Pentru că peste 90% din locurile la masteratele profesionale erau ocupate, prin examen, de către agenți de poliție, MAI a decis să le interzică accesul. Astfel, de acum încolo, masterul va fi dedicat, exclusiv, civililor, polițiștii având interdicție de a mai participa la examene. Un civil din sursă externă are posibilitatea ca, după un an de master, să devină direct ofițer de poliție.
Sindicatele din MAI vor să atace în instanță modificarea legislativă prin care polițiștilor li se interzice accesul la masterul profesional de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”. Acestea consideră că decizia ministerului este discriminatorie și că motivele invocate nu sunt pertinente.
”Ministerul și-a dorit, de la bun început, ca masterul profesional să fie dedicat doar civililor, adică persoanele venite din sursă externă. Motivația MAI a fost că pentru agenții de poliție există mecanismul trecerii în corpul ofițerilor. La presiunile sindicatelor, a fost permis și accesul polițiștilor la examenele pentru master, însă acum, prin modificările aduse Statutului polițistului, li s-a interzis acest lucru. Noi vom ataca această decizie și în instanță, și la Consiliul Național de Combatare a Discriminării. Reprezentanții ministerului au invocat că agentul pierde un an de zile în școală, În realitate, până acum, datorită experienței acumulate, peste 90% din candidații declarați admiși la examenele pentru masterul profesional au fost polițiști. Noi am înțeles că vor să aducă oameni în sistem, dar trebuia să-i lase și pe agenți să concureze pentru acest master, nu să le interzică”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
De precizat că, pe perioada de un an a masterului profesional, agentul de poliție era plătit cu salariul de bază, fără sporuri, în timp ce persoanele din sursă externă nu primeau niciun ban, astfel că economia de bani la buget ar putea fi unul dintre principalele motive din spatele deciziei MAI. ”Candidații care participă la concursul de admitere la programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne la forma de învățământ cu frecvență trebuie să nu fi absolvit anterior un program/curs de formare inițială a personalului Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în modificarea din Statutul polițistului
Sunt și vești bune
Pe de altă parte, unele schimbări din Statutul polițistului sunt benefice pentru angajații MAI sau pentru cei care vor să intre în rândul acestei familii ocupaționale. Printre acestea se numără tatuajele, care vor fi permise și pe locuri vizibile din corp, singura condiție fiind ca acestea să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violență, ură sau discriminare ori să aibă conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Cea mai importantă modificare este, de departe, intrarea în normalitate în ce privește asistența juridică pentru polițiști.
”Pentru asigurarea unei protecții juridice adecvate, au fost stabilite condițiile în care polițistului împotriva căruia se desfășoară un proces penal și/sau civil pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile de asistență juridică, ce vizează în mod exclusiv sumele de bani plătite cu titlu de onorariu al avocatului ales, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau ca persoană vătămată în cazul infracțiunii de ultraj, dar nu pot include alte cheltuieli efectuate cu ocazia desfășurării procedurii judiciare (pentru administrarea probatoriului, efectuarea actelor de procedură etc.). Plafonul maxim pentru decontare reprezintă valoarea unui câștig salarial mediu brut în vigoare la momentul decontării”, se arată într-un comunicat al SNPPC.
Respins la Academie, dar primit la subofițeri
Pentru că și anul acesta concurența în școlile de agenți de poliție a fost de sub 1 pe loc, MAI a decis să ofere șansa candidaților respinși de la Academia de Poliție să intre direct la subofițeri, în funcție de mediile obținute.
”Candidații la concursul de admitere la programul de studii universitare de licență la Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», care au fost declarați respinși și au obținut un rezultat mai mare sau egal cu media minimă de admitere stabilită potrivit regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și potrivit opțiunilor formulate în acest scop, sunt repartizați, fără concurs de admitere, pe locuri la instituțiile de învățământ postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, în prima serie de școlarizare care urmează după concursul de admitere la Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza»”, se precizează în actul normativ.
Nu că este o discriminare, dar se încalcă și un drept constituțional, cel al dreptului la învățătură, la dezvoltarea profesională. Că există o cale ca agenții să fie promovați în corpul ofițerilor este adevărat, dar se știe și cât de greoaie este procedura și cum se pune în mișcare sistemul PCR/pile, cunoștințe și relații.