AcasăSOCIALMAI a raportat doar 15.000 de locuri vacante. Deficitul de personal, de...

MAI a raportat doar 15.000 de locuri vacante. Deficitul de personal, de trei ori mai mare

politie

Guvernul a publicat, pentru prima oară, numărul exact de bugetari, precum și numărul posturilor vacante din fiecare minister și instituție publică. În ce privește MAI, sindicaliștii din sistem susțin că numărul de 15.000 de locuri vacante nu este real și că deficitul cumulat din Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Aviație și Imigrări este mult mai mare. Totodată, necesarul de polițiști care ar trebui angajați ajunge, de fapt, la 20.000.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) atrage atenția că numărul de 15.000 de locuri vacante în MAI, raportat de Guvern, nu are legătură cu realitatea. Și asta pentru că la MAI vorbim nu numai de Poliția Română, ci și de ISU, de Jandarmerie, de Inspectoratul General pentru Imigrări și de Inspectoratul General de Aviație.

”Numai în Poliția Română avem 15.000 de posturi vacante, adică 15.000 de oameni lipsă. Ca să nu mai spun că necesarul real ar fi de 20.000. Trebuie să schimbăm paradigma în modul de abordare, cu polițist, infracționalitate și mia de locuitori, și să gândim altfel. La un post de poliție rurală, dacă pui doi oameni, cum asiguri activitatea 24 din 24 de ore? Trebuie să începi să cârpești și unești posturile între ele și după aceea vine cetățeanul și spune că a găsit închis la Poliție. În mod normal, la un post de poliție trebuie să ai 5 oameni, ca să poți asigura permanența. Și nu numai în zona rurală sunt astfel de probleme, ci și în zona urbană, unde numărul echipajelor s-a redus extrem de mult, de aceea nu mai vedem polițiști pe stradă. Vă dau un exemplu. În 1996, la secția 2 Poliție Constanța, când intram în serviciu, aveam 20 de patrule pe tură, acum intră două sau maximum trei”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Mai mult, s-au creat noi structuri în sistem și, în loc să mai angajeze oameni, s-au luat polițiști tot din structurile vechi, susțin sindicaliștii, care arată că nu trebuie să ne mirăm că nu mai există calitate în munca de poliție. ”Într-un municipiu reședință de județ  ai o patrulă sau două de intervenție și ai, pe oră, câte 7-8 intervenții prin 112. Ce calitate mai poți avea? Ai doar fugă. Te duci repede să rezolvi și fugi repede în altă parte, că o omoară unul pe nevastă-sa în casă”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

100.000 de bugetari în minus

Deși s-a tot spus că avem prea mulți bugetari, potrivit cifrelor oficiale publicate de Guvern, numărul acestora este de 815.000. Totodată, aproape 100.000 de posturi figurează ca fiind vacante. ”Politicul, când vrea să abată atenția de la ce se întâmplă, o aruncă pe aia cu bugetarii grași care stau pe spinarea privaților slabi. Faptul că sunt aproape 100.000 de locuri vacante la stat ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că asta înseamnă că aceste locuri de muncă nu mai sunt atractive”, ne spune Vasile Zelca, președintele SNPPC. Cele mai multe locuri vacante figurează la Ministerul Educației, cu aproape 22.000, Ministerul Afacerilor Interne, cu 15.184, și Ministerul Apărării Naționale, cu aproape 15.000. De remarcat că salariații din Educație, MAI și MApN sunt singurii cărora nu le-a fost aplicată integral Legea salarizării bugetare, 153/2017, aceștia având de recuperat restanțe mari la majorările salariale. Cele trei sectoare au devenit, de altfel,  cele mai neatractive, din cauza lipsei predictibilității și a salariilor mici.

Cei mai mulți salariați, în Educație

Din totalul de 815.260 de angajați în sistemul bugetar, circa 360.000 sunt numai în Învățământ. Pe următoarele locuri la numărul de salariați se află MAI, cu 127.160, din care doar 60.000 în operativ, MApN, cu aproape 85.000, și Ministerul Sănătății, cu 84.500 de salariați. Totodată, Ministerul Justiției are 30.000 de salariați, Ministerul Finanțelor, 25.000, Ministerul Agriculturii, 16.000, iar Ministerul Mediului, 12.500. Față de activitatea complexă desfășurată, cel mai mic număr de angajați a fost raportat la Ministerul Transporturilor, 7.000. Ministerul cu importanța cea mai mică după numărul de salariați este considerat cel al Cercetării, unde sunt ocupate doar 481 de posturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.864 afisari

31 COMENTARII

  1. Pe următoarele locuri la numărul de salariați se află MAI, cu 127.160, din care doar 60.000 în operativ ! 67,160 de locuri pentru neveste, copii si pile ! E plin MAI ul de familii si pilosi, iar in operativ unde e adevarata munca de politie subt fraierii . Ar fi bine sa stie lumea cate familii si cumetrii sunt in MAI !!!!!!!

    • Da..mare adevăr…să numai zicem și de rățuștele angajate special pentru șefi ce stau doar in sedii paza sau birouri cu aerotermele la picioare iarna și vara cu aerul condiționat daca nu au in birou sau sediu aer condiționat nu servesc afirmă cum sa stea fără aer condiționat că transpiră și poate se înmoaie și acidul hialuronic din buze ….sa bage patrulă că pe vremuri prin zăpadă și viscol cu bocancii înghețați și urechile roșii…nu ar mai umple sistemul cu rățuște…acum nu toate mai sânt și excepții dar dacă ar da o adunare generală pe un platou mare și ar ieșii toți încadrați MAI ar fii mare surpriza câți ar fii în ținută de serviciu și câți civili pe tocuri …culmea e că spor de stres și risc neuropsihic au tot cei din birouri ….noroc cu Banca Mondială că le scot de la pensii sporurile date pe orientare altfel ieșeau pe viață cu ele ..

    • Eu am 73 de ani si am fost militian 20 de ani , 15 ani politist, 6 ani politist de frontiera.
      Daca imi solicita statul serviciile atunci revin in activitate.
      Sunt perfect sanatos si puternic ca un urs. Pot aplica metodele Militiei ca doar nu o sa-mi pierd timpul cu infractorii. Bataie asta le pot oferi!

  2. 15’000
    specialistii lu emil constantinescu de acu 25 de ani
    aia care sa le phoote mamele!
    (sau ce mai au prin casa)

  3. Cunosc curvetă, Badea M., fiică de milițian, care s-a pensionat la 45 de ani, cam acum aproape zece ani. Ingineră dar a „lucrat” toată viața în miliție. Sunt zeci de mii ca acea târâtură.
    Toți „pensionații” reîncadrați pînă la 65 de ani! LA MUNCĂ DE TEREN, NU DE BIROU!
    Uite așa se rezolvă cu „deficitul” de personal.

  4. 15000 de ciorditori si traficanti de copii de la 0215 s-au mutat in CostaRica…stim asta de la Bica si curvele ei

      • Militienii nu e prosti finca e dashtepti mankatzashh…de aia sug cariciul la toate clanurile interlope militienii..se fut in cur pentru o bere cu placere.mars in mortii matii de tablagiu-labagiu

  5. Eu cred ca deficitul de personal al Militiei va fi rezolvat cand la fiecare cetatean va exista un militian.Coreea lui Kim va crapa atunci de invidie.

  6. Interesanta statistica. Si abordarea. Cica unele posturi nu sunt atractive si de aceea lumea pleaca sau nu se angajeaza. Pai daca esti un bun specialist normal ca te angajezi in „privat”. Dar daca nu stii decat sa muti o hartie, acum un e mail, de de colo colo,e foarte atractiv un post bugetar. Indiferent cat castigi, ie pe bani luati degeaba. Asa ca…Nu mai sunt politisti cat ar trebui? Luati si completati, din armata. Marii , uriasii, gigantii frecangii de menta. Oameni care chiar nu fac ceva folositor. Ei intre ei, se impauneaza cu decoratii, pensii, importanta, Burtosi si puturosi. Am mai scris , Cred ca un subofiter de politie, unul care isi face serviciul constiincios, are de rezolvat probleme infinit mai grele si importante decat orice colonel MAPN. Si un maistru din fostele fabrici la fel. Probleme cu productia, cu oamenii, cu planul, cu partidul, plus ca ca invatatse o meserie, stia sa faca ceva… Armata..hotomani, grasi, si puturosi. La o adica tot prostimea isi da singele. Prostilor din Romania, nu mai ridicati in slavi armata si biserica.

      • Multumesc ! Nea Barbu, stiu ca nu i prea iubesti pe politisti. Ai si mata dreptate in unele chestii. De pilda de ce sa li se calculeze pensia doar din venitul din ultimul an? Sau daca ai fost politist de strada, detectiv, o munca mai solicitanta, periculoasa,infractori, sa zicem ca merita o pensionare la 55 ani. Dar daca ai pus stampile pe buletin, sau dosare de la circulatie, tusesti daca lucrezi pana la 65 ani? Dar nici fara politie ( profesionista), nu se poate. Asta este clar. Iti urez la multi ani in noul an! Si lu talica si lu Comandor Gherghisan. ” Rivalul” matale. I am dat nota 10 pentru intreaga activitate de militian si politist. Doar din ce a povestit pe aici. Eu sunt pentru duritate. Chie daca unii nu sunt de acord. In fine…LAMULTI ANI!

  7. Uitati va la marea armata rusa. Se sounea…Si acum se vede valoarea ofiterilor din fostele armate socialiste. in Ucraina. O mana de amatori tine in loc mare armata rusa. Si cand au loc victorii ruse, cine le castiga? Numarul mare al prostimii recrutate fortat. Zeci de mii de oameni prinsi cu arcanu. Asa au castigat si in ultimul razboi. Cu numarul amaratilor. ASa ca luati va ba, de armata. Nu de politisti. Intradevar, puteti sa i criticati deoarece nu au curaj sa i rupa cu bataia pe banditi, nu au curaj sa scoata pistolul cand sunt atacati cu bate de baragladinele care fura curent, nu au curaj sa ciuruiasca cu gloante pe interlopi. Aici da , aveti dreptate, nu prea isi fac munca. Dar poate nici nu (prea) au voie. Avocati…bla

  8. Vorbem de armatele din fostele tari socialiste. Am exagerat putin. Nu o fi chiar asa. Dar cred , parerea mea, ca armata socialista, si urmasii lor, ofiterii de acum, nu prea dau pe dinafara de specialisti ce sunt. Cred ca iau banii degeaba. Si sunt invidiate si dorite posturile astea. Ceea ce nu este normal. Sa vrei sa devii in viata doar frecangiu de menta. Chiar si pe bani multi. Nu se construieste lumea si progresul omenirii cu genul asta de oameni.

  9. Asa ca daca vrei sa nu faci nimic in viata, stai detasat , muncesti putin,etc. Dar nu trebuie sa castigi bani frumosi din aceasta activitate. Sa ai , culmea si prestigiu. Prestigiu obtinut de alte armate de a lungul istoriei. Ca astia din Romania din asta traiesc. Pe asta se bazeaza prestigiul lor. Pe armata de la Roma ( antica), pe armata germana, pe mercenarii de care ati amintit. Ia uite ce se face in armata. Ia uite ce importani au fost. Ce profesionisti. Ce viteji. Deci si noi suntem la fel . Ca avem aceiasi haina. Etc. Haida de! Vitejii si profesionostii din armata Romana. Ca traim aici si vedem specialisti din toate domeniile. Or mai trai cativa din cei 15 mii de specialisti?

  10. Deficitul de politist este creat artificial deoarece s-au creat structuri de kk artificial si anume Politia animaleler si Politia scolara are n-are nici o justificare nu trbue sa fii politist sa alergi dupa maidanezi iar pentru scole are atributii politia locala.Mai mult daca se va face o analiza la cati politisti pazesc o bariera la PC vei vedea ca sunt mii la nivel national care ar putea fi folositi in operativ,mai mult castiga un spor de 30% si lucreaza 7-8 zile pe luna.Deci politisti sunt ,management prost la nivel inalt

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger