, fost puscariasi reabilitati tot spectrul social. Asa ca Politia Romana sa ne mai scuteasca cu minciunile sale organizationale si individuale! Ce fac unii de prin Politie nici nu va imaginati ce sunt in stare, fara niciun fel de scrupule, pe viata oamenilor, asa ca tot ce li se intoarce si lor e doar o mica parte din plata cuvenita la mizeriile produse. Doar pe unii de la investigatii speciale, chiar de la criminalistica, daca ii luam la bani marunti socam Romania cu ce fac ei intentionat pe domeniul lor, dar in Romania nu verifica nimeni ce fac astia in operativ, ai lor ii spala de nu se poate, parlamentul prin comisiile alea pur si simplu doarme si habar nu au, iar presa nu-i deranjeaza cu o intrebare. Asa ca Democratie… Domnia Legii… Stat de Drept…

  7. Pana nu vor muri mulți copii de bogătași, demnitari din cauza drogurilor nu se va face nimic. Acest flagel poate fi oprit dar nu se vrea, aduce mulți bani in conturi , este o afacere de multe miliarde și distruge creierul milioanelor de copii , de ce sa nu ai niște legume in loc de tineri sănătoși și cu capul “limpede”! Un tineret sănătos ar vedea ce fac guvernanții și ar încerca sa îndrepte lucrurile spre frumos, dreptate, cinste și onoare care sunt pe cale de dispariție in țărișoară noastră!

  8. @ Care nu ați citit că la legea circulației este reglementat că ăia care consumă medicamente , substanțe, care le afectează capacitatea de a conduce autovehicuile, nu pot beneficia de permis de conducere, ?

  9. predoiu si cu pdl -ul lui au introdus drogurile in Romania , etnobotanice , au dat lege pentru asta .

  10. S-a dus dracu tara asta cu atatia nenorociti! Ce rost mai are MAI-ul pana la urma?

  11. Problema nu e ca se drogheaza, fiecare face ce vrea. Problema este ca nu exista legi clare… Drogatul trebuie sa stie in cat timp se poate urca la volan dupa ce s-a dorgat, cand i-a trecut efectul drogului in functie de tipul de drog conumat? Statul ar trebui sa impoziteze drogurile recreative, prostitutia… Ca in orice in tara asta si aicea este o mare varza… In scoli ar trebui sa se faca campanii antidrog, cu exemple concrete de cu au ajuns oamenii care au consumat droguri, pvesti de viata spuse de cei care au consumat droguri si s-au reabilitate, care sunt riscurile utilizarii fiecarui drog, in cat timp se creaza dependent in functi de tipul drogului, etc…Dezintoxicarea drogatilor nu ar trebui sa fie facuta in spitale de psihiatrie ci in centre specializate, etc, etc…..

  12. Nu se discuta nimic despre cum ajung drogurile pe piata si cum si de cine sint distribuite si vindute. Se doreste cumva ca tineretul nostru sa ajunga zombi .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger