Cauta

Lovitură pentru toți bugetarii. Noua lege introduce salarizarea în funcție de performanță

Polițiștii, cei mai loviți de viitoarea lege a salarizării

Deși proiectul noii legi a salarizării, prevăzută în PNRR, nu a apărut nici măcar sub formă de draft, reprezentanții Ministerului Muncii au scăpat o informație esențială. Și anume că salariile vor avea o parte fixă și una dinamică, bazată pe performanță. Prevederea din viitoarea lege a fost comunicată chiar sindicaliștilor din sistemul de apărare ordine publică și siguranță națională, care se întreabă cum se va putea aplica în cazul acestei familii ocupaționale.

Singura informație notabilă pe care polițiștii au reușit să o scoată, cu greu, de la oficialii Ministerului Muncii, a fost că în noua lege a salarizării în sectorul bugetar vor fi introduse două componente. Astfel, salariul va avea o parte fixă și una dinamică, bazată pe performanță, deși nu este clar deloc cum se va aplica segmentarea în diferitele sectoare bugetare.

În ce privește polițiștii și militarii, reprezentanții Ministerului Muncii au confirmat informațiile cu privire la coeficienți și sporuri, arătând totodată că este corect ca baza salarială să fie crescută pentru a compensa pierderea de sporuri și ca plata muncii suplimentare să se mențină sub forma majorării salariale și să nu intre în plafonul de sporuri.

”Un aspect de interes adăugat de Ministrul Muncii este că salariile vor avea o parte fixă și una dinamică bazată pe performanță, fiind încă neclar mecanismul de segmentare a salariului”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Întâlnirea cu sindicaliștii din apărare, ordine publică și siguranță națională a avut loc, la Ministerul Muncii, la începutul acestei săptămâni, unde, în pofida așteptărilor, nu a fost prezentat niciun draft al noii legi a salarizării bugetare. Întâlnirea a fost un fel de dezbatere pe principiile de salarizare, iar concluziile acesteia vor fi transmise Băncii Mondiale, urmând ca, după discuțiile cu Banca Mondială, să fie finalizat proiectul de lege, arată Sindicatul Polițiștilor Europol.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie

Polițiștii și militarii prezenți la dezbatere au arătat că, din informațiile pe care le au, noua lege este o replică a sistemului existent, în care cel mai mic coeficient este 1, cel mai mare 12, în această scală, funcția cea mai înaltă din structura de apărare (șeful de stat major) fiind 4,35, exact ca în prezent.

”Se are în vedere diminuarea procentului de sporuri la maxim 20% în loc de 30%, iar acest aspect, corelat cu situația în care legea-cadru în vigoare nu s-a aplicat, impune o ajustare pozitivă a coeficienților, deci o creștere a salariului de funcție, pentru a se compensa pierderea din partea de sporuri, respectându-se principiul -<<nimeni nu pierde>> dacă se dorește pace socială. În plus, solicităm explicarea algoritmului propus de Banca Mondială, prin care poziționarea noastră în grilă (ca să nu mai menționăm sintagma “relevanță a ocupației”, desuetă de 10 ani, de când s-a trecut de la lege-unitară la lege-cadru) este atât de jos, raportat la complexitatea și riscurile profesiei”, au transmis sindicaliștii la întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Muncii. Aceștia au insistat pe necesitatea menținerii unei motivații corespunzătoare pentru personalul din sectorul operativ, prin exceptarea plății muncii suplimentare și a muncii în repaus săptămânal din plafonul maximal de sporuri care, în prezent, se acordă prin majorări aprobate prin OUG.

”Să atragem oameni care să vor să moară pentru România”

Atât reprezentanții MAI, cât și cei ai MApN au explicat Ministerului Muncii că ar fi greșit să se plece în noua construcție salarială de la ierarhizarea existentă, stabilită anterior tot cu Banca Mondială. Astfel, s-a cerut o plasare mai sus pe grilă a funcțiilor din apărare națională și ordine publică, precum și menținerea majorărilor pentru munca suplimentară. De asemenea, reprezentanții MAI și MApN au arătat că se înregistrează o scădere acută a atractivității posturilor din structură și că este anormal să se discute de diminuări salariale în contextul creșterii cerințelor și a unui grad de complexitate al activităților din ce în ce mai mare. “Trebuie să atragem oameni care să creadă în cauză și să vrea să moară pentru România”, a declarat un reprezentant MApN.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version