AcasăSOCIALLui Bode i s-a făcut milă de polițiști. Le cumpără WC-uri!

Lui Bode i s-a făcut milă de polițiști. Le cumpără WC-uri!

Bode le pregătește o surpriză polițiștilor. Le cumpără toalete ecologice

Ministerul Afacerilor Interne a decis să facă inventarul posturilor de poliție care nu au apă curentă și WC-uri, solicitând de la conducerea IPJ-urilor date privind costurile financiare pentru remedierea acestor probleme. Principala opțiune a MAI este cumpărarea de toalete ecologice vidanjabile, WC-ul și lavoarul fiind permis doar acolo unde clădirile sunt racordate la apă și canalizare.

Poliția Română are peste 2.000 de posturi în care nu există apă curentă. Dintre acestea, 600 de clădiri aflate în mediul rural nu au nici măcar toaletă. O centralizare a acestor date nu există la nivelul ministerului de resort, astfel că, potrivit unei adrese trimise în teritoriu, toate Inspectoratele Județene de Poliție trebuie să trimită un necesar care să includă și costurile aferente.

”Vă adresăm rugămintea ca, până la data de 8.04.2021, să ne transmiteți datele referitoare la numărul de posturi de poliție fără grup sanitar, pretabile pentru aplicarea uneia dintre soluțiile identificate: grup sanitar ecologic-vidanjabil, respectiv grup sanitar –WC+lavoar. Vor fi menționate posturile de poliție-denumire, estimare valoare în lei/post de poliție. Totodată, datele trimise trebuie să conțină efectuarea de lucrări necesare pentru punerea în funcțiune și funcționarea ulterioară a soluțiilor identificate – detalierea categoriilor de lucrări și sumele estimative aferente fiecărei categorii de lucrări, estimare valoare în lei/post de poliție. Se vor avea în vedere inclusiv sumele necesare asigurării unei surse de apă menajeră, identificându-se la nivel local soluții tehnice necesare a fi adoptate pentru fiecare amplasament în parte – estimare valoare în lei/post de poliție.  Indiferent de soluția adoptată, trebuie respectată legislația de mediu, necesitând obținerea avizelor favorabile de la autoritățile competente în domeniu. Pentru fiecare estimare valorică se va menționa obligatoriu Titlul și articolele din clasificația bugetară”, se arată în adresa trimisă de MAI către Inspectoratele Județene de Poliție din țară.

Soluțiile, inaplicabile

Răspunsul din teritoriu al unor IPJ-uri la adresa ministerului a fost însă că niciuna dintre cele două soluții propuse nu poate fi aplicată.  ”Sperăm totuși ca prin implicarea șefilor de inspectorate și raportarea reală a situației din teritoriu să asistăm la un moment istoric în ceea ce privește asigurarea unor condiții minimale de igienă pentru polițiștii din mediul rural, deși în cursul zilei de astăzi mai mulți colegi din țară ne-au sesizat cu privire la faptul că șefii serviciilor logistice fie habar nu au că unele posturi de poliție nu au grupuri sanitare, fie nu au înțeles conținutul adresei primite de la IGPR, întrucât le-au comunicat colegilor noștri că la nivelul posturilor de poliție unde ei își desfășoară activitatea nu poate fi implementată niciuna dintre cele două soluții, respectiv dotarea cu WC ecologic-vidanjabil  sau grup sanitar racordabil-WC și lavoar. Din aceste considerente punem la îndoială corectitudinea situațiilor ce vor fi raportate de către inspectoratele de poliție județene, însă vom urmări cu deosebit interes acest proces și vom sesiza conducerii Poliției Române orice neregulă”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Costurile, mai mari decât construcția toaletelor

Sindicaliștii de la Europol atrag atenția că cheltuielile pentru cumpărarea sau închirierea unor toalete ecologice ar putea fi mult mai mari decât construcția unui grup sanitar racordat la apă și la canalizare. ”Sunt costuri exorbitante cu vidanjarea acestor toalete, care presupune deplasări în județe pe distanțe foarte mari între posturile de poliție. În plus, numărul posturilor care nu au efectiv WC-uri este însă mult mai mare decât cel raportat din teritoriu, pentru că multe secții au WC-uri în fundul curții, dar sunt nefuncționale, din cauza stării avansate de degradare. O altă mare problemă este aceea că aproape toate posturile de poliție din zona rurală, dar și din unele din orașele mai mici nu au apă curentă, iar oamenii sunt nevoiți să se spele în ligheane, în cazurile fericite când au apă în fântâni”, ne-a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.433 afisari

4 COMENTARII

  1. Pai voi ati vrea sa fiti politisti si sa va chacati in hazna cu ziare la tara? Si va striga sefu hai ma odata ce dracu ai cazut in groapa cu ccat? Asa Bodi cu bani uie de desvoltare va face bai cu dusi 🚾 hotelier.

  2. Bai Bode, bai esentialul lui peste prajit, fa-le la acolitii tai, tot esentiali, niste W.C.-uri direct in Logan-urile lor vopsite in galben si albastru, ce te tot kaci atat pe tine ? 🙂 Hai ca Plandemia nu asteapta dupa voi, carturarilor !! 🙂 Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger