AcasăSOCIALLovitură pentru polițiști. Salariile nu se măresc nici în 2023

Lovitură pentru polițiști. Salariile nu se măresc nici în 2023

Polițiștii, lăsați și anul viitor cu ”buza umflată”

Sindicaliștii de la Europol susțin că, la acest moment, în Guvern se discută doar despre majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, dar nici acest lucru nu este sigur că se va întâmpla. Din discuțiile avute la Ministerul Muncii, sindicaliștii nu cred că salariilor polițiștilor vor crește în 2023, deși, conform Legii 153/2017, majorările ar fi trebuit finalizate în 2022. Mai mult, aproape sigură e majorarea vârstei minime de pensionare, care va ajunge la 52 de ani.

Discuţiile Sindicatului Poliţiştilor Europol cu cei aflaţi în conducerea Ministerului Muncii nu au adus veşti bune pentru această categorie profesională. La acest moment se discută în coaliție opțiuni de a acorda ceva creșteri pentru toți bugetarii (maximum 10%), dar încă nu este nimic concret și se fac calcule în corelație cu deciziile privind prețurile la energie și de creștere a pensiilor, susțin sindicaliștii din MAI.

”Cele două acte normative noi, pentru pensii și salarizare, impuse de PNRR, vor ieși la lumină spre primăvară cel mai posibil, pentru că PNRR are, ca termen limită, jumătatea anului, însă este de văzut dacă incompatibilitatea noilor acte cu bugetul pe 2023 nu va împinge intrarea acestora în vigoare spre 2024. Se poartă corespondențe în triunghi cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială, aceasta din urmă oferind consultanță și României, dar și Comisiei Europene. Referitor la noua lege a pensiilor, se apreciază că pensiile militare ies din categoria celor speciale, iar contextul războiului din Ucraina le securizează în mare măsură”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit sindicaliștilor, riscurile ipotetice care vizează pensiile militare sunt de creștere a vârstei (de la un minim de 47 de ani la un minim de 52 de ani / aplicând algoritmul din lege) și de calculare nu prin raportare la 6 luni (la alegere) din ultimii 5 ani, ci prin media generală a ultimilor 5 ani. Referitor la tendința de părăsire a sistemului, mesajul este de temporizare a plecărilor, pentru că se are în vedere și un efect pe pensiile în plată (impozitare progresivă etc).

Se limitează sporurile

În ce privește noua lege de salarizare, la acest moment se lucrează la cele 12 niveluri de funcții pe domenii, pe baza recomandărilor date de Banca Mondială, urmând apoi să se aloce coeficienții de ierarhizare.

”Banca Mondială nu înțelege sistemul de salarizare din familia noastră ocupațională, cu multe sporuri calculate la o bază mică, dar s-au oferit explicații din sistem și se încearcă o menținere a ierarhiei funcțiilor și în noua lege. Se vizează de asemenea o limitare a sporurilor la 20% în loc de 30%, cu riscul unor diferențe mai mici între operativ și non-operativ. Însă principiul de bază se menține ca fiind acela de a nu pierde nimeni la salariu și de a-i prioritiza pe cei cu salariile mai mici, comprimând diferențele”, susțin sindicaliștii de la Europol. La întâlnirea de la Ministerul Muncii sindicaliștii au atras atenția că profesiile din apărare și ordine publică au rămas în coada listei ca relevanță, chiar și Legea-cadru actuală prevăzând un coeficient de doar 1,40 pentru un agent (1 fiind salariul minim pe economie).

”Dacă se vor diminua și drepturile existente, inclusiv pensiile, mulți vor alege să plece, blocând sistemul. Ca și la pensii, nu există încă o formă de proiect care să fie supusă dialogului cu sindicatele. A apărut în discuție subiectul creșterii salariului minim, la acest moment existând o divergență între Guvern și confederațiile sindicale, care cer creștere cu 500 lei (guvernul nu ar da mai mult de 100 la prima strigare), iar preocuparea MAI și MApN ar fi că, la o creștere a salariului minim cu 500 de lei, unele funcții de agent/subofițer vor urca peste cele mai mici funcții de ofițer, bulversând ierarhia”, mai precizează Sindicatul Polițiștilor Europol.

Actualizarea unui drept salarial, posibilă

Sindicaliștii spun că vor insista, anul viitor, pe actualizarea unui drept salarial, care ar putea compensa înghețările salariilor din 2023. ”Subiectul, care a fost discutat pe 17 august 2022 cu ministrul Muncii, dar și cu consilierul de stat  din Cancelaria prim-ministrului României, Iulian Chifu, a fost reluat în întâlnirea de la Ministerul Muncii și s-a concretizat printr-o solicitare scrisă, urmând atragerea în acest demers a MAI și a Guvernului”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.063 afisari

30 COMENTARII

  1. DIMENSIONATI CORESPUNZATOR PERSONALUL NEOPERATIV DIN POLITIE , JANDARMERIE si ALTE STRUCTURI ALE M.A.I. PRECUM SI DIN APARATELE CENTARALE ALE STRUCTURILOR m.a.i. DESFIINTATI STRUCURILE PARALIZANTE ALE O.P.(politia locala,s.p.p., d.g.a, d.g.p.i) SI INEFICIENTE ALE CONSUMULUI BUGETAR SI SE VOR GASI SUFICIENTE RESURSE BUGETARE PENTRU PLATA CUVENITA A SPECIALISTILOR SI PERSONALULUI OPERATIV DIN M.A.I.

          • @nik 2022-11-21 19:07 19:07:12
            NIK…TU ESHTI CHIAR SIMPATIC…NU FAC NIMIC…SHTII CE E AMUZANT…PULITZISTII SI PULITZISTELE..CITESC ARTICOLUL SI CITESC POSTARILE TALE…E „PARADISUL” MILITZIENILOR AICI…
            UITE…CA SUNT BINE DISPUS SHI TU PARI MAI TANAR…2 INFORMATZII…
            1.1994-1999 FACEAM FACULTATEA,AVEAM UN COLEG DE SUBOFITZER LA JANDARMI CARE NE POVESTEA CA TOATE NEVESTELE PU-LITZISTILOR DE ATUNCI…ACUM 30 ANI APROAPE…LUCRAU LA „LINIA EROTICA”….ATUNCI NU ERA CU „VIDEOCHAT”…
            2.2003-2006 ACADEMIA DE PU-LITZIE….BOARFELE DUPA SHTEFAN FURTUNA…VITAN BARZESTI…ERAU „CALUGARITZE” FATZA DE „STUDENTELE” DE LA ACADEMIA DE PU-LITZIE…SHTIU DE LA CINEVA DIN SISTEM…DACA VRETZI VA POVESTESC SHI PERIOADA 1994-1998 DE ACOLO…SHI ATUNCI SHTIAM BINE PE CINEVA CARE A FACUT „ACADEMIA” DE PU-LITZIE ATUNCI…
            LECTURA PLACUTA IN CONTINUARE..
            750 afisari

    • Așa o să fac o sa ne dăm demisia și o sa mergem toți să o păzim pe mă ta 😂😂😂

  2. EXCELENT CEL MAI DULCE MOMENT…BLESTEMUL SLUGII SAU AL SCLAVULUI…
    SUNT 130.000 ANGAJATZI IN MAI…VREO 25.000-30.000 IN POLITIA LOCALA MAI ERAU 30.444 IN SERVICII IN 2016 ADICA APROAPE 200.000 ANGAJATZI PENTRU 7.000 INFRACTIUNI CU VIOLENTZA PE AN
    IN ALTE TZARI POMPIERII SUNT PRIVATZI SAU SUBORDONATZI PRIMARIILOR,POLITZIA LA FEL…JANDARMERIE NICI NU EXISTA…
    VA MAI SPUN CEVA…IN 1989 SPERANTZA DE VIATZA ERA DE 70 ANI SI APROAPE 200.000 BARBATZI FACEAU STAGIU MILITAR OBLIGATORIU PE ANI…NICI ARMATA DE 300.000 NU AVEA MAI MULT DE 100.000 CADRE IN 1989…ASTAZI AVEZTI 230.000 PENSII SPECIALE SI VREO 300.000 IN SNA..E MAI RAU DECAT ATUNCI…
    Pensia minima: 704 lei;
    Pensia medie: 1 329 lei;
    Cea mai mare pensie: 73 890 lei.
    Raport pensia maxima, pensia minima: 105!
    SURSELE…
    https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2016/07/rezumat-Asanache.pdf
    https: //www .zf.ro/eveniment/speranta-viata-romanilor-ajuns-putin-peste-74-ani-doua-cea-mica-20781704

  3. ”Banca Mondială nu înțelege sistemul de salarizare din familia noastră ocupațională,”
    E bine ca-si face griji Banca Mondiala pentru noi… Sclavii p00lii ce suntem, jucam dupa cum ne canta altii si ne mai si laudam ca „noi suntem romani, pe veci stapani”.

  4. ,,DOMNILOR,, POLITISTI DACA VA PUTEM SPUNE ASA,DACA NU VA CONVIN SALARIILE LUATE PENTRU TAIAT FRUNZE LA CAINI VA PUTETI DA DEMISIA.IN CONSTRUCTII SUNT LOCURI DESTULE SI DE CALIFICATI SI DE NECALIFICATI CA VOI,

    • Poti sa preiei tu, atributiile lor si sa tai si tu frunze la caini.Evident, nu as dori sa fiu contemporan cu tine si sa depun vreo plangere pe care sa o solutionezi. Succes!

      • @Cd 2022-11-21 20:16 20:16:00
        AM EU VREO 100 „PLANGERI” PENALE FACUTE DIN 2017 PANA IN 2022…DE MINE…ITZI DAU SI DATELE…NESOLUTZIONATE…SA FITZI SANATOSHI…RANGER LA CATUN CAMPU MARE GORJ DE EXEMPLU…COWBOY…NU CA VACI…ACOLO DE SARACIE NICI CIULINII NU CRESC…

  5. Concediati 50 la suta din voi analfabetilorrrrrrrrrrrrrrrrrrr! …la sapa la canal javrelorrrrrrrrrrrrrrrrr!

  6. Dau la refugiatii ucraineni pt chirii de mii de euro pe luna,deci bani sunt.Sa ceara si ei cu armele pe masa!!!

  7. Ar fi bine să se scoată, din lege, dreptul polițiștilor și al militarilor de a-și alege 6 luni, de zile, din ultimii 5 ani de activitate, pentru calcularea pensiilor dar și luarea în calcul a salariilor de excelență, pentru stabilirea pensiei. Cam multe drepturi !

    • Du te ma covilule frustrat care ești…te compari tu vreodată în viata asta cu militarii sau polițiștii analfabetule funcțional care ești….ce cauți aici ma sa comentezi ca prostu în târg.. treci ma la sapa și la târnăcop ca asta știi sa faci…gura mati de analfabet

  8. Să fură curent la greu și se fac afirmații nesustinite de probe, ce aduce a calomnie.
    Vorba lui M.D. „așa este când dai briciul pe mâna maimuței, îți ia gatul”.
    Ultima noutate in materie de prostie , Universitățile fac înscrieri și cu 8 clase primare, apoi faci liceul după facultate, copy paste.

  9. MUNCA DE POLITIST EGALATA DE TAIATUL FRUNZELOR LA CAINI !,MULTA SUDOARE !!!, CREERE INCINSE !!!!!!!!!!, STAT DE 6 CAND ALTII FURA !,IMPARTIT CASTIGUL CU COCALARII, CU EXCROCII ,CU TRAFICANTII !,BA UN TRAFIC DE CARNE VIE !,BA NISTE CARNETE DE CONDUCERE VANDUTE !,BA NISTE ACCIDENTE MASLUITE !,E TREABA MULTA !.
    APROPO ,DACA NU MAI PUTETI !,DACA NU VA AJUNGE !,AM DE PRASIT VRO 2 HECTARE 6 insi /hectar /zi !,150 lei cash ,mancare dimineata ,la pranz si seara + o tuica mica dimineata si un pahar mare de vin la pranz si seara , hai va prindeti ?. Daca faceti treaba buna va recomand si la altii !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger