AcasăSOCIALLovitură devastatoare pentru cadrele medicale. Minus 44% la salarii

Lovitură devastatoare pentru cadrele medicale. Minus 44% la salarii

Personalul din Sănătate nu mai are încredere în Guvern

Sindicaliștii din Sănătate atrag atenția că, în urma simulărilor efectuate pe principiile Memorandumului salarizării, s-a demonstrat o scădere cu 44% a veniturilor din sistem. Aceștia cer aplicarea Legii salarizării în vigoare și renunțarea la modificările anunțate de Ministerul Muncii.

Aplicarea viitoarei legi a salarizării ar determina reducerea masivă a veniturilor lucrătorilor din sănătate, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară. Potrivit unei analize a estimării impactului aplicării principiilor Memorandumului asupra salarizării lucrătorilor din sistemul public de sănătate, veniturile personalului din Sănătate ar scădea ccu până la 44%. ”Deoarece Memorandumul nu conține nici o indicație privind procedura aplicabilă în cazul reducerii veniturilor salariale (cum ar fi o regulă de tipul: nici un venit salarial nu va scădea) trebuie să deducem că, în baza informațiilor oficiale existente, această reducere a veniturilor salariale are caracter intenționat. Al doilea document care argumentează în favoarea solicitărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” este Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate, concluzia solicitărilor fiind simplă: este necesară aplicarea legii salarizării în vigoare, cu corecțiile solicitate de noi. Pentru a preveni dezastrul (încă evitabil) pe care-l constituie o lege a salarizării așezată pe principii care determină reducerea veniturilor lucrătorilor din sănătate, Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat Ministerului Sănătății o întâlnire pentru așezarea pe o poziție comună în privința legii salarizării”, se precizează într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Organizația arată că limitarea sporurilor la 20% ar reduce la jumătate drepturile legale aferente sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale, anulând totodată, în mod evident, posibilitatea de-a acorda sporurile pentru condițiile de muncă. Calculul general al impactului limitei de 20% pentru aceste categorii de lucrători devine unul simplu, pierderea din venitul salarial total fiind de: 19% din salariul de bază plus valoarea ce corespunde sporului pentru condițiile de muncă, susțin sindicaliștii.

Veniturile deja s-au redus

Federația Solidaritatea Sanitară mai arată că informațiile oficiale existente sunt departe de a fi suficiente în privința posibilității de construcție a unei noi legi a salarizării, absența unor date relevante făcând imposibilă evaluarea unora dintre variabilele esențiale pentru regulile de salarizare ale lucrătorilor din sistemul public de sănătate. ”În mod oarecum secundar analiza a evidențiat că, raportat la drepturile salariale stabilite de lege, lucrătorii din sănătate au suferit deja o serie de reduceri ale veniturilor (cazul sporului de tură și al sporului pentru lucrul în zilele libere/nelucrătoare), acestea fiind introduse în cadrul juridic prin intermediul unor prevederi legale cu caracter derogator. Acesta este unul dintre punctele esențiale în care legea salarizării în vigoare (legea 153/2017) nu a fost încă aplicată. Alături de aceste derogări trebuie menționate și cele privitoare la acordarea etapizată a creșterilor salariale”, a afirmat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii cer aplicarea legii

Conducerea Federației Solidaritatea sanitară a cerut Guvernului să aplice Legea 153/2017 și să acorde salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 la toate categoriile de lucrători din sănătate începând cu luna iulie 2021. Totodată, aceasta a solicitat executivului raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată pentru toate categoriile de salariați, introducerea personalului nemedical în Anexa nr.2 a legii 153/2017, precum și creșterea proporțională a tuturor salariilor de bază raportat la luna ianuarie 2018, luând în considerare nivelul cel mai mare al creșterii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.472 afisari

14 COMENTARII

  1. Au ce au votat. Dar din păcate, problema e mult mai gravă. Ca nu numai salariile din sanatate vor fi afectate, ci a tuturor bugetarilor. Iar acest lucru duce la o dispariție in cascada a multor locuri de munca. Avem peste 4 milioane de oameni ce li se vor diminua veniturile, aceștia vor fi obligați sa fie foarte atenți cu cheltuielile. Atunci vor fi afectate o mulțime de afaceri, restaurante, saloane de frumusețe, magazine de haine, croitorii, imobiliare, etc. Lumea isi va dirija banii, pentru ratele existente, pentru intretinere, pentru mancare si de altceva nu vor mai exista bani. Multi din cei ce se bucura azi ca unii isi pierd din venituri, se vor întoarce inzecit. Ca lumea nu isi mai permite o amenajare a casei, nu isi mai permite sa cumpere bunuri de consum, iar cei ce lucrează in privat vor ajunge sa îngroașe rândul celor fara loc de munca. Din păcate suntem prea idioti si nu vrem sa vedem cum acest guvern de trădători va vor sclavi pe 200-300 de euro, la niste străini.

    • Labă tristă, ce va fi va fi. Dar nici să nu ia gunoiul împuțit de bugetar dublu față de ăla care muncește și-l ține în spate, da??? Sau ăștia din sănătate salarii aproape de Vest, da?

  2. TUPEUL JEGOȘILOR NU ARE LIMITĂ!!!!! Au salarii de Occident, aproape, la muncă de favelă/bantustan. Să aibă aceleași sporuri ca cei din privat!!!! SCURT!!!! „Spor” de tură???

    TREBUIE FĂCUTĂ ORDINE ÎN BUGETĂRIME!!!! Mie-mi ia statul jumătate din salariu ca să ține paraziții de bugetari în lux. Aveau vouchere de vacanță, nenorociții. Spor de stres, de calculator…. Ce este cu bătaia asta de joc???

  3. Le-a marit Dragnia salariile însa fara nici un criteriu de perf.!Sint de acord ca cei buni sa ia salarii de 30.-35.000 lei,dar f.multi nu și merita aceste salarii! Apoi ati votat cu neocomuniștii,care vroiau catuse pt.doctori si pt.politicienii care faceau ceva pt.români! Acu suferiti consecintele deciziilor voastre bă băieti și fete..

    • @gigi,
      90% nu-și merită salariile. Care-s puliticienii care făceau ceva pentru români? ZI!?

  4. Voi chiar nu vedeti ca se baga batul prin gard si se asmut bugetari versus privati? Pesedeul asmutea bugetarii, goazele astea asmut privatii. Dar salariile lor si cifrele lor de afaceri tot cresc, din profitabilele afaceri cu statul. Statul da, statul nu cere, si eu fur ca am putere … asta e deviza lor. Nu va mai lasati pacaliti de aparente si de povesti de nisa, cancanuri si alte diversiuni. Daca lor le e bine, restul… fuck off

    • @lamelă,
      Nu asmute nimeni privatul. Doar li se aduce aminte faptul că statul îi jupoaie pentru ca niște putori s-o ducă în puf!

  5. Bine va face! Cand PSD v-a marit salariile, nu a fost bine. V-ati aliat cu mancatorii de rahat si ati bagat lumea in sperieti. Acum vine nota de plata. Si asa nu sunteti o tagma foarte apreciata, datorita conditionarii actului medical de plic, ca nu va mai ajung banii.

    • Fă, ciuma roșie doar a distrus țara! Trebuie reduși la tăcere pizideii și votanții lor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger