AcasăSOCIALLovitură cruntă pentru români. RCA-ul va acoperi doar 30% din reparațiile auto

Lovitură cruntă pentru români. RCA-ul va acoperi doar 30% din reparațiile auto

Polița RCA, impusă doar pentru bunăstarea multinaționalelor

Guvernul insistă să arunce în aer întreaga piață a asigurărilor. Stabilirea tarifelor în service-uri pentru despăgubirile RCA de către firmele de asigurări va face ca doar 30% din facturi să fie achitate pe această poliță, avertizează conducerea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

Pentru a maximiza profiturile multinaționalelor, Guvernul României a ajuns să încalce o mulțime de legi și directive europene. Mai grav este însă că, dacă ordonanța emisă de Guvern va intra în vigoare, doar cei bogați își vor mai putea repara mașinile avariate în accidente, pentru că polița RCA, deși obligatorie și din ce în ce mai scumpă, nu va mai acoperi decât 30% din costurile reparațiilor.

”Avem foarte multe legi naționale și internaționale încălcate de această ordonanță a Guvernului, inclusiv Constituția României. Haideți să facem atunci un tarif unic la polițele RCA, pentru că astăzi diferențele sunt și de zece ori pentru același client și nimeni nu poate negocia. Mai mult, vor să facă tarife la service-uri pe județe, dar la Vaslui RCA-ul este mai mic ca la București?  Păi haideți să ne întoarcem la mercurialul de pe vremea lui Ceaușescu și să stabilim tarife unice peste tot. Situația pe care vor s-o creeze este halucinantă. Vom trimite un memoriu către Uniunea Europeană în care vom sesiza încălcarea legilor europene. Să nu uităm că Uniunea Europeană tocmai ne-a somat să scoatem plafonări și limitări din Legea RCA. Deci pe de o parte scoatem din Legea RCA plafonări și limitări de cheltuieli la asigurători, iar pe de altă parte le introducem la unitățile reparatoare. Ce vor face aceste plafonări la service-uri? Îi vor obliga pe șoferi să-și achite cam 70% din factura de reparații, pentru că banii pe care îi vor plăti firmele de asigurări nu vor depăși 30%. Deci vor ajunge și păgubiți în accident, fără vina lor, și cu banii luați. Asta face acum Guvernul. În nicio țară din UE și nici în țările comuniste din lume nu mai există așa ceva”, ne-a declarat Florin Pandele, vicepreședintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Siguranța traficului, în pericol

Din cauza sumelor prea mici primite de la asigurători pe polița RCA, românii vor fi nevoiți să-și repare mașinile prin parcările de la bloc sau în service-uri neautorizate, folosind piese second-hand. Consecința va fi că mașinile astfel reparate vor constitui adevărate pericole în trafic. ”În momentul în care asigurătorul vine și spune că îți dă o sumă mică de bani, cât consideră el, omul se va duce să umble din service în service și să întrebe care poate să-i repare mașina cu banii ăia. Însă niciun service autorizat nu-și va asuma responsabilitatea de a pune în pericol siguranța în trafic. Mai mult, Guvernul vine și spune, în ordonanță, că asiguratul nu mai are dreptul să închirieze mașină la schimb, ci trebuie să-i ceară acordul firmei de asigurări. Toate măsurile sunt luate în avantajul firmelor de asigurări, în condițiile în care chiar pe site-ul ASF-ului a fost publicat faptul că anul trecut cheltuielile cu despăgubirile materiale ale acestora au fost anul trecut de doar 35%. Ar trebui desființată atunci obligativitatea RCA-ului. Pentru că, pe de o parte, îi bagi mâna în buzunar forțat, îl obligi să se asigure, dar când devine păgubit, omul se trezește că nu mai este protejat de lege”, ne-a mai precizat vicepreședintele COTAR, Florin Pandele.

60.000 de litigii cu asigurătorii într-un an

Reprezentanții COTAR subliniază faptul că numărul litigiilor împotriva asigurătorilor RCA a crescut fulminant, în ultimul an fiind înregistrate peste 60.000 de reclamații. ”Litigiile sunt soluționate în proporție de peste 95% în favoarea persoanelor păgubite, soluția de a plafona despăgubirile plătite de asigurători, de a obliga toate unitățile reparatoare să factureze la același nivel, stabilit chiar de asigurător, și de a obliga păgubiții să suporte o co-plată pentru reparații și pentru închirierea vehiculului de schimb apare a fi total inadecvată și creează premisele creșterii abuzurilor împotriva consumatorilor români”, se arată într-un comunicat al COTAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.825 afisari

9 COMENTARII

  1. Pai si atunci de ce mai platim? Las ca suport eu 100% imi pun camere de bord si merg ultraregulamentar!

  2. Hotiii hotiii!!!
    La pușcărie cu Asf și voi toți ăștia care ne vindeți ne-gross in fiecare zi catre interesele externe

    • Ce puscarie, trebuie o rascoala(a se citi ”democratie directa”) care sa nu mai lase nimic intact in aceasta tara !?
      Restul sint vorbe goale si apa de ploaie !!!

    • Ma prostilor, lasati sa dea OUG pe plafonare, abia atunci vor iesii in strada sute de mii de pagubiti. Cand vor vedea ca nu isi vor mai putea repara masina decat sa achite atunci va fi urgie. Doar asa ii vor aresta pe cei din ASF care au dus la Guvern propunerile asiguratorilor. Lasati ca Porsche Romania care are 600 lei ora de manopera sa lucreze cu 80 de lei. La fel si mosul de Tiriac care azi are 300 lei ora. Bavaria 450 de lei.. Sa se alinieze toti la 80 de lei… parca si vad cum Tiriac isi va face parc de dezmembrari din masinile de epoca sa poata repara 😂😂😂

  3. Pandele nu te ai saturat cât te au futut mascatii ? Mai vrei ? Scrie in continuare.. nu vezi ca mii de serv stau ascunse sub masa. Prost mai ești sincer. Te credeam mai deștept .

    • Poate ca e singurul care are curaj in tara asta , din mom ce si dupa asta inca este vocal inseamna ca legea e de partea lui . Iar restul da sunt doar romani , lasi parșivi , atârnători , sclavi ai prosti …

  4. Eu golaneala ca asta nu am mai auzit ! Si marita , si obligatorie si neacordata ?? Pentru ce sa fie obligatorie o asigurare care acopera doar o treime din costuri ?? Asta e o testarea a reactiei si un fel de fereasta overton , poate pun prostii botul si se lasa cu un compromis care sa fie tot in favoarea mafiei . Cand o sa va treziti ? – Cand veti ramane fara ultimul leu pentru supravietuire ??
    PS – Vedeti ca PeNeLeaua si USeReaua au ORDIN sa instaureze Gualgul satanic comunisto-fascist din Agenda 2025/2030 – Peste jumate din prostime tre sa mearga la loc cu verdeata , de unde a fugit toata intristarea si suspinul. Restul trece in regim de mancat viermi de faina si greieri , fara masina personala , marcat cu 666 , vaccinat pentru eutanasiere, pe frig si intuneric ca trebuie stopata poluarea – Deja pretul KW a luat-o la galop .

  5. Aoleu, mi-a facut RCA ul si m-a costat cu 300 lei Aloooo nehalitii de la Asf , Marcule mosule si baba cloanta de Dascalu spuneti boului Rosu ca va mananca DNAul mai! Mai baieti, mai, nu va mai feriti ma, furati cat mai puteti ca in iunie zornaie catusele ! Puscaria e cu voi hotilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger