AcasăSOCIALLovitură pentru chiriași. Nu vor putea beneficia nici de prețul plafonat, nici...

Lovitură pentru chiriași. Nu vor putea beneficia nici de prețul plafonat, nici de ajutorul pentru energie

Chiriașii rămân fără prețurile plafonate și fără ajutoare

După scandalul generat în urma deciziei de a plafona prețul pentru o singură locuință a aceluiași proprietar, Guvernul a revenit și a modificat ordonanța, rezolvând, aparent, problema chiriașilor. În realitate însă, nu s-a rezolvat nimic pentru categoriile defavorizate, deoarece condițiile impuse lasă fără niciun fel de protecție tocmai pe cei mai săraci dintre chiriași, care nu vor putea beneficia nici de prețurile plafonate și nici de sprijinul statului la plata facturilor.

După ce și-a pus cenușă în cap, susținând că nu este corect să aplice un tratament discriminatoriu pentru chiriași, Guvernul a modificat Ordonanța privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.  Însă, de facilitatea cea mai importantă, acordată persoanelor aflate în dificultăți financiare, nu va beneficia niciun chiriaș. Este vorba despre tariful de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, de clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani și de clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani. În noua Ordonanță, pentru aceste persoane care locuiesc cu chirie este obligatorie depunerea unei copii de pe contractul de închiriere pentru a obține tariful de 0,68 lei. Probabil Guvernul a sperat că va încasa mai mult din impozitarea contractelor de închiriere, condiționând plafonarea de acestea. Pentru proprietari, însă, contractul de închiriere nu este deloc avantajos și are și riscuri foarte mari. Legea îi protejează pe chiriași, astfel că, dacă aceștia nu și-au plătit chiria și facturile la utilități și la întreținere, proprietarul nu-i poate evacua în sezonul rece, care, la noi, durează cam șase luni. Nici pe chiriași nu-i ajută contractual, pentru că asta înseamnă o majorare a chiriei din cauza impozitelor percepute de autorități.

Discriminare și la cardul de energie

Statul roman a decis să acorde un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, căldură, gaze, dar și pentru lemne sau butelii. De acest ajutor pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Totodată, ajutorul de 1.400 de lei, sub forma unui card de energie, îl primesc și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, precum și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social. Însă, este strict interzisă utilizarea cardului de energie pentru a deconta datorii curente sau restante față de furnizorii de energie la puncte de consum unde beneficiarii cardului nu domiciliază. Ceea ce înseamnă că persoanele din aceste categorii care stau cu chirie fără contract de închiriere și fără rezidența declarată la acele adrese nu vor putea beneficia de acest ajutor.

Acesta a fost și scopul inițial

Când parlamentarii au introdus în lege plafonarea prețului pentru o singură locuință au avuit același scop, de a impozita chiriile la negru, estimate la un nivel de 80% la nivel național. Problemele sunt aceleași, o supraprotecție a chiriașilor, care îi lasă neprotejați pe proprietari, și o creștere a nivelului chiriilor, care și-așa au devenit prohibitive, în special pentru cei cu copii în întreținere, pensionari și pentru angajații pe salariul minim. Prețurile sunt date de piață, iar creșterea acestora a fost cauzată de numărul scăzut de locuințe noi după decembrie 1989 și de slaba implicare a statului în protecția categoriilor defavorizate și în special a tinerilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.112 afisari

15 COMENTARII

  1. Votati-i bah pe astia care sunt acum la putere si la viitoarele alegeri, ca sa va fie bine!

  2. Anonim , regreti comunismul ? Corea de Nord te asteapta, iar daca esti cuminte nu te baga in lagar

    • Radu Dan Mihailescu Sugi pulla cu mata de muuist imputit , i-ai facut hemoroizi lui Kalus si lui Ciucalatu de atata lins in gaooz

      • Anonim imbecil fara scoala multa pune mana pe carte, invata o meserie, nu-ti mai pierde timpul scriind tampenii.

    • Da, asta este strigător la cer! Romanii nu vor asta așa ca este o măsura abuziva a celor care au luat poporul roman ostatic.
      Adică de ce un Ucrainian are mai mult decât dublu indemnizația de mâncare fata de un bolnav din spital??? Sunt cu capul?
      De ce copiii ucrainieni primesc de 10 ori cătunul roman? De ce???
      Unde se mai întâmpla asta? Nicăieri in lume, sa le dea refugiaților mai mult.
      dacă exista bani sa fie întâi la popor după la refacere și împrumuturi Ucraina și transport pentru ucrainieni și de toate.
      De ce ei au gratuit toaleta in Gara de Nord și pentru romani nu exista?
      Suntem discriminați in tara noastra, au ăștia o scârbă pe noi de mama mama de zici ca nu de la noi își iau banii și nu pe spatele nostru au tot.
      Dar o sa vina la fiecare nota de plata, nu vor scapă niciunul dacă tot așa o tin. Cum era cu prefectul ăla căruia i-a căzut Foișorul in cap și s-a prăpădit? Tot din astea o sa pățească ei și ai lor și alte accidente și chestii dacă nu se potolesc cu abuzurile astea.
      As vrea sa înțeleagă ca au început sa ii ajungă blestemele oamenilor și nedreptățile pe care le fac și sa se potolească odată. Sa mai ia acolo ca cine umbla cu miere asta este. Își dac și parte dar sa nu mai între cu totul in borcan și mai ales sa nu mai între sa le dea altora.
      De ce s-a scumpit trenul de cand au început sa dea gratis la ucrainieni?
      De ce le dau gratis dezertorilor? Parca nu era ok asta cu dezertarea. De ce le dau bărbaților tineri gratis ceva pe aici? Sunt DEZERTORI ei iau de la gura romanilor sa dea la dezertori?

  3. „hai pa Anglia
    se da 1’200 de lire pentru casa!”
    (din discutia privata a unui inlocuitor national)

  4. Scopul lor : reducerea numărului de beneficiari prin orice mijloace, toți ‘se picură’ pe Constituție.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger