AcasăSOCIALLudovic Orban, ”sfat sincer” pentru ÎPS Teodosie. La ce să îndemne credincioșii...

Ludovic Orban, ”sfat sincer” pentru ÎPS Teodosie. La ce să îndemne credincioșii – VIDEO

Ludovic Orban, ”sfat sincer” pentru ÎPS Teodosie - VIDEO

După recenta decizie a instanței de a respinge cererea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie vizând pelerinajul de Sfântul Andrei, înaltul prelat aflat în fruntea Arhiepiscopiei Tomisului a primit, joi, un ”sfat sincer” de la premierul Orban.

Șeful Executivului a subliniat că prin decizia de carantinare a Constanței nu se interzic slujbele, dar că acestea se pot derula doar în anumite condiții. ”La Constanța este o situație specială pentru că municipiul Constanța este în carantină la propunerea DSP, cu avizul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a emis decizia de carantinare a Constanței.

În decizia de carantinare a Constanței există și o prevedere legată de regulile privitoare la desfășurarea slujbelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiții (…). Este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că din păcate în Constanța ne-am confruntat cu o creștere a numărului de cazuri și autoritățile județene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a declarat Ludovic Orban.

Mesaj direct pentru ÎPS Teodosie

Prim-ministrul i-a adresat un mesaj direct reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române.
”Sfatul meu sincer către ÎPS Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje (…), ci sunt făcute ca să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a mai punctat premierul Orban.

Scrisoare deschisă pentru premierul Orban

Miercuri seară, Arhiepiscopul Tomisului i-a adresat premierului un o scrisoare deschisă, după cele întâmplate la slujbă desfășurată în dimineața zilei de 25 noiembrie, cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, din Constanța, când oamenii legii au ajuns la lăcașul de cult și au amendat unii credincioși.

”SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

Către,

Guvernul României,

Domnule Prim-Ministru,

Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită.

Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.

Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.

Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?

În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră,

† TEODOSIE,

Arhiepiscopul Tomisului”