Guvernul a publicat, pentru prima oară, numărul exact de bugetari, precum și numărul posturilor vacante din fiecare minister și instituție publică. În ce privește MAI, sindicaliștii din sistem susțin că numărul de 15.000 de locuri vacante nu este real și că deficitul cumulat din Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Aviație și Imigrări este mult mai mare. Totodată, necesarul de polițiști care ar trebui angajați ajunge, de fapt, la 20.000.
Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) atrage atenția că numărul de 15.000 de locuri vacante în MAI, raportat de Guvern, nu are legătură cu realitatea. Și asta pentru că la MAI vorbim nu numai de Poliția Română, ci și de ISU, de Jandarmerie, de Inspectoratul General pentru Imigrări și de Inspectoratul General de Aviație.
”Numai în Poliția Română avem 15.000 de posturi vacante, adică 15.000 de oameni lipsă. Ca să nu mai spun că necesarul real ar fi de 20.000. Trebuie să schimbăm paradigma în modul de abordare, cu polițist, infracționalitate și mia de locuitori, și să gândim altfel. La un post de poliție rurală, dacă pui doi oameni, cum asiguri activitatea 24 din 24 de ore? Trebuie să începi să cârpești și unești posturile între ele și după aceea vine cetățeanul și spune că a găsit închis la Poliție. În mod normal, la un post de poliție trebuie să ai 5 oameni, ca să poți asigura permanența. Și nu numai în zona rurală sunt astfel de probleme, ci și în zona urbană, unde numărul echipajelor s-a redus extrem de mult, de aceea nu mai vedem polițiști pe stradă. Vă dau un exemplu. În 1996, la secția 2 Poliție Constanța, când intram în serviciu, aveam 20 de patrule pe tură, acum intră două sau maximum trei”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Mai mult, s-au creat noi structuri în sistem și, în loc să mai angajeze oameni, s-au luat polițiști tot din structurile vechi, susțin sindicaliștii, care arată că nu trebuie să ne mirăm că nu mai există calitate în munca de poliție. ”Într-un municipiu reședință de județ ai o patrulă sau două de intervenție și ai, pe oră, câte 7-8 intervenții prin 112. Ce calitate mai poți avea? Ai doar fugă. Te duci repede să rezolvi și fugi repede în altă parte, că o omoară unul pe nevastă-sa în casă”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
100.000 de bugetari în minus
Deși s-a tot spus că avem prea mulți bugetari, potrivit cifrelor oficiale publicate de Guvern, numărul acestora este de 815.000. Totodată, aproape 100.000 de posturi figurează ca fiind vacante. ”Politicul, când vrea să abată atenția de la ce se întâmplă, o aruncă pe aia cu bugetarii grași care stau pe spinarea privaților slabi. Faptul că sunt aproape 100.000 de locuri vacante la stat ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că asta înseamnă că aceste locuri de muncă nu mai sunt atractive”, ne spune Vasile Zelca, președintele SNPPC. Cele mai multe locuri vacante figurează la Ministerul Educației, cu aproape 22.000, Ministerul Afacerilor Interne, cu 15.184, și Ministerul Apărării Naționale, cu aproape 15.000. De remarcat că salariații din Educație, MAI și MApN sunt singurii cărora nu le-a fost aplicată integral Legea salarizării bugetare, 153/2017, aceștia având de recuperat restanțe mari la majorările salariale. Cele trei sectoare au devenit, de altfel, cele mai neatractive, din cauza lipsei predictibilității și a salariilor mici.
Cei mai mulți salariați, în Educație
Din totalul de 815.260 de angajați în sistemul bugetar, circa 360.000 sunt numai în Învățământ. Pe următoarele locuri la numărul de salariați se află MAI, cu 127.160, din care doar 60.000 în operativ, MApN, cu aproape 85.000, și Ministerul Sănătății, cu 84.500 de salariați. Totodată, Ministerul Justiției are 30.000 de salariați, Ministerul Finanțelor, 25.000, Ministerul Agriculturii, 16.000, iar Ministerul Mediului, 12.500. Față de activitatea complexă desfășurată, cel mai mic număr de angajați a fost raportat la Ministerul Transporturilor, 7.000. Ministerul cu importanța cea mai mică după numărul de salariați este considerat cel al Cercetării, unde sunt ocupate doar 481 de posturi.