AcasăSOCIALLovitură grea pentru consumatori! Trebuie să scoată din buzunare sume uriașe de...

Lovitură grea pentru consumatori! Trebuie să scoată din buzunare sume uriașe de bani. Operatorii ameninţă cu deconectarea

gazeLovitură grea pentru consumatori! Trebuie să scoată din buzunare sume uriașe de bani. Operatorii ameninţă cu deconectarea

O lege adoptată anul trecut în timpul stării de urgență prevedea amânarea plății utilităţilor pentru cel mult trei luni până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie electrică nu au avut dreptul să debranșeze/deconecteze consumatorii.

Legea mai prevedea că la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Aceasta facilitate ar urma să fie eliminată deoarece s-au înregistrat plăți restante către furnizori de 249 milioane de lei, potrivit HotNews. În acest sens, Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, furnizorii având dreptul să-și recupereze banii.

Operatorii reclamă datorii restanțe de 249 milioane lei

Astfel, va fi abrogat articolul 72 din OUG 70/2020 care prevede că „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă.”

Va fi inclusă o perioadă de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții care nu și-au plătit facturile să nu poată fi deconectati pentru debitele restante. În acest timp, clienții vor identifica împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică și/sau gaze naturale și în funcție de situația proprie, soluții pentru achitarea debitelor restante.

Potrivit cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu și-au plătit facturile a ajuns la circa 209.000.

Aceștia înregistrează restanțe de circa 249 milioane de lei la sfârșitul lunii mai. La energie electrică, numărul clienților care nu și-au achitat facturile și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie.

author avatar
Andreea Vlad
598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger