AcasăSOCIALLovitură pentru hipermarketuri. Producătorii agricoli, apărați prin lege

Lovitură pentru hipermarketuri. Producătorii agricoli, apărați prin lege

România a întârziat cu un an protejarea producătorilor agricoli în fața hypermarketurilor

De luna viitoare, producătorii agricoli din România vor fi, în sfârșit, protejați de politica agresivă și de practicile incorecte ale hipermarketurilor. Consiliul Concurenței a lansat, în dezbatere publică, un proiect de regulament de aplicare a Legii privind practicile comerciale neloiale, urmând ca actul normativ să funcționeze, cu întârziere, și în România. Amenzile pentru marii retaileri vor fi drastice, fiind cuprinse între 250.000 de lei și 600.000 de lei.

Pentru a proteja multinaționalele, statul român a încălcat termenul limită de punere în aplicare a unei Directive Europene care îi apăra pe producătorii agricoli în relația de forță cu hipermarketurile. Astfel, Directiva (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, cu termen de adoptare a legislației de conformare de către statele membre  la 1 mai 2021 și de aplicare, la 1 noiembrie 2021, nu a fost transpusă în practică nici până în prezent.

Legea nr. 81 a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 aprilie 2022, însă abia acum Consiliul Concurenței a pus în dezbatere proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Regulamentului de investigare și soluționare a sesizărilor ce vizează practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Se pare însă că nici Comisia Europeană nu s-a grăbit să declanșeze procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, având în vedere că singurele interese afectate erau ale românilor. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre elaborat de Consiliul Concurenței, implementarea prevederilor Legii nr. 81/2022 este încredinţată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, entitate ce reprezintă punctul unic de contact pentru cooperarea cu Comisia Europeană şi celelalte autorităţi, iar aplicarea prevederilor acestui act normativ revine Consiliului Concurenței.

Dispare taxa de raft

Regulamentul prevede interdicția pentru hypermarketuri de a aplica reduceri financiare şi comerciale sub formă de rabaturi furnizorilor, dar sunt permise reducerile sub forma de remize şi risturne, în condițiile în care valoarea acestor reduceri nu depășește un plafon de 20% din valoarea produselor agricole şi/sau alimentare facturată între cumpărător și furnizor. Totodată, hypermarketurile nu vor mai avea voie să solicite furnizorului plata pentru publicitatea produselor agricole și/sau alimentare făcută de către cumpărător, plata pentru serviciile de marketing prestate de către cumpărător privind produsele agricole și/sau alimentare, precum și plata pentru personalul care se ocupă de amenajarea spațiilor de vânzare utilizate pentru vânzarea produselor furnizorului sau să oblige furnizorul să pună la dispoziție personal pentru vânzarea produselor sau orice altă activitate legată de procesul de vânzare-promovare. Interzise vor fi și solicitările de plată ale hipermarketurilor pentru plasarea secundară a produselor sale agricole și alimentare spre vânzare, dar și solicitările către furnizor de a suporta, integral sau parțial, costul oricăror reduceri pentru produsele agricole și/sau alimentare vândute de cumpărător cu titlu promoțional. În situația în care furnizorul solicită astfel de servicii, valoarea tuturor acestora nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor în baza contractului încheiat între părți.

Amenzi usturătoare

Producătorii pot face sesizări privind practicile comerciale incorecte la Ministerul Agriculturii sau direct la Consiliul Concurenței. La solicitarea acestora, datele de identificare ale reclamanților vor fi protejate la declanșarea investigației de către Consiliul Concurenței. Amenzile pentru încălcarea prevederilor Legii nr.81/2022, care transpune Directiva Europeană, vor fi cuprinse între 250.000 de lei și 600.000 de lei. Hipermarketurile vor avea obligația de a pune contractele în acord cu prevederile legii până la data de 31 decembrie 2022.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.627 afisari

7 COMENTARII

  1. ZIARE.COM SITE-ul EXCREMENTELOR SI ANALFABETILOR FUNCTIONALI UNDE SUNTETI CENZURATI SI INSULTATI , INJURATI DE JEGUL JURNALISMULUI SUB MEDIOCRU

    ZIARE.COM SITE-ul JEGULUI SI DEJECTIILOR PRESEI ROMANESTI INFESTEAZA INTERNETUL CU ARTICOLE IMPUTITE COPIATE
    CINE SUNT ACESTI FALSI JURNALISTI , IMPOSTORI INFECTI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA DIFUZAND ZILNIC FAKE NEWS PE SITE-ul ZIARE.COM ?

    IN PLUS , LA COMENTARII , ACESTE JEGURI IMPUTITE SI-AU CREAT CONTURI CU CARE INSULTA CITITORII SI-I AMENINTA
    CINEVA SA IA MASURI DE URGENTA

    UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE SI O DEZONOARE PENTRU MASS MEDIA
    NAZISTII PE ZIARE.COM IMPUN CENZURA SI DICTATURA

  2. TOTI RAPANOSII DE PE ZIARE.COM SE CRED JURNALISTI , LING IN CUR CLASA POLITICA SI COPIAZA ARTICOLE DE PE INTERNET SI SUNT MARI ANALISTI CU DAMF DE KAKATI JURALISTI DOBITOCI CE NU S-A LAI VAZUT

    SITE-ul ZIARE.COM , ACESTE REBUTURI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA SUNT RUSINEA SI DEZONOAREA ROMANIEI

  3. Hypermarketurile aparțin occidentului decăzut, depravat, incult și murdar. SUA și UE vor avea parte în curând de probleme și suferințe îngrozitor de mari și noi la fel dacă nu ne rupem de ei. Durerile de până acum au fost doar începutul.

  4. In sfarsit, mai aud si luc ruri bune. Vreau insa de la producatorii romani sa prezinte produsele la nivelul celor de afara, nu in sistem vrac, vai mama lor.

    • Aha, cu siguranță că părinții și bunicii tăi cumpărau produse ambalate individual, în țiplă, „ca afară”, mda.
      Bă, nu-i frumos că românii se fac proști unii pe alții din nimic, da’ serios acum, tu gândești înainte să scrii?
      „vai mama lor”? Ăștia vai mama lor ți-au dat să mănânci când erai mic, bă, și părinților tăi, așa vai mama lor cum zici, și dacă ai crescut mare (măcar fizic) le-o datorezi și lor, amărâților ăstora „vai mama lor”.
      Îmi pare rău, da’ nu pot să mă abțin… IDIOTULE.

  5. Ii doare in dos de lege nimeni nu ii deranjeaza decat cu niste amenzi mititele pe langa ce profit au!!!

  6. De ce puneți titluri tâmpite? Nu e „Lovitură pentru hipermarketuri”, ci „Veste bună pentru producătorii agricoli”.
    Deși se va alege praful înainte să fie pusă în aplicare, legea asta. Asta-i doar așa, de imagine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger