AcasăSOCIALLovitură pentru angajaţii care doresc să muncească şi "dincolo" de pensie. Decizie...

Lovitură pentru angajaţii care doresc să muncească şi „dincolo” de pensie. Decizie revoltătoare privind cumulul cu salariu

Noua Lege a pensiilor 2024 îi „pedepseşte” pe românii care doresc să muncească şi „dincolo” de pensie. Practic, mai nou, legislaţia interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani.

Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității”, precizează BNS într-un comunicat.

Legea pensiilor 2024, ambiguă

Concluziile sindicaliștilor BNS sunt următoarele:

  • legea nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contrac;
  • legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani – dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumului nu se mai aplică în cazul lor;
  • normele de aplicare, menite să pună executare prevederile legii, vorbesc despre continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă și mai instituie alte 4 noi situații în care opțiunea între pensie și continuarea activității nu se aplică;
  • legea, așa cum e scrisă ea, în primul rând încalcă drepturi fundamentale ale omului – dreptul fundamental la pensie și dreptul la muncă; ne îndepărtăm de principiile democratice și standardele internaționale privind drepturile omului;
  • normele de aplicare ale legii nu sunt în concordanță cu legea și va crea confuzii în practică. În loc să clarifice și să completeze legea, acestea adaugă la confuzia deja existentă și va conduce la discriminări între pensionari.

Ce derogări există

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a venit cu lămuriri despre modul în care acest cumul poate fi realizat, conform noii legi a pensiilor, în acord cu Codul Muncii, pentru angajaţii cu contract de muncă, sau cu Codul Administrativ.

Nu e potrivit sa interzicem cumulul pensiei cu salariul la cei care au ajuns la varsta standard.

Legea pensiilor se coreleaza cu codul muncii si cu codul administrativ si atunci codul muncii spune ca la incetarea contractelor, atunci cand cetateanul opteaza pentru pensie, sunt cumulativ varsta de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Exista derogari care spun ca, cu acordul ordonatorului, se poate prelungi contractul de munca si atunci ramane in activitate, nu cumuleaza.

Dacă cumuleaza, se incheie contractul urmand ca de a doua zi sa se deschida alt contract. Exista si cazuri cand cetatenii doresc sa ramana in activitate, pentru ca e si un prag psihologic.

Atunci prevederile acestea de incetare sau de prelungire a contractului exista, dar ca sa intre la pensie trebuie incetat contractul de munca.

La profesori exista institutia platii cu ora si atunci profesorii sunt la pensie si continua activitatea”, a spus Marius Budăi.

author avatar
Andrei Ștefan
1.690 afisari

6 COMENTARII

  1. Legea sa fie clara , sa nu poți cumula pensia de la stat cu salariul tot de la stat, în privat sa fie permis acest cumul . Mulți pleacă din sistemul de stat la 40 sau 45 de ani și se reangajeaza tot la stat pe funcții calde bine plătite cumulând pensia de la stat cu salariul tot de la stat devenind cumularzi nesimțiți în timp ce tinerii noștri pleacă peste hotare.

    • Dupa logica ta un militar trebuie sa stea in sistem pana la 65 de ani si dupa aia poate sa iasa la pensie. Sa te vad pe tine in prima linie de pe front ce faci cu o armata trecuta de prima tionerete

      • Bai Bula militarii cand iasa in pensie sa traiasca din pensia speciala de care beneficiaza ca doar s-au rupt cu munca pana la 45 de ani nu sa iasa in pensie si sa mai incaseze si salariu… ei au pensia deci logic au din ce trai… tinerii unde sa lucreze daca specialii dupa pensionarea la 45 de ani ocupa mai toate postrurile bine platite

  2. Un lucru este ilogic: de ce 70 și nu 65? Se anticipează că la atât vor să crească vârsta de pensinare? Deoarece, momentan, limita este 65 de ani.

  3. Toti cei ce vor sa mai munceasca dupa varsta de pensionare sunt cei care’lucreaza’la stat si freaca menta la serviciu !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger