AcasăSOCIALLumea trage ponoasele războiului: criză de cash pentru mărfuri

Lumea trage ponoasele războiului: criză de cash pentru mărfuri

Reglementarea financiară seamănă uneori cu un joc de tip whack-a-mole: rezolvi o problemă și apare alta în spatele ei.

De la criza financiară din 2008, autoritățile mondiale au obligat băncile, acționând în numele investitorilor și al companiilor, să compenseze tranzacțiile standard cu instrumente financiare derivate prin intermediul caselor centrale de compensare.

Casele de compensare garantează o tranzacție și gestionează riscurile, astfel încât, chiar dacă o parte a tranzacției dă faliment, pierderile nu se răspândesc în întregul sistem financiar.

În acest rol de intermediar, casele de compensare sunt esențiale pentru reziliența sistemului financiar și solicită „marje” sau garanții pentru a acoperi riscul unei tranzacții.

„Presiunea intolerabilă asupra lichidităților în numerar”

Cu toate acestea, războiul președintelui rus Vladimir Putin a pus la încercare acest model, în special în ceea ce privește mărfurile, notează Politico. Rusia și Ucraina joacă un rol central ca exportatori mondiali de mărfuri și energie, în special în ceea ce privește grâul, porumbul, petrolul, gazele naturale, platina, aurul și paladiul.

La rândul său, conflictul a dus la oscilații uriașe ale prețurilor materiilor prime, casele de compensare cer marje mai mari pe măsură ce prețul se mișcă în raport cu pozițiile traderilor – cunoscute sub numele de „apeluri în marjă”. O dinamică similară a avut loc în martie 2020, la începutul pandemiei.

Turbulențele au adus o nouă atenție asupra presiunilor pe care aceste apeluri de numerar le pot crea dincolo de sistemul de compensare a instrumentelor derivate.

În timp ce aceste instrumente pot fi utilizate pentru a face pariuri financiare riscante, ele permit, de asemenea, companiilor și investitorilor să blocheze un anumit preț și să își protejeze activitatea împotriva volatilității neașteptate.

În contextul actualei crize a materiilor prime, riscul de propagare este cel mai evident în sectorul energetic.

Asociația Europeană a Caselor de Compensare a Contrapărților Centrale, alături de grupuri industriale din sectorul energetic și de comercianți, a avertizat într-o scrisoare din aprilie cu privire la „presiunea intolerabilă asupra lichidităților în numerar” pentru companiile energetice care își acoperă riscurile.

Organizațiile au solicitat „mecanisme de finanțare de urgență” din partea guvernelor, a băncilor centrale și chiar a băncilor de dezvoltare, în cazul în care criza de numerar ar deveni prea mare.

Klaas Knot, președintele Consiliului de Stabilitate Financiară, un organism internațional de stabilire a standardelor, a declarat la conferința Asociației Internaționale de Swaps și Derivative (ISDA)  că fluctuațiile prețurilor mărfurilor ar putea crea „tensiuni financiare” care se răspândesc în sistem.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger