AcasăSOCIALMAI a eșuat. Pentru prima data în istorie, școlile de Poliție au...

MAI a eșuat. Pentru prima data în istorie, școlile de Poliție au rămas fără candidați

E oficial. Meseria de polițist a căzut în dizgrație

Salariile umilitoare, pentru condițiile și riscurile din această meserie, precum și amenințările cu tăierea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare și-au atins scopul. De la o bătaie de 13-14 pe loc la școlile de Poliție, s-a ajuns, în acest an, la sub un candidat pe loc. Recordul absolut, care anunță eșecul major al MAI, are o dublă consecință. În primul rând, nivelul de pregătire a viitorilor polițiști va fi unul de slabă calitate, dispărând concurența, iar în al doilea rând, deficitul de personal din sistem va atinge cota de avarie.

Un polițist cu vechime în meserie îmi spunea, acum câțiva ani, că tinerii care vin în sistem pleacă foarte repede când văd despre ce este vorba. Fenomenul s-a accentuat, astfel că acum nici nu mai este nevoie să iasă din sistem, pentru că nu mai fac greșeala de a se îndrepta spre această profesie.

Profesorii au ieșit acum în stradă și sunt în grevă, protestând față de neaplicarea integrală a Legii salarizării bugetare nr.153/2017. Spre deosebire de cadrele didactice, care, totuși, au mai primit ceva tranșe din restanțele de majorare, polițiștii sunt cei mai năpăstuiți. Dar ei nu pot face grevă, iar Guvernul le-a întors spatele. Astăzi trebuie să fii nebun sau disperat ca să-ți mai dorești să fii polițist. Orele suplimentare, programul impredictibil, permanența la domiciliu, absența de acasă sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, umilințele din partea șefilor, salariile mizere, imposibilitatea de a-ți face datoria din cauza intervențiilor de sus, batjocura la care sunt supuși în fața celor certați cu legea, pe fondul crizei de autoritate, au făcut ca profesia de polițist să fie absolut detestabilă. De ani de zile, sindicatele din sistem atrag atenția asupra consecințelor politicilor catastrofale din acest domeniu, însă nimeni nu a catadicsit să ia vreo măsură, pe principiul merge și așa. Urmările s-au văzut. Infracționalitatea a crescut, iar polițiștii pe străzi sunt o adevărată raritate, pe fondul deficitului grav de personal.

0,73 pe loc și mai scade

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat că, înaintea probei de evaluare a cunoștințelor teoretice (testul scris), care va avea loc în 27 mai, la școlile de Poliție au rămas doar 0,73 candidați pe un loc.

”Este cel mai negru an din istoria învățământului vocațional specific Ministerului Afacerilor Interne. Iată cifrele dezastrului (numărul candidaților rămași în concurs): 1.002 candidați, la  Școala de Agenți de Poliție Câmpina, pe 1.340 locuri, 144, pe 240 locuri, la Școala de Agenți PFR Oradea și 233, pe 300 locuri, la Școala de Agenți de Poliție Cluj-Napoca. Per total, la cele 3 școli de Poliție, intră, la proba scrisă, 1.379 candidati, pe 1.880 de locuri. Un simplu calcul algebric ne dă media de 0,73 candidați pe un loc! Urmează proba scrisă și, ulterior, verificarea medicală (eliminatorie), care vor conduce, probabil, la ocuparea a numai 50% dintre locurile disponibile în această sesiune de admitere”, precizează SNPPC.

Legislație haotică și discriminatorie

Conducerea SNPPC solicită guvernanților să se trezească până nu este prea târziu, pentru că societatea, cetățenii și statul au nevoie de instituții militare și polițienești solide, credibile și puternice. ”Degeaba facem achiziții tehnice de miliarde de euro, dacă nu investim și în oamenii de azi și de mâine din aceste instituții. SNPPC a tras mai multe semnale publice de alarmă, mai ales în ultimii doi ani, anticipând că modificările legislative haotice și discriminatorii generează o lipsă cronică de predictibilitate în sistemul carierei profesionale, în salarizare și în sistemul de pensionare al oamenilor care au ales sau își doresc să îmbrace uniforma statutului. Recent, în special pe fondul războiului de la granița României, am reiterat ideea unui posibil colaps al acestui sistem, în condițiile dezinteresului dovedit de actuala coaliție de guvernare (condusă, culmea, de un general în rezervă, fost militar de carieră) față de familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională”, se precizează într-un comunicat al SNPPC. Zilele trecute, sindicaliștii din MAI semnalaseră că, la probele sportive susținute în centrele zonale de selecție, de către candidații la școlile de formare inițială a agenților și subofițerilor/maiștrilor militari din MAI, aproximativ 30% dintre concurenți au fost declarați nepromovați.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.947 afisari

34 COMENTARII

  1. „școlile de Poliție ” Ce sunt alea ?????????????????????????????????????? Niste ca caturi care primesc niste handicapati care au terminat liceul de bine de rau si ii fac in sase luni „oameni ai legii” cu toate ca prostanii nu stiu bine sa se stearga la c00r sau sa-si puna corect izmenele??????????????????? Cunoasterea si aplicarea legilor necesita ani de experienta, nu jegosi/jegoase care nu stiu cum ii cheama dar in schimb au arma la brau, in timp ce un cetatean cu experienta de 40 de ani in domeniul armelor are dosar penal ca nu a declarat o jucarie neletala de 4,5 mm pe CO2 cu care cel mult poti omora o musca grasa. Bravo nenorocitilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • O varianta ar fi o SCOALA de Politie de trei ani in care sa se studieze chestii legale, astazi in 6 luni nu-i invata nici cum sa-si lege sireturile. Apropo de asta, in 1982 cand am facut scoala de soferi, pe atunci era (6) SASE luni, nu ca acum 30 de ore pe pile sau pe chizda-mue.

  2. Doctoratele haznalistilor liberali, isi spun cuvantul, Bode du-te acasa ! Esti NUL total la MAI

  3. Sunt unii scăpați/certați cu legea chiar prin zona, exprimarea lor lor lasă de dorit, rușine dacă mai au dar cred că au lăsat-o la țuhaus.

  4. Asta cu deficitul de „organe” e de discutat.In sistemul public din Romania a devenit o moda ,dar si demagogie,ca toate categoriile bine unse cu bani si avantaje sa se planga de lipsa de personal.Cunoastem,profesorii,asistentii medicali,politistii,functionarii statului,salariatii din administratie sunt foarte putini,domnule,in conditiile in care numarul de angajati ai statului prinde din urma pe cei din economia reala.Nu cumva acest aparat este prea ineficient si parazit?A venit cineva sa puna la treaba aceste structuri la poarta carora sta presa si ii plange mai ceva ca pe clasa muncitoare a anilor 50?Daca scolile de politie,armata ,sanitare,de orice meserie vreti raman fara candidati este faptul ca tara noastra traieste vremuri dramatice in ceea ce priveste natalitatea.In Romania nu se mai nasc copii ,domnilor.Platim ,si vom plati amarnic, tembelizarea mediatica a romanilor care in ultimii 50 -60 de ani si-a aruncat copiii nenascuti la gunoi.Dumnezeu nu ne iarta .Generatia care vine dupa noi va trai vremuri cumplite.

  5. Politia a ajuns o adunatura de mafioti interlopi ingamfati de haina de pe ei si cu un comportament de caini turbati gata sa muste, ca ei sunt permanent niste justitiari si mai sunt si imbecili, duhnesc a prostie, distrug vietile oamenilor dar ei fac lucrare operativa preventie criminala si modelare comportamentala. Politia trebuie demilitarizata complet si recladita fin temelii. Acum e o Mafie! Ce e politie e jale, si clanurile se respecta mai mult!
    Si la SRI fix la fel! Si totul pe banuti multi de la buget! Ei sunt Specialii! Cainii aia sclavi de la anchete sociale colaboratorii lingai ai militienilor sunt fix la fel!
    Pute Romania de securisti!

  6. MAI nu a esuat , pur si simplu a devenit caduc. Activitatile politienesti vor fi in viitorul mai apropiat sau mai indepartat efectuat de computere + roboti, direct de cetateni sau o combinatie intre acestre doua sisteme.

  7. In 1989 auzeam pe unde scurte versurile poetului Mircea Dinescu:

    „Din turnul primariei iesi in loc de cuc,
    Seful de post cu insemnul lui grav … de cauciuc,
    Sa ne spuna ca din pricini ce nu de dinsul tzin,
    Tainul sfint al orei s-a micsorat putin,
    Ca mii de avantanje de-aici decurg,
    Si ca-n orice caz, va fi economie de fusta si de gaz!”

    Pentru Procuratura: In timpul Marii Minciuni 2020-3 cetatenii Lumii au cerut cu umilinta sa nu fie batutzi.

  8. Va salut ! Hotarat lucru, toata lumea se pricepe la fotbal si munca de politie ! Meseria de politist este una dintre cele mai nobile meserii ! Politistii romani si_au facut si isi vor face datoria, indiferent de ce va zice unul ca mine sau ca altul ! Am cunoscut multi politisti carora le_am purtat si le voi purta respect intotdeauna ! Inca ceva : cine a fost o data politist, nu mai poate fi altceva toata viata ! Succes in continuare tuturor politistilor ! Traiasca Politia Romana !

    • TE CONTRAZIC100%….SISTEMUL TREBUIE REFORMAT COMPLET DIN TEMELII….GENERALII IZMENARI-DOCTORI SA DISPARA DIN PEISAJ

      POLITIA O SA EXISTE DAR CEVA MODERN

    • Am cunoscut un polițist care lucrează la un supermarket, și un alt polițist care e curier în Germania, deci se poate.
      Eu sunt un fost subofițer MApN, cu 16 ani de armată și misiuni, dat afară de sistem pentru ca nu mi-am băgat un băț în nas și o siringa în c..
      Evident, după atâția ani a trebuit sa ma reinventez, dar nimic nu este imposibil. Am fost și curier, și sofer etc. Omul este capabil de orice, doar sa vrea.

  9. daca nu iti place cartea fa-te tortionar militian bataus satanist analfabet functional retardat psihopat

  10. sa faca ca(!) la Bahmut:
    -recrutari in pushcarii,
    poate iese mai bine fortza preventiei prin reppresiune.

  11. La salariile astea se vor umple cu copiii interlopilor, cu nepotii lor…Sunt slab platiti si va creste coruptia in sistem.
    Ei, si toti acestia vor asigura si paza demnitarilor.Aia care isi maresc singuri lefurile.Doar pentru ei.

  12. Va salut ! Gospodine Arkan, Politia a existat si va exista intotdeauna ! Pentru ca vom avea intotdeauna nevoie de protectie, liniste, siguranta . Sunt convins ca si dumneavoastra ganditi la fel. Sa aveti o zi perfecta !

    • Bai nea caisa, la mine in comuna militienii au program 8-16, dupa care se incuie in camerele de la etajul postului de militie. Daca ai o urgenta grava, nu misca un deget, ca „e in afara programului” iar tu esti obligat sa suni la 112 ca sa-ti trimita un echipaj de la 45 de km distanta de la Craiova. Asa ca ma pish cu bolta pe politia p00lii pe care o doare in carici de protectie,liniste si siguranta. Poate astea trei le ofera interlopilor, nicidecum cetatenilor onesti. Siktir politia romana.

  13. Fenomenul anti-instituțiile statului român este sarcina de serviciu pentru mijloacele de comunicare în masă . Așa se face că, copiii nu mai vor să învețe , absolvenții de liceu (școlile profesionale s-au desființat la cererea MEN) nu mai merg la universități , cei care devin studenți învață doar pentru a socializa, puțini chiar vor să finalizeze facultatea. La scara întregii țări dragostea de cunoaştere şi de patrie este ZERO. Totul este rodul influențelor din afara spațiului românesc . Tinerii care vor să devină polițiști sunt din ce în ce mai puțini fiindcă influența asupra lor este ” ce îți trebuie să te faci polițist ? Salariu este mic, mai bine furi!”

  14. Cata autoritate inspira mucosii aia doi din poza… Cred ca un bulibasa sef de clan se caka pe el de frica numai cand ii vede, mai ales pe chizda aia pensata.

  15. Militia,mai bine spus a ramas fara candidati!
    Mai ieri,trántea lumea prin táráná,pentru ca nu isi punea cárpa la gurá si nu pástra …distantá regulamentará pentru a-ti proteja bunica,rumáne!
    Explodeazá mamaliga in colonia Romania!
    Semn bun!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger