AcasăSOCIALLovitură pentru fondurile de investiții străine. Obligate să arendeze terenurile agricole pe...

Lovitură pentru fondurile de investiții străine. Obligate să arendeze terenurile agricole pe 10 ani

Dispar abuzurile fondurilor de investiții cu terenurile din România

Parlamentarii social-democrați au decis să pună capăt abuzurilor fondurilor de investiții străine care au cumpărat terenuri agricole românești și să le oblige să arendeze pe minimum 10 ani. Fermierii se plâng de ani de zile că nu pot face investiții, nu pot obține credite bancare și nu pot accesa fonduri europene din cauza contractelor de arendă făcute pe un an și cu prețuri din ce în ce mai mari.

Modificarea articolului privind arendarea terenurilor, din Codul Civil, printr-un proiect de lege depus la Senat de parlamentarii PSD, este poate singura măsură care îi mai poate salva pe fermierii români. Din 2014, companiile străine, dar, mai ales, fondurile de investiții străine au cumpărat suprafețe uriașe de teren arabil românesc pe care le dau în arendă acum, pe bani grei, fermierilor din țară.

Prețurile s-au triplat în ultimii ani, astfel că este aproape imposibil să mai poți achiziționa chiar și puținele terenuri care mai sunt de vânzare. Potrivit reglementărilor în vigoare, părţile contractului de arendă sunt libere să stabilească durata arendării, fără limite legale, iar, dacă această durată nu a fost determinată, atunci contractul se consideră încheiat pe perioada necesară arendaşului, de regulă un an agricol.

”Măsura era necesară pentru sectorul agricol din România, pentru că nu aveai perspectivă de dezvoltare, atâta timp cât nu aveai certitudinea suprafeței necesare. Totodată, nu se puteau lua credite, pentru că făceai declarație pe o suprafață, iar anul următor apăreai cu o altă suprafață și nu mai erai eligibil pentru creditare, nu se puteau lua fonduri europene, nu se putea face leasing și nu se puteau face investiții în irigații, care au nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru amortizare. În plus, fondurile străine de investiții au bulversat total piața, pentru că acestea nu au interes să lucreze pământurile, ci să-și recupereze cât mai repede investiția și să obțină profituri. Modul lor de lucru este agresiv, speculând și vulnerabilitățile pe care le au fermierii români, iar faptul că azi arendează doar pentru un an, schimbă prețul și șantajează fermierul a adus mari prejudicii agriculturii”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.

Pământul nu mai este românesc

Reprezentanții fermierilor ne spun că cea mai mare suprafață a terenurilor agricole românești nu mai aparțin României. Acestea au fost cumpărate de firme din state ale UE, dar și din afara UE, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu și din Asia.

”În plus, cele mai mari suprafețe ale statului, de la ADS, sunt concesionate către firme care au acționariat din afara Uniunii Europene, dar și din UE. În ce privește fondurile de investiții, cele mai multe sunt din Danemarca, Olanda, Marea Britanie și Statele Unite, care au suprafețe imense în România. Sunt și fonduri de investiții care acum vor să-și vândă o parte din suprafețele care sunt mai mici, între un hectar și 20 de hectare, pentru a cumpăra altele, mai mari. S-a vândut foarte mult pământ românesc, deși alte țări din UE nu au făcut acest lucru. Din 2014, am fost obligați să lăsăm liber la vânzare către străini suprafețe foarte mari de teren agricol, dar România se putea opune, așa cum s-au opus și se opun în continuare și alte țări, cum sunt Polonia și Ungaria”, ne-a precizat președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion.

Blocaj la vânzare

Durata arendării va fi de minimum 10 ani și se va considera a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să-l producă, se precizează în proiectul de lege care schimbă Codul Civil. Totodată, subarendarea totală sau parțială va fi interzisă sub sancțiunea nulității absolute, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași. În cazul decesului arendatorului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Totodată, proiectul de act normativ stipulează că, în cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.772 afisari

13 COMENTARII

  1. Un fâsâit parlamentar. Atât. Propagandă. Nu vor face nimic, contra șpagă. Ca întotdeauna. Tot ei sunt cei care au dat legi ca să permită străinilor să fie stăpânii României. După ce au distrus țara vor da acuma legi ca să repare ce au distrus?

    • SITE-UL CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI
      SI SLUGI CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOATAL SI INDATORAT ROMANIA

  2. vai de noi atita prostie si lacomie ca te doare capul a gesit cu agricultura dar cu vaccinul cum este

  3. Nationalizarea! Interzisa vanzarea la straini a terenurilor si bogatiilor tarii. Nu e alta solutie. Alte partide, alte guverne care sa tina cu tara si cetatenii . Ungurii nu au nevoie de razboi ca sa ia Ardealul, l-au cumparat si il vor cumpara bucata cu bucata daca mai tinem la conducere pe acesti ticalosi, Cine-s autorii si dusmanii tarii, tradatorii acestui popor: PSD, PNL,USR, PNTCD, etc,etc. Cine-i voteaza? colacul, bugetarii, biserica, prostimea, ONG-urile, interlopii si afaceristii care au prosperat si prospera prin hotie si spaga.

    • Da, nationalizarea ar fi buna, dar nu se poate face deoarece suntem in UE, trebuie sa ne supunem lor si clasa politica este total vanduta strainilor. Nu avem nici armata cu care sa poti apara efectele nationalizarilor, ca doar nu crezi ca pleaca cainii singuri de la macelarie! Suntem furati la blana pe toate nivelurile si de aici va veni si foamea! Poate doar foamea ne va destepta, ca natie!

      • da! nationalizarea terenurilor si vinderea ulterioara pe 1 leu primarilor si viceprimarilor

  4. Ba prostilor care scrieti astfel de mesaje, voi ati cumparat vreo palma de pamant pana acum? Sau ati vandut pamantul de la bunicu si acum va pare rau?

  5. Ori sunteti arendasi si va pare rau ca odata cu venirea strainilor nu mai puteti oferi ca arenda 2 saci de grau la hectar?

  6. Eu vreau să vând pământul peste 2 ani .Ce cumpărător acceptă să-l țină arendat 8 ani ?

  7. „fondurilor de investiții străine care au cumpărat terenuri agricole românești”
    Poate ma poate lamuri cineva. Cum este posibil ca fonduri de investitii STRAINE sa cumpere proprietate publică? Cum a fost transformata proprietatea publică în privată?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger