AcasăSOCIALLovitură pentru angajaţii care doresc să muncească şi "dincolo" de pensie. Decizie...

Lovitură pentru angajaţii care doresc să muncească şi „dincolo” de pensie. Decizie revoltătoare privind cumulul cu salariu

Noua Lege a pensiilor 2024 îi „pedepseşte” pe românii care doresc să muncească şi „dincolo” de pensie. Practic, mai nou, legislaţia interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani.

Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității”, precizează BNS într-un comunicat.

Legea pensiilor 2024, ambiguă

Concluziile sindicaliștilor BNS sunt următoarele:

  • legea nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contrac;
  • legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani – dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumului nu se mai aplică în cazul lor;
  • normele de aplicare, menite să pună executare prevederile legii, vorbesc despre continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă și mai instituie alte 4 noi situații în care opțiunea între pensie și continuarea activității nu se aplică;
  • legea, așa cum e scrisă ea, în primul rând încalcă drepturi fundamentale ale omului – dreptul fundamental la pensie și dreptul la muncă; ne îndepărtăm de principiile democratice și standardele internaționale privind drepturile omului;
  • normele de aplicare ale legii nu sunt în concordanță cu legea și va crea confuzii în practică. În loc să clarifice și să completeze legea, acestea adaugă la confuzia deja existentă și va conduce la discriminări între pensionari.

Ce derogări există

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a venit cu lămuriri despre modul în care acest cumul poate fi realizat, conform noii legi a pensiilor, în acord cu Codul Muncii, pentru angajaţii cu contract de muncă, sau cu Codul Administrativ.

Nu e potrivit sa interzicem cumulul pensiei cu salariul la cei care au ajuns la varsta standard.

Legea pensiilor se coreleaza cu codul muncii si cu codul administrativ si atunci codul muncii spune ca la incetarea contractelor, atunci cand cetateanul opteaza pentru pensie, sunt cumulativ varsta de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Exista derogari care spun ca, cu acordul ordonatorului, se poate prelungi contractul de munca si atunci ramane in activitate, nu cumuleaza.

Dacă cumuleaza, se incheie contractul urmand ca de a doua zi sa se deschida alt contract. Exista si cazuri cand cetatenii doresc sa ramana in activitate, pentru ca e si un prag psihologic.

Atunci prevederile acestea de incetare sau de prelungire a contractului exista, dar ca sa intre la pensie trebuie incetat contractul de munca.

La profesori exista institutia platii cu ora si atunci profesorii sunt la pensie si continua activitatea”, a spus Marius Budăi.

author avatar
Andrei Ștefan