AcasăSOCIALLovitură pentru Cîțu! Consiliul Fiscal cere taxarea profiturilor din energie

Lovitură pentru Cîțu! Consiliul Fiscal cere taxarea profiturilor din energie

Florin Cîțu, somat din toate direcțiile să stopeze creșterea prețurilor la energie

Președintele Consiliului Fiscal, prof.dr. Daniel Dăianu, cere Guvernului taxarea puternică a profiturilor necuvenite din energie, precum și plafonarea prețurilor, arătând că există distorsiuni periculoase în piață. Dăianu atrage atenția, ca și prof.dr. Mircea Coșea, că liberalizarea prețurilor la energie nu a fost bine pregătită, mai ales că piața energiei din României nu este autentic concurențială.

Așa cum în Europa se încearcă atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie, tot astfel trebuie să se facă și în România, susține prof. dr. Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Acesta arată că acolo unde există abuzuri de poziție dominantă pe piață trebuie să se ia măsuri drastice, inclusiv prin taxare puternică a profiturilor necuvenite și chiar plafonare de prețuri pentru o perioadă de timp, când acestea o iau razna.

”Suntem într-o perioadă extrem de dificilă pentru cetățeni și pentru numeroase firme, cu o pandemie ce continuă și când revenirea economică este inegală și cu efecte distribuționale importante. Vremuri extraordinare reclamă măsuri ieșite din comun. Argumentul că nu este bine să se interfereze cu mecanismul de piață trebuie să fie reformulat, când există distorsiuni puternice și periculoase în piață, in extremis, se poate interveni. Iar investitorii nu ar avea de ce să fie descurajați de măsuri cu caracter temporar, deoarece în domeniul energiei investițiile se fac având în vedere orizonturi mai lungi de timp”, a spus prof.dr. Daniel Dăianu. Președintele Consiliului Fiscal avertizează că piața energiei este una specială prin produsul pe care îl furnizează, pentru că utilitățile servesc întreaga economie și întreaga societate, fiind absolut necesar ca evoluțiile explozive și practicile speculative să fie combătute, descurajate, atenuate.

”Dereglementarea din acest an a prețurilor la energie pe piața internă nu a anticipat consecințe nefaste, nu a fost bine pregătită. Contrar unor opinii, piața energiei nu este autentic concurențială, este segmentată, așa cum este piața energiei în nu puține țări din UE”, precizează prof.dr. Daniel Dăianu.

Securitatea energetică, vitală

Statul român ar trebui să aibă rezerve de combustibili, capacitate de back-up pentru furnizarea energiei, care să poată intra în funcțiune la nevoie, mai arată prof.dr. Daniel Dăianu. Acesta consideră că este mai corect să vorbim de un deziderat al securității energetice, decât al independenței energetice. ”În ce privește o strategie națională, nu poți cere companiilor de stat din domeniul energiei să facă investiții considerabile dacă le iei o parte substanțială din venituri în mod sistematic (dincolo de impozitele normale), așa cum s-a întâmplat în anii din urmă, pentru a suplimenta veniturile bugetului public. Un stat acționar majoritar la asemenea companii trebuie să gândească realizarea de investiții în raport cu o strategie națională. Trebuie să fie puse în valoare zăcămintele din platforma Marii Negre, măcar pentru perioada de tranziție ecologică pe care o avem la dispoziție. Ani de zile s-a întârziat cu legea off-shore și trebuie diversificate sursele de aprovizionare”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal.

Cataclismul energiei verzi

Statele care au venituri bugetare joase, cum este cazul României, au și cea mai mare vulnerabilitate în tranziția spre energia verde. Tranziția presupune afectarea puternică și chiar anihilarea sectoarelor care produc combustibili fosili, șomaj structural de amploare, nevoia de a asigura venituri minime, de incluziune, și sisteme bancare aflate în dificultate din cauza expunerilor pe sectoare poluante, consideră prof.dr. Daniel Dăianu. Totodată, taxa pe carbon, care va afecta sever sectoare economice, va impune modificări în producție și consum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.689 afisari

6 COMENTARII

  1. Dăianu ,consiliul fiscal/ongu, cere dar nu-l bagă nimeni in seama din guv. căcîțu.

  2. DE peste o spatamana canalia penalista se face ca ploua – Nu mai scoate un cuvant despre plafonare ! Dar scumpirile de zeci de procente anuntate deja SCRIS de furnizori pentru octombrie ??? Alea nu vor fi anulate ?? Vorbeste canalie criminala , tu’z pastele si nafura ma-tii ! CE intelegeri ati facut cu javrele de la Romgaz si OMV -ul austroloc?? De ce gazul romanesc se tranzactioneaza pe bursa CURGOL de la Viena ???

  3. Crestere ilegala cu dedicatii ca si ls asig auto fara sa ii intereseze de cetateni ,astia toti sunt executanti ai alora care cica vor sa fie verzi dar taie padurile si zboara toti cu avioane private care polueaza cat un oras!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger