AcasăSOCIALLovitură pentru abonații la salariile de merit din Poliție

Lovitură pentru abonații la salariile de merit din Poliție

Salariile de merit, analizate riguros de către IGPR

Majorările salariale pe timp de 6 luni cu până la 50% pentru polițiști vor fi analizate de către MAI, prin Direcția de Management Resurse Umane, pentru a se evita subiectivismul acordării acestora. Astfel, pentru fiecare polițist propus pentru acest salariu de merit va trebuie să existe o notă de fundamentare riguros întocmită. Sindicaliștii de la Europol susțin că acesta este un prim pas, însă mai este nevoie de norme clare pentru premierea polițiștilor.

Salariile pentru lucrări de excepție din Poliție au constituit, de la înființarea lor, un subiect de scandal și nemulțumiri majore în rândul angajaților MAI. De-a lungul anilor, au apărut așa-zișii abonați la aceste majorări salariale, iar acordarea lor nu avea nicio legătură cu fapte de excepție în activitate. La insistențele sindicatelor, MAI a decis să facă puțină ordine și a instituit o serie de reguli la acordarea salariilor pentru lucrări de excepție.

Astfel, pentru majorările din semestrul II al acestui an, notele care fundamentează propunerile de acordare a majorării pentru lucrări de excepție se vor întocmi și se vor înainta IGPR – Direcția Management Resurse Umane până la data de 15 iunie, pentru analizarea riguroasă a acestora.

”Notele vor cuprinde descrierea activităților și rezultatelor profesionale obținute în perioada supusă analizei de către persoana propusă, precum și criteriile legale pe care se bazează propunerea, prevăzute de actele normative incidente. Se vor întocmi note de fundamentare numai pentru persoanele care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute de legislația incidentă. În situația probabilă în care numărul de propuneri formulate depășește numărul de indicatori alocat unității, se vor înainta toate notele de fundamentare corespunzătoare fiecărei propuneri. În cadrul ședințelor de comandă, în care se dezbat propunerile de acordare a majorării și la care participă persoanele desemnate de organizația profesională, respectiv organizațiile sindicale, vor fi fi discutate toate propunerile formulate, având la bază notele de fundamentare întocmite anterior”, se arată într-o adresă a IGPR către inspectoratele județene de Poliție.

Șoferii și secretarele, premianții Poliției

Sindicaliștii de la Europol arată că și la începutul acestui an au existat cazuri în care salariile de merit au fost acordate necorespunzător, o soluție reală pentru rezolvarea nemulțumirilor fiind transformarea salariilor în sume fixe, care să se acorde pentru fiecare realizare deosebită a polițiștilor.

”Este un prim pas în eradicarea subiectivismului în modalitățile de acordare a acestor salarii pentru lucrări de excepție. Este nevoie de norme clare care să clarifice concret cine poate beneficia de aceste premii și în ce condiții. Adresa IGPR este, de fapt, o recunoaștere tacită a faptului că sunt situații la nivelul inspectoratelor de poliție județene în care nu a existat obiectivism în acordarea acestor majorări de salarii și că nu a existat fundamentare, adică s-au dat pe criterii de pile, combinații, apropieri. Avem situațiile ridicole în care șefii nu propun niciun subaltern, dar se propun pe ei, avem situații în care șoferi de inspector șefi au primit majorare, probabil pe fondul stresului de a-l avea în spate pe șeful care îi suflă în ceafă și al riscului la care se expuneau, precum și secretare”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Clientelă exclusivistă

Potrivit Sindicatului Europol, în peste jumătate din județe au fost constatate nereguli la acordarea salariilor de merit. Printre acestea se numără nerespectarea obligației de consultare cu privire la nominalizările formulate, nerespectarea proporționalității personalului de la nivelul unității, ofițeri, agenți, personal contractual, precum și existența unei clientele exclusiviste de șefi care beneficiază prin rotație de acest drept, din 6 în 6 luni. Totodată, sindicaliștii au semnalat refuzul de afișare a listei finale a beneficiarilor pentru a fi cunoscută de întreg personalul unității, cu scopul de a fi popularizate rezultatele care au stat la baza acordării majorării, astfel încât și alți polițiști să ia exemplu pentru ca la rândul lor să fie nominalizați pe viitor.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.