AcasăSOCIALLovitură pentru posesorii de centrale. Plătesc și 50% din factura de căldură

Lovitură pentru posesorii de centrale. Plătesc și 50% din factura de căldură

Un nou scandal se conturează la orizont. Energia termică din sistemul centralizat, plătită și de cei cu centrale

Cheltuielile pentru părțile comune la încălzire, în cazul celor care își închid caloriferele și a celor cu centrale termice, vor ajunge și la 60% din factura totală a blocului, în funcție de lunile din anotimp și de gradul de debranșare din condominiu. Prevederile se regăsesc deja într-un Ordin al ANRE publicat în Monitorul Oficial și se vor aplica asociațiilor de proprietari care au repartitoare de costuri.

sursa foto gdsro

Regulamentul ANRE, publicat în Monitorul Oficial, are ca scop stabilirea regulilor și algoritmilor de calcul utilizați la repartizarea consumurilor de energie termică și a costurilor aferente între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul în care sunt montate sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire.

Obiectivele urmărite au fost asigurarea unei repartizări echitabile a consumurilor de energie termică înregistrate de contorul de la branșament între consumatorii din condominium și participarea cu o cotă parte la achitarea energiei termice livrată prin sistemul centralizat a proprietarilor  care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv, de energia termică consumată în bloc. Cota parte, însă, ajunge și la 60%, fapt care va stârni indignarea și protestele celor cu centrale termice, care susțin că ei consumă doar gaze pentru încălzire.

”Până acum era doar un ordin al ANRSC care zicea că plata părților comune să fie minimum 20%, dar nu se prea respecta. Acum regulamentul ANRE prevede cote mai mari pentru cei care au consum mic, pentru că își închid caloriferele, și pentru cei care au centrale. Este greu de presupus că se va respecta acest regulament, pentru că, dacă-i pui pe toți cei cu centrale să plătească 50% din consumul total de energie termică, în condițiile în care până acum nu au plătit nimic, o să iasă revoluție. În Germania se aplică de mult timp procentul de 50% pentru cei cu centrale sau care nu consumă, pentru că se ține cont de transferul de căldură prin pereți și prin conductele comune. La noi, cei cu centrale nu vor să plătească deloc. La un moment dat a apărut porcăria aia cu țevile izolate, dar s-a dovedit că nu există izolație perfectă”, ne-a declarat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Se impart costurile

Potrivit regulamentului ANRE, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de deconectare între 41 și 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% și 35%, iar la un grad de deconectare între 71 și 99%, procentele se majorează la 50%, 45% și 40%. În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă și temperată, cota de contribuție care se împarte la toți locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranșare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 și 99%, de 60%, 55% și 50%.

Au început amenințările

Mai mult de jumătate din locatarii de la bloc nu și-au montat repartitoare și nici nu au de gând, cu toate amenințările cu amenzile de la 1 ianuarie 2025, susțin reprezentanții asociațiilor de proprietari. ”De amendat nu au cum să-i amendeze pe toți, numai dacă se ceartă între ei poate să intervină primăria și să le spună că, dacă nu se înțeleg, o să-i amendeze.. Mai mult, sunt foarte mulți care au început să renunțe la repartitoare. În cazul celor care au repartitoare, regulamentul ANRE de repartizare a costurilor trebuie aplicat de firmele care citesc aparatele. Dacă nu-l vor aplica, riscă să rămână fără licențe și să fie amendate. Deși nu cred că se va implementa acest calcul, este, totuși, unul corect, pentru că atât cei care își opresc caloriferele, cât și cei debranșați de la sistemul centralizat, care și-au instalat centrale pe gaze, beneficiază de o bună parte a energiei termice livrate în apartamente”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele Ligii Habitat, Petru Olariu.

Scandaluri nesfârșite

Cel mai bun exemplu, pe care l-a dat acum ceva vreme un specialist în domeniu, era acela al casei construite în câmp. Dacă afară sunt minus 10 grade, în casa aceea neîncălzită nu vor fi niciodată 18 grade, cum se laudă cei care își opresc caloriferele în apartamentele de la bloc. La fel și în cazul celor cu centrale termice, dacă și le țin închise, ca să facă economii, nu au cum să aibă 18 grade în casă decât din transferul de căldură prin pereți și prin conductele care traversează blocul. În occident, de exemplu, caloriferele nu pot fi setate sub temperatura de 18 grade, tocmai pentru a nu pune în pericol structura clădirii. În România, însă, caloriferele se pot închide, astfel că acestea au devenit o sursă nesfârșită de scandaluri între vecini. Insistența autorităților pentru montarea repartitoarelor de costuri la energia termică este de neînțeles, pentru că nu există niciun fel de economie la consum, ci doar o împărțire absolut incorectă a costurilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.371 afisari

12 COMENTARII

  1. Daca cei cu centrale dovedesc ca au in camere 25 gr C iar cei cu incalzire centralizata, doar 18 gr, cine incalzeste, pe cine???
    Dati in judecata si anulati prevederea neocomunista ANRE.
    Cu o expertiza a unui expert enegetician…

    • Dar până acum ,când cei care le încălzeau apartamentele celor cu centrala închisă, care trăiau de fapt în altă țară sau în altă localitate ,cu era?

  2. Conform legii elementare invatata la scoala la orele de fizica fluxul de caldura se transfera de la temperatura mai ridicata la cea scazuta. Romanul hot/ smecher inchizand robinetele radiatoarelor primeste caldura gratis prin peretii, planseele apartamentelor vecine , deoarece nu sunt izolati. Astfel in functie de temperatura exterioara poate avea 18 grade in apartament , daca nu este pretentios. Pe de alta parte vecinii care doresc sa aiba 22-23 grade in apartament trebuie sa suplimenteze debitul de agent termic in propriile radiatoare furnizand un surplus de caldura si platind astfel suplimentar o factura mult mai mare decat este normal .Legislatia trebuie armonizata cu hotia romanilor.

  3. Eu am centrala termică! Deasupra mea stau când și când pe acasă! Iar persoana de desuet este debranșați de tot și se încălzește cu un calorifer toată casa. Am fost la ia și pereții sunt deja mucegăite de la condens pt ca apartamentul nu este suficient încălzit. Eu țin centrala la 23 _ 25. Stau permanent acasă plus nu suport frigul. Platesc și pt tiava ce trece prin casa, cu toate ca este izolată asa am fost anunțați mai demult. Deci cine încălzește pe cine? Am plătit 700 le luna februarie. NU INTELEG CE VRETI SA NE MAI FACETI. Eu am anunțat la asociație, deja știe căci este debansata, nu știu cu trăiește în asa frig. Se încălzește cu câinele cu care doarme. Mama plâns la asociație sa facă ceva ca mi se degradează casa și se ridică mucegaiul la mine. Și ca a trebuit sa scot parchetul Ce se poate face?

  4. Băi retardaților de la ANRE…În lunile aprilie, mai, septembrie, octombrie, furnizarea energiei termice în sistem centralizat este de regula întreruptă. Cel cu centrala încălzește apartamentul, în cazul unor temperaturi scăzute, iar căldură radiază și la vecini…dupa regulile voastre, dacă respectam principiul, ar trebui ca și asociația sa ii plătească 40% din costul consumului de gaz din lunile respective…

    • Corect ! Reglementarea este în beneficiul centralelor de cartier care sunt pe butuci

  5. Pai daca am centrala de apartament și țevile ce traversează apartamentul l-ram izolat de ce sa dau cota de 50%din factura blocului? Hoție pe fata nu știe cum să ne mai jecmănească ăștia de la termoficare.

  6. va mancati intre voi ca shobolanii prinsi in cursa:
    -nu vreti o eutanasie?
    (bomba nucleara poate garanta ca nu exista supravietzuitori..trishti)

  7. Nu trebuia de la început să se permită montarea centralelor de apartament în orașele cu încălzire centralizată funcțională și în nici un caz nu trebuia să se accepte centrala termica decit în condominiile in care toți proprietarii și le- ar fi dorit,prin conducta izolata se transfera căldură în același mod ca și prin pereții despărțitori dintre apartamente care se consideră că sunt la fel de izolați ca și conductele.In practica sunt prea multe situații particulare ca o reglementare să poată mulțumi pe toată lumea iar reglementarea asta încearcă să descurajeze pe cei care își doresc in continuare centrale de apartament.Ptr.partile comune repartizarea costurilor ar trebui sa se facă netinind cont de modul în care se face incalzirea apartamentului cu centrala de apartament sau centralizat cu repartitor,debransati sau functionali în funcție de suprafața locativa(după Nr de conducte)în mod egal

  8. Pai nu le spunea ANRE-ul sa-si monteze repartitoare pe calorifere ca sa plateasca mai putin pentru ca daca nu consuma nu platesc (pot chiar inchide caloriferele)?!
    Acum au dat in balbaiala pentru ca nu stiu cum s-o dreaga pentru ca apartamentele o sa se distruga prin igrasie.
    Asa e cand se baga toapele la tehnica.
    Legile cu privire la probleme tehnice trebuie facute de tehnicieni/ingineri/experti care gandesc si nu de caprele/sosocii care behaie la televizor seara de seara.
    De asta tara asta nu progreseaza si suntem ultimii Europei in toate domeniile.
    Cu ce ajuta tara asta toti parlagiii care doar vorbesc de aproape 40 de ani fara sa produca absolut nimic.
    Sa va fie rusine tuturor care doar vorbiti si furati nenorocitilor pentru pentru noi care am muncit o viata va cacaiti de 3 ani sa faceti o lege a pensiilor si a iesit un avorton. O sa fie exact ca asta cu repartitoarele si iar o sa va trebuiasca inca 3-4 ani ca sa mermeliti o alta. Nu sunteti in stare de nimic. Rusine!

  9. Câtă aveți! S-au rezolvat toate problemele țării și nu știți de unde sa mai luați bani. RUȘINE!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger