AcasăSOCIALLuptăm împotriva inflației? UE, pe picior greșit

Luptăm împotriva inflației? UE, pe picior greșit

Investitorii se tem că inflația, în plină cursă pe ambele maluri ale Atlanticului, se va agrava. Băncile centrale și-au pierdut magia și se străduiesc să prindă din urmă realitatea, ceea ce generează temeri că leacul pentru scumpiri va fi mai rău decât afecțiunea.

Ori de câte ori băncile centrale amenință cu noi creșteri ale ratelor dobânzilor, este dificil pentru piețe să crească. Obligațiunile scad deoarece ratele mai mari necesită prețuri mai mici ale obligațiunilor.

Multe acțiuni scad deoarece companiile se confruntă cu dobânzi mai mari la împrumuturile lor.

Acest lucru erodează profiturile și poate reduce cererea pentru bunuri și servicii, pe măsură ce costurile ridicate ale creditelor ipotecare și ale creditelor comprimă veniturile familiilor.

Banca Centrală Europeană rămâne cu regretul că nu a făcut mai mult anul trecut pentru a stopa inflația, după ce pandemia a cam golit visteriile continentului.

Poziția în Europa este diferită. Economiile sunt mai aproape de recesiune pe această parte a Atlanticului. Germania a avut un trimestru de scădere la sfârșitul anului trecut. În timp ce SUA continuă să crească rapid, economiile europene stagnează. Războiul din Ucraina se prefigurează mai îndelungat,  stimulentele au fost mai puțin substanțiale, iar ritmul de creștere este oricum mai lent.

America are  puncte forte mari împotriva perspectivelor actuale slabe, cu autosuficiență în gaz, mult petrol și o mulțime de cereale de origine. În schimb, Europa trebuie să importe mai mult la prețuri mondiale vertiginoase și neregulate.

Creșterile record ale costurilor produselor de bază alimentează txele și lovesc în gospodării și întreprinderi. Banii pe care trebuie să-i plătească europenii pentru energie și mâncare înseamnă restrângerea cheltuielilor pentru alte nevoi.

Și strânsul curelei nu este de bun augur, poate provoca tulburări sociale – un scenariu care îi îngrozește pe aleșii de la Bruxelles la fel de mult ca războiul din Ucraina și caznele tăierii dependenței de combustibilii Rusiei lui Putin.

Bancherii centrali nu au soluții pentru a ușura presiunile prețurilor, deși inflația a ajuns acum la 8,1% și nu dă semne de încetinire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari

2 COMENTARII

  1. Ne mint din orice poziție, cu orice ocazie. Și din plăcarea de a ne minții chiar dacă nu au nevoie tot timpul.
    „Banca Centrală Europeană rămâne cu regretul că nu a făcut mai mult anul trecut pentru a stopa inflația”
    Cum se-mpacă cu zice Banca Angliei cum că băncile centrale prin politici monetare stabilesc rata inflației?
    https://archive.ph/32Zgh#selection-743.0-759.6

  2. AR TREBUI DEMOLATA ACEASTA CONSTRUCTIE BIZARA, FIBROZATA, CORUPTA, NUMITA U.E…..NOI, ROMANII, NU AVEM NICI UN BENEFICIU, DOAR OBLIGATII ABERANTE, IN DETRIMENTUL NOSTRU….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger