Sindicaliștii din Sănătate atrag atenția că, în urma simulărilor efectuate pe principiile Memorandumului salarizării, s-a demonstrat o scădere cu 44% a veniturilor din sistem. Aceștia cer aplicarea Legii salarizării în vigoare și renunțarea la modificările anunțate de Ministerul Muncii.
Aplicarea viitoarei legi a salarizării ar determina reducerea masivă a veniturilor lucrătorilor din sănătate, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară. Potrivit unei analize a estimării impactului aplicării principiilor Memorandumului asupra salarizării lucrătorilor din sistemul public de sănătate, veniturile personalului din Sănătate ar scădea ccu până la 44%. ”Deoarece Memorandumul nu conține nici o indicație privind procedura aplicabilă în cazul reducerii veniturilor salariale (cum ar fi o regulă de tipul: nici un venit salarial nu va scădea) trebuie să deducem că, în baza informațiilor oficiale existente, această reducere a veniturilor salariale are caracter intenționat. Al doilea document care argumentează în favoarea solicitărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” este Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate, concluzia solicitărilor fiind simplă: este necesară aplicarea legii salarizării în vigoare, cu corecțiile solicitate de noi. Pentru a preveni dezastrul (încă evitabil) pe care-l constituie o lege a salarizării așezată pe principii care determină reducerea veniturilor lucrătorilor din sănătate, Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat Ministerului Sănătății o întâlnire pentru așezarea pe o poziție comună în privința legii salarizării”, se precizează într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Organizația arată că limitarea sporurilor la 20% ar reduce la jumătate drepturile legale aferente sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale, anulând totodată, în mod evident, posibilitatea de-a acorda sporurile pentru condițiile de muncă. Calculul general al impactului limitei de 20% pentru aceste categorii de lucrători devine unul simplu, pierderea din venitul salarial total fiind de: 19% din salariul de bază plus valoarea ce corespunde sporului pentru condițiile de muncă, susțin sindicaliștii.
Veniturile deja s-au redus
Federația Solidaritatea Sanitară mai arată că informațiile oficiale existente sunt departe de a fi suficiente în privința posibilității de construcție a unei noi legi a salarizării, absența unor date relevante făcând imposibilă evaluarea unora dintre variabilele esențiale pentru regulile de salarizare ale lucrătorilor din sistemul public de sănătate. ”În mod oarecum secundar analiza a evidențiat că, raportat la drepturile salariale stabilite de lege, lucrătorii din sănătate au suferit deja o serie de reduceri ale veniturilor (cazul sporului de tură și al sporului pentru lucrul în zilele libere/nelucrătoare), acestea fiind introduse în cadrul juridic prin intermediul unor prevederi legale cu caracter derogator. Acesta este unul dintre punctele esențiale în care legea salarizării în vigoare (legea 153/2017) nu a fost încă aplicată. Alături de aceste derogări trebuie menționate și cele privitoare la acordarea etapizată a creșterilor salariale”, a afirmat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.
Sindicaliștii cer aplicarea legii
Conducerea Federației Solidaritatea sanitară a cerut Guvernului să aplice Legea 153/2017 și să acorde salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 la toate categoriile de lucrători din sănătate începând cu luna iulie 2021. Totodată, aceasta a solicitat executivului raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată pentru toate categoriile de salariați, introducerea personalului nemedical în Anexa nr.2 a legii 153/2017, precum și creșterea proporțională a tuturor salariilor de bază raportat la luna ianuarie 2018, luând în considerare nivelul cel mai mare al creșterii.