AcasăSOCIALMăcel în spitale! Medicii habar nu au ce fac

Măcel în spitale! Medicii habar nu au ce fac

Arafat și Tătaru au scăpat sistemul de sub control

Sistemul patronat de Tătaru și Arafat s-a prăbușit, efectiv. Oftalmologii au ajuns să prescrie rețete cardiacilor, chirurgii prescriu diabeticilor intrați în comă, iar infecționiști șefi în spitale au ajuns dermatologii. Acesta este haosul de acum din unitățile sanitare, care au ajuns să producă morți pe bandă rulantă.

Tratamentul pentru Covid provoacă diabet

Medicii din diverse specialități au ajuns să transpire abundent la locul de muncă. Nu din cauza suprasolicitării fizice, ci de frică. Oftalmologii din spitalele transformate peste noapte în Covid trebuie să trateze pacienți decompensați cu afecțiuni cardiace. Sau afecțiuni renale. Și atunci ajung să scrie cearșafuri întregi de medicamente, în speranța că unul dintre tratamentele prescrise își va face efectul. Dar de multe ori nu-și fac efectul și atunci bolnavul apare pe lista morților Covid. Chirurgii au fost forțați să se transforme brusc în infecționiști, cardiologi, diabetologi sau urologi, tremurând la gândul că, după toate acestea, vor intra în pușcărie pentru că au omorât pacienții. Adevărul îngrozitor este că, în acest moment, niciun medic și niciun cadru medical nu știe ce face. Protocoalele și ghidurile lipsesc și oamenii bâjbâie disperați. ”Chirurgii au ajuns să transpire acum când scriu o rețetă. Foarte mulți pacienți au comorbidități și nu știu ce să le prescrie, pentru că oricând pot fi acuzați. Medicina defensivă pe care o practică înseamnă să prescrie cearșafuri de medicamente, scriu din toate, în speranța că ceva poate îi va face bine. Costurile cresc enorm. Fac EKG-uri din oră în oră, recoltări, analize tot timpul, perfuzii, medicamente. Asistentele intră de 15 ori pe zi la un pacient Covid, că trebuie să-i administreze tratamentele acelea multe prescrise de medici. Le este frică, pentru că nu sunt de specialitate”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Bolnavii mor pe secție

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară ne spun că în spitalele Covid este dezastru și că personalul medical este absolut depășit. ”Nu vă puteți imagina ce se întâmplă acum în sistem. Este începutul sfârșitului. Am ajuns acolo, chiar dacă nu se face public acest lucru. Avem cazuri grave de terapie intensivă, dar nu sunt locuri și atunci rămâi cu ei pe secție și te uiți cum mor. Personalul medical este înnebunit. Asistentele umblă năuce prin saloanele pacienților Covid, intră una după alta, pentru că nu știu ce să mai facă. Cazurile devin de la o oră la alta foarte grave și nu mai există speranță. Medicii trepidează și vorbim de oftalmologi, chirurgi, dermatologi. Avem în Cluj spital de recuperare transformat în Covid, spital municipal transformat în Covid, cu secții de chirurgie, dermatologie, oftalmologie. Iar bolnavii sunt tratați de medicii angajați acolo. Spitalul municipal a primit statut de boli contagioase, iar șeful de acolo este infecționist șef, deși el este medic primar chirurg. La o secție de Covid de la un spital din Timișoara, fostă secție de dermatologie, medicii sunt cei care erau acolo, plus alți medici detașați, adică chirurgi și ginecologi. Secția nu are ATI, iar când se decompensează un bolnav cheamă ambulanța, care vine când poate, în două-trei ore. Mai supraviețuiește pacientul? Mă îndoiesc. Și cine răspunde? Se va termina pandemia și vor apărea procesele. Chirurgul nu va avea apărare pe niciun palier, că nu avea voie să trateze pacienți de Covid. Există un protocol pe Covid, dar oamenii au comorbidități sau se decompensează. Apar probleme la plămâni, la ficat, diabet. Sunt bolnavi care nu au avut diabet și fac 500 glicemie. Au probleme cu inima, fac extrasistole, iar cei care îi tratează nu sunt cardiologi”, ne spune președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

Medicilor le e frică

Medicii habar nu au ce să facă în momentul în care starea bolnavilor Covid se agravează. Nici măcar infecționiștii nu știu, ne spun sindicaliștii din Sănătate. ”La ora actuală cazurile grave care vin nu au explicații și niciun medic nu are. Vin de acasă pe picioare și în două ore se desaturează și leșină. Am avut o pacientă care, după două săptămâni, era programată pentru externare și, în ultima zi, s-a decompensat complet. Nimeni nu înțelege ce se întâmplă. Și gestionează cine? Chirurgul, dermatologul, oftalmologul. Ăștia sunt medicii pe care îi avem. Iar medicilor le este frică când văd cazurile astea și ei trebuie să ia o atitudine. Nu știu nici infecționiștii de fapt ce este de făcut. Mai mult, nu există ghiduri de tratament pentru alte afecțiuni în afara Covid. Îi crește glicemia din cauza tratamentului pentru Covid și medicii nu știu ce să-i dea, cât, cum, că nu sunt diabetologi. Protocolul pe Covid este același, iar Remdesivirul am avut 6 fiole pe un spital întreg, adică pentru doi pacienți. La transplant există niște protocoale foarte exacte, se face scor la fiecare pacient, în funcție de stare, vârstă, comorbidități, iar când apare un rinichi i se dă celui care are șansele cele mai mari de supraviețuire. Pe terapie la ora actuală nu se face scor. Se merge pe primul venit, primul servit. De exemplu, dacă am în terapie un pacient de 70 de ani cu stare proastă, îl țin acolo o săptămână și tot moare. Iar pe unul de 50 de ani, fără comorbidități, nu am unde să-l duc și moare. Cine hotărăște chestiile astea, pentru că sunt chestii de malpraxis?!”, ne-a mai precizat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.680 afisari

9 COMENTARII

  1. E o mare abrambureala !
    Cum chirurgul e infectionist ?
    Pai…infectionistul din spital sa prescrie tratament pt covid…iar chirurgul sa intervina doar daca e nevoie de el…daca pacientul are comorbiditati tratamentul e scris pe FO de un cardiolog care il consulta..sau medic internist sau….urolog chiar daca pacientul e la ATI…Medicii pot cere sprijinul de specialitate…nu trebuie sa se impauneze ca le stie ATI istul pe toate..
    au protocoale de tratament…sa le pastreze ca probe…

  2. Scrie sub imaginea din spital ca „Tratamentul pentru Covid provoacă diabet”. De ce nu dezvoltati acest aspect cu mai multe detalii – A fost o „bajabaiala” si prescirea de Lopinavir sau Ritonavir pentru acest „virus”?? S-a stabilit un grad de eficienta a acestui tratament cu o OTRAVA care DISTRUGE tot organismul intr-o perioada foarte scurta ??. Ati vazut documentare facute prin anii 90 cu bolnavi de SIDA care tremurau si aveau stare generala de rau – Acea stare nu era de la HIV ci de la asa zis-ul tratament care le aducea si moartea.

  3. corectie:
    Scrie sub imaginea din spital ca „Tratamentul pentru Covid provoacă diabet”. De ce nu dezvoltati acest aspect cu mai multe detalii – A fost o „bajabaiala” si administrarea de Lopinavir sau Ritonavir pentru acest „virus”?? S-a stabilit un grad de eficienta a acestui tratament cu o OTRAVA care DISTRUGE tot organismul intr-o perioada foarte scurta ??. Ati vazut documentare facute prin anii 90 cu bolnavi de SIDA care tremurau si aveau stare generala de rau – Acea stare nu era de la HIV ci de la asa zis-ul tratament care le aducea si moartea.

  4. Iesiti dracu odata si vorbiti ptr numele lui Dzeu !!! Cat mai aveti de gand sa acoperiti aceasta minciuna ? De ce nu apareti niciunu la NasulTV, la Lazarus sa spuneti adevarul, astia care va numiti „lideri de sindicat” ?

  5. Daca nu sunt in specialitate, sa renunte la salariul si sporurile extraordinare si sa plece, nu-l obliga nimeni pe unul de o specialitate, sa faca altceva decat ce este calificat: Este vorba de viata oamenilor (pacientilor) nu de buzunarul medicilor, iar daca o fac, sa raspunda de fapta lor.

  6. Popor cretinoid, voteaza toti analfabetii, betivii, hotii erc. Si dupa aia se mira. Hai diaspora taranoi, toti care erau analfabeti prin satele romaniei sunt diaspora,voteaza iohanis si vretisa fie bine.

  7. Ineresele politice ale PNL. Nu vor sa recunoasca realitatea. Il sustin si pe Kl. Iohanis si el vrea ce ii impun altii. Ne distrug. Atitudine razbunatoare lipsita de suflet divin.

  8. Sigur ca asta este realitatea,dar sa retineti ca Cocotatul ( soalati-va pe maini) este foarte multumit de felul cum guvenul meu ” gestioneaza pandemia.” Ca daca ar fi ” avut ” un guvern PeeeSeeeDeee n-ar fi fost deloc multumiit,ar fi fost un haaaoooss in tara si o debadadaaaa catastrofala. Asa ca stati linistiti la locurile voastre,acum ne ocupam de aleegerea „Parlamentului meu „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger