AcasăSOCIALLovitură cruntă pentru români. Ministrul Sănătății taie din concediile medicale

Lovitură cruntă pentru români. Ministrul Sănătății taie din concediile medicale

Ministrul Sănătății îi descurajează pe medici să mai dea concedii medicale bolnavilor

Medicii care vor elibera certificate de concedii medicale vor fi obligați să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii. Totodată, pacienții vor trebui să se prezinte de mai multe ori la cabinetele medicale pentru a se constata dacă, între timp, s-au vindecat și se pot întoarce la muncă. În cazul celor nedeplasabili, medicii vor fi nevoiți să-i controleze la domiciliu, în caz contrar riscând amenzi de până la 10.000 de lei.

Constatând că nu mai sunt atât de mulți bani pentru a-i direcționa către spitalele private, Ministerul Sănătății a decis să ia măsuri pentru reducerea numărului de concedii medicale acordate, cât și a duratei acestora. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de urgență, se instituie obligația tuturor medicilor care eliberează certificate de concedii medicale să își cheme pacienții la cabinet pentru a le urmări evoluția bolii. Potrivit proiectului de act normativ, medicii vor avea obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care persoana asigurată are obligația să îl respecte, în cazurile în care se eliberează certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. Structura planului de urmărire a evoluției bolii se va stabili prin normele de aplicare a ordonanței de urgență. Durata pentru care pot fi eliberate certificatele de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă se va stabili tot în normele de aplicare, semn că se vor reduce perioadele de concedii medicale, iar pentru fiecare episoade de boală, în vederea urmăririi evoluției bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă a persoanei asigurate, concediile se vor acorda în cel puțin două etape.

”Pentru respectarea planului de urmărire, medicul curant va acorda consultații la cabinet. În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță, după caz. Situațiile care au condus la imposibilitatea deplasării persoanelor la cabinet vor fi prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. Totodată, medicii care nu întocmesc planurile de urmărire a evoluției bolii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Indemnizația scade de patru ori

În cazul persoanelor fizice, care nu sunt salariate, prevederile actuale stabilesc că acestea se pot asigura opțional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care își asigură un venit lunar ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. ”În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, astfel pentru o lună contribuția datorată este de 276 de lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 27.600 lei (pentru anul 2021 plafonul maxim este 2.300 lei x 12)”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, se impune diminuarea bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Se majorează amenzile

Toate contravențiile prevăzute în ordonanța privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate se vor majora cu 1.000 de lei. Totodată, desfășurarea activității la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt angajator a prezentat certificat de concediu medical se va sancționa cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei, precum și cu recuperarea sau neplata indemnizației de asigurări sociale de sănătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.