AcasăSOCIALLovitură decisivă la aprovizionarea cu gaze a Europei? Cine închide robinetul

Lovitură decisivă la aprovizionarea cu gaze a Europei? Cine închide robinetul

Una dintre ultimele conducte care transportă gazul rusesc către Europa ar putea fi închisă până la sfârșitul anului viitor, atunci când expiră contractul de furnizare al Ucrainei cu  Gazprom.

„Șansele ca Moscova și Kievul să ajungă la un acord privind reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat pentru prima dată în 2019, sunt reduse”, a delarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușenko, citat de Financial Times.Este prima recunoaștere din partea Ucrainei că acest contract va fi lăsat să expire la sfârșitul lui 2024.

Decizia Rusiei de a reduce anul trecut aprovizionarea cu gaz a Europei a declanșat o criză energetică, alimentând inflația și crescând costul vieții pe continent. Dar, în timp ce mai multe rute au fost închise, conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaz.

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță în domeniul energiei ICIS, Austria s-a bazat pe gazul rusesc care trece prin Ucraina pentru aproximativ jumătate din importurile sale în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a reprezentat 95%.

Se pune întrebarea dacă Europa va fi pregătită pentru o nouă încetinire a livrărilor, după ce a trebuit să se adapteze la situații similare în trecut prin reducerea cererii și procurarea de importuri alternative, cum ar fi gazele naturale lichefiate. O altă criză energetică ar fi o lovitură decisivă pentru economiile statelor membre.

Fără ruta de tranzit ucraineană, singura conductă din Rusia care mai livrează gaze în Europa ar fi TurkStream, care alimentează țările din sud-estul continentului.

Comisia Europeană tace și nu a indicat că intenționează să lanseze discuții cu Moscova privind reînnoirea contractului cu gaze prin Ucraina. Pierderea chiar și a unui mic procent din aprovizionare are potențialul de a crește rapid prețurile în UE, având în vedere caracterul tensionat al piețelor globale de gaze. Importurile de GNL, mai scumpe, sunt disputate și de alte țări din afara Europei.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mihail Galuzin ,  a declarat că o decizie de a nu prelungi acordul de tranzit al gazelor ar „da o lovitură” UE, în timp ce Ucraina „s-ar împușca în picior pierzând dividendele din tranzit”.

Actualul contract de tranzit de gaze a fost semnat în decembrie 2019, o înțelegere de ultimă oră care a venit cu doar 24 de ore înainte ca acordul anterior să expire, asigurând fluxurile de gaze rusești prin Ucraina până în 2024.Compania energetică Gazprom a fost de acord să trimită un minim de 65 de miliarde de metri cubi de gaz în 2020 și 40 de miliarde de metri cubi/an între 2021 și 2024, prin conducta ucraineană, ceea ce ar fi asigurat țării 7 miliarde de dolari în taxe de tranzit.

Europa va pierde, după cum spune Laurent Ruseckas, analist la S&P Global Commodity Insights: „Este greu de văzut cum poți reînnoi un contract în plin război între cele două părți”.

 

 

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
5.007 afisari

4 COMENTARII

  1. Comisia Ieoropeană în frunte cu Unssula nu poate fi decât fericită. Iar ne strânge tare de boașe.

  2. Asa si ? Acum trebuie să ne ca cam pe noi la comanda de la Moscova. Bai băieți la butoane numai este alde merkel s-au obama

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger