Pentru asigurările încheiate la firme aflate în faliment sau în insolvență, Fondul de Garantare a Asiguraților nu despăgubea decât în limita a 500.000 de lei, afectând, astfel, pe cei care sufereau infirmități în urma accidentelor, precum și familiile celor decedați. Din acest motiv, aleșii au decis să schimbe legea și să majoreze acest plafon maxim de 10 ori, mai ales că limita actuală permitea FGA să nu respecte nici hotărârile instanței care stabileau dobânzi și penalități.
Interesele beneficiarilor polițelor de asigurări sunt, la ora actuală, doar în parte protejate, întrucât intervenţia Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) este limitată, fiind impusă respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 500.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment, indiferent de valoarea poliţei de asigurare încheiată iniţial, susțin parlamentarii. Aceștia arată că, în cele mai multe situaţii, plafonul acesta ar putea fi îndestulător, dat fiind că reparaţia unui autovehicul tamponat într-o parcare sau despăgubirea pentru un voiaj anulat cu siguranţă nu se apropie de plafon.
”Situaţia problematică apare atunci când, în urma unor consecinţe deosebit de grave produse de survenirea evenimentului asigurat, persoanele păgubite se adresează instanţelor de judecată. În cele mal multe cazuri, aceste procese apar în urma unor accidente rutiere grave, soldate cu persoane decedate sau grav rănite. Practica judiciară arată că instanţele acordă sume semnificative pentru persoanele care supravieţuiesc în urma unor accidente rutiere, dar pentru care viaţa nu va mai fi la fel din cauza unor infirmităţi ori a unor prejudicii estetice grave. În aceste ipoteze, instanţele se raportează la daunele morale, prejudiciul cauzat, venitul nerealizat din muncă ori costul pe care îngrijirea de specialitate îl va avea pe parcursul vieţii persoanei vătămate”, se arată în motivarea unui proiect de lege depus în Parlament. În aceste cazuri, instanţele încuviinţează sume cu titlu de despăgubire în cuantumuri care se încadrează în plafonul de 6 milioane de lei al unei polițe RCA.
Se încalcă sentințele judecătorești
În ipoteza unei insolvenţe a creditorului asigurătorului, persoana vătămată grav nu doar că va trebui să se adapteze la viaţa cu o infirmitate, dar va trebui să o facă şi ştiind faptul că din cauza unui plafon stabilit într-o lege menită tocmai pentru a o proteja, hotărârea judecătorească definitivă prin care i-au fost acordate despăgubirile nu va putea fi executată în integralitate, atrag atenția inițiatorii proiectului. În plus, tendinţa instanţelor de judecată este de a acorda persoanei vătămate şi dobânzi care se acordă de la data producerii accidentului, ca beneficiu nerealizat, precum şi penalităţi de întârziere de la momentul la care societatea de asigurări era obligată să răspundă la cererea de despăgubire, însă nu a făcut-o. Atunci când aceste hotărâri sunt executate de FGA, dobânzile şi penalităţile stabilite de instanţă nu sunt acordate, fapt care încalcă flagrant principiul forţei obligatorii a sentinţelor judecătoreşti, se mai precizează în proiectul de act normativ.
Plafonul crește la 5 milioane de lei
Potrivit proiectului de lege, Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti creanţele de asigurări stabilite ca fiind certe, lichide şi exigibile în limita unui plafon de garantare de 5.000.000 lei, atunci când dreptul la despăgubire se naşte ca urmare a vătămării corporale grave a terţei persoane păgubite ori atunci când prejudiciul cauzat terţei persoane păgubite se datorează nerespectării de către făptuitor a dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi. Totodată, FGA va fi obligat şi la plata dobânzilor, penalităţilor şi cheltuielilor de judecată dispuse de instanţele judecătoreşti. ”Practic, iniţiativa restabileşte echitatea, în condiţiile în care o persoană vătămată în cazuri similare, dar care ar trebui să fie despăgubită de un asigurător care nu este în insolvenţă, va beneficia de o despăgubire corectă, în timp ce pentru aceleaşi traume, o persoană despăgubită de FGA va primi o sumă plafonată la un nivel mult inferior plafonului din poliţa de asigurare”, consideră parlamentarii.