AcasăSOCIALLovitură pentru pensiile speciale. Apare impozitul de solidaritate

Lovitură pentru pensiile speciale. Apare impozitul de solidaritate

Pensiile speciale nu dispar, doar se impozitează

Toate pensiile de serviciu și cele speciale ar putea fi plafonate în jurul valorii de 17.000 de lei, potrivit unei propuneri legislative a parlamentarilor. Astfel, va fi introdus un impozit de solidaritate, care, practic, va suprataxa cu 90% orice sumă depășește valoarea indemnizației nete a președintelui României, care este 16.000 de lei.

Pensiile speciale vor fi mai puțin speciale după aplicarea impozitului de solidaritate, introdus printr-un proiect de lege al parlamentarilor de la AUR. Impozitul se va aplica după cumularea tuturor veniturilor provenite din pensii și indemnizații. Potrivit parlamentarilor, impozitul de solidaritate reglementează instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii și indemnizații pentru limita de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale, cum sunt pensia de serviciu pentru angajații Curții de Conturi, ai Curții Constituționale, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor și a personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, a funcționarului public parlamentar, a personalului aeronautic civil navigant și a membrilor Corpului diplomatic.

Totodată, impozitul de solidaritate va fi introdus și pentru pensiile militare, pentru indemnizația pentru limită de vârstă a primarilor, precum și pentru indemnizația foștilor președinți ai României. Impozitul de solidaritate se va calcula prin aplicarea unui barem aplicat asupra venitului lunar impozabil din pensii sau indemnizații pentru limita de vârstă. Acest impozit va fi datorat doar în situația în care venitul lunar net din pensie și/sau din indemnizația pentru limită de vârstă, de la unul sau mai mulți plătitori, după caz, din care se reduce impozitul pe venit aferent, este mai mare decât indemnizația netă lunară a președintelui României, de 16.000 de lei. Astfel, potrivit acestei modificări legislative, pensiile între 2.001 și 16.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, iar pensiile de peste 16.000 de lei vor fi impozitate cu 90% pentru ceea ce depășește indemnizația netă lunară a președintelui României.

Se elimină inechitățile

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că măsura este necesară pentru reformarea sistemului de pensii, reechilibrarea sa și eliminarea inechităților existente în sistem. ”Măsura nu impune o sarcină excesivă asupra destinatarilor ei, ea aplicându-se tuturor pensiilor speciale, iar selectiv nu prevede diferențieri procentuale pentru diversele categorii de persoane cărora li se adresează pentru a nu determina ca una sau alta să suporte mai mult sau mai puțin măsura de reducere a venitului dintr-o atare pensie. Curtea Constituțională a apreciat în Decizia nr.900/2020 că dreptul la pensie vizează pensia obținută în sistemul general de pensionare, neexistând un drept constituțional la pensie specială, deci la suplimentul financiar acordat de stat, prin urmare prezenta propunere legislativă nu restrânge dreptul la pensie, ci prevede recalcularea pensiilor de serviciu, prin algoritmul utilizat de Legea nr.19/2000, cuantumul rezultat fiind mult mai mic, ceea ce conduce astfel la eliminarea pensiei de serviciu, sub aspectul cuantumului acesteia”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Pensii de peste 40.000 de lei

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, pentru un număr de 9.527 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârșitul lunii iunie 2020, din total sume cuvenite în cuantum de 116.698.823 lei, partea suportată din bugetul de asigurări sociale de stat, bazată pe contributivitate, reprezintă 19.722.101 lei (aproximativ 17% din total sumă), în timp ce partea suportată de bugetul de stat, fără contributivitate, se ridică la valoarea de 96.976.721 lei (83%), arată inițiatorii proiectului legislativ. ”Dintr-un total de 9.412 persoane care beneficiază de pensii de serviciu, altele decât pensiile militare, 5.868 au pensii de peste 6.000 de lei, 4.046 au pensii de peste 10.000 de lei, 162 persoane au pensii de peste 30.000 de lei, iar 10 persoane beneficiază de pensii de peste 40.000 de lei. Comparativ, pensia medie lunară pentru limită de vârstă, plătită din bugetul de asigurări sociale de stat, în trimestrul III al anului 2021, era de 1.673 de lei”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.