AcasăSOCIALLovitură cruntă pentru populație. Statul reintroduce Legea Ilicitului

Lovitură cruntă pentru populație. Statul reintroduce Legea Ilicitului

Inspectorii ANAF, trimiși să controleze veniturile populației

Guvernul s-a gândit să crească procentul de impozitare de la 16% la 70% pentru veniturile neidentificate. Ceea ce înseamnă o confiscare masivă a banilor și a bunurilor pe care nu le poți justifica cu acte, exact ca în Legea Ilicitului de dinainte de 1989. Avocații spun că reglementarea este neconstituțională, pentru că averea se prezumă a fi obținută legal, doar o dovadă a obținerii acesteia prin fapte penale ducând la confiscarea ei.

De la apariția Agenției Naționale de Integritate, care verifică averile dobândite în timpul exercitării unei funcții publice, politicienii au învățat să-și pună la adăpost banii și să le dea o aparență legală. Pentru ceilalți, persoane fizice, dar și juridice, justificarea averilor nu era necesară. Prin 2015, s-a introdus în Codul Fiscal și o prevedere potrivit căreia veniturile nejustificate, depistate în urma controalelor inspectorilor fiscali, erau impozitate cu 16%. Evident că nu prea s-a descoperit mare lucru, poate și pentru că inspectorii nu s-au înghesuit să ”calce” persoanele fizice. Acum, însă, Guvernul a decis să majoreze impozitul pentru veniturile nejustificate la 70%, producând o panică generală la nivelul populației. Pentru că nu cred că există niciun român care să justifice, cu acte, fiecare leu obținut de-a lungul vieții. Sindicaliștii din ANAF ne spun că, în mod normal, la astfel de controale se fac analize de risc.

”Nu poți să controlezi toți contribuabilii și nici toate persoanele fizice, și, pe baza analizei de risc, se iau în calcul diferite inspecții fiscale. Atâta timp cât nu a fost pentru toți un moment zero, va fi foarte greu să aplici persoanelor fizice o asemenea prevedere legală, pentru că e dificil să faci o astfel de cercetare. Poate este o măsură a Guvernului pentru a încerca să scoată la suprafață banii ăia și să vină ulterior cu o altă reglementare”, ne-a declarat Nicolae-Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice.

Taxă de protecție

Avocații consideră că, în realitate, măsura Guvernului ar fi o taxă de protecție cerută celor care vor să spele bani. În plus, stabilirea veniturilor neidentificabile este lăsată la latitudinea inspectorilor fiscali, fără criterii clare.

”Este o reînviere a Legii Ilicitului a lui Ceaușescu. Eu sunt de acord cu combaterea evaziunii fiscale. Cum aș putea să nu fiu? Prima problemă majoră pe care o ridică această reglementare este că lasă chestiunea asta a sursei neidentificabile la latitudinea inspectorului fiscal, care nu are criterii verificabile. A doua chestiune extrem de gravă este că, să zicem, ți-a găsit un milion de lei din surse neidentificabile, deși poți să ai și 10 milioane de lei sau mai mulți bani, ascunși prin diverse cotloane. Dar îți găsește doar milionul, îți ia impozit de 70% pe el și gata. 30% rămân bani cash, 70% se duc la stat, dintr-o sumă suspectată de evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de droguri, de arme sau de persoane. Deci tu, statul român, faci bani alături de ăla pe care l-ai identificat, din spălare de bani sau fapte penale. Mie mi se pare că vorbim despre o amnistie fiscală mascată, pentru că ăla care are un milion, este foarte probabil să aibă alți 10 milioane, plus cine știe ce active trecute pe numele rudelor. Deci nu este chiar așa de deranjant să dai statului 700.000 de lei și să fii lăsat în pace 5-10 ani de acum încolo. Este un fel de taxă de protecție pe care o plătești statului”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Prevederea este neconstituțională

Potrivit avocaților, prevederea din Codul Fiscal este neconstituțională. Și asta pentru că în articolul 44 din Constituție scrie că averea este prezumată a fi dobândită licit. ”Singura situație în care se poate răsturna această prezumție este în penal, când un judecător vine și spune că această avere este dobândită ilicit și se confiscă. Și atunci reglementarea din Codul Fiscal este neconstituțională. În plus, ce înseamnă sursă neidentificată? Trebuie să vii cu proba că ai făcut un contract de donație cu mama ta pe 15 ani că-i dai în fiecare lună bani pentru întreținere și pentru medicamente. Dacă nu ai această probă, înseamnă că veniturile mamei tale sunt din surse neidentificate și urmează să fie impozitate cu 70%. O altă problemă care se pune este cea a persoanelor care lucrează la gri, care sunt foarte multe. Cei care primesc prin contract doar salariul minim și restul, bani la negru. Sunt foarte mulți români și în străinătate care pățesc chestia asta, fără voia lor, că nu sunt occidentalii cei mai corecți, fac și ei optimizare fiscală și evaziune fiscală. Mai sunt și oamenii care îți țin banii la saltea, că nu au încredere în bănci. Deci, pentru statul român, acestea sunt surse neidentificate, pe care le poate impozita cu 70%. Ei cred că lucrurile se rezolvă în laborator, parcă nu trăiesc în România”, ne-a mai precizat avocatul Gheorghe Piperea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.675 afisari

27 COMENTARII

  1. Si care-i problema?…foarte bine, cum poti tu ca bugetar să deți milioane ,case,amante dintr-un salariu de bugetar?…
    De unde ai banii boule?…caz de studiu blaga, buzatu,becali…ăștia umblă cu milioane în pungi de plastic…

    • deci daca eu am bijuterii de aur de la parintii si bunicii decedati pentru care nu au pastrat bonul fiscal daca se dadea asa ceva atunci sau l-au pastrat dar fiind printat pe laser se sterge dupa circa un an inseman ca statul bandit poate sa-mi confiste tot ce au muncit parintii mei, respectiv poate sa confiste copiilor mei ce am muncit eu pentru ei, nu?

    • Singura problema e ca statul trebuie sa dovedeasca ca averea este ilicita bai rezistilor care comentati cu ciuda si rautate pe aici. Prezumtia de nevinovatie primeaza conform constitutiei Romaniei si drepturilor omului pana la peoba contrarie…Deci nu tu trebuie sa dovedesti cum ai obtinut averea ci cel care spune ca e ilicita trebuie sa dovedeasa ca e ilicita. Sa-nteles micutilor tortionari?

  2. Si uite asa , cum apare o noua impozitare a furtului, cum apar celebri „privati” gata sa ii apere pe sarmanii asupriti.
    Bineinteles, contra unor onorarii groase, adica participand si ei la frauda…posibila…

  3. Si uite asa , cum apare o noua intentie a statului de impozitare a furtului, cum apar celebri „privati” (avocati, consultanti, experti, etc) gata sa ii apere pe sarmanii asupriti.
    Bineinteles, contra unor onorarii groase, adica participand si ei la frauda…posibila…prin insusirea unei parti din cascaval
    Aceeasi situatie plina de ipocrizie cu cea a avocatilor care ii scapa pe criminalii (bauti si drogati) vezi cazurile celebre PASCU, IORGULESCU, etc
    Asta e Romania, ar trebuie sa ne ferim fix de cei care striga „hotii”, ….pt ca poate chiar ei sunt!

  4. Si uite asa , cum apare o noua intentie a statului de impozitare a furtului, cum apar celebri „privati” (avocati, consultanti, experti, etc) gata sa ii apere pe sarmanii asupriti.
    Bineinteles, contra unor onorarii groase, adica participand si ei la frauda…posibila…prin insusirea unei parti din cascaval
    Aceeasi situatie plina de ipocrizie cu cea a avocatilor care ii scapa pe criminalii (bauti si drogati) vezi cazurile celebre PASCU, IORGULESCU, etc
    Asta e Romania, ar trebuie sa ne ferim fix de cei care striga „hotii”, ….pt ca poate chiar ei sunt!

  5. Greșit, averea nu se prezuma a fi licita, sarcina acestei justificări sta la deținător !

    • ce vorbesti mah? averea ilicita este obtinuta ca urmare a unei activitati infractionale care trebuie PROBATA! De ce? Pentru orice om este nevinovat pana la proba contrarie!

  6. Mie rău deloc. Eram târziu dar tot e bine. Problema cea polițiștii și procurorii sunt ei înșiși infractori in mare proporție, uneori toată echipa.

  7. Modalitatea propusa este neconstitutionala. Trevuie sa le ia nu 70% ci 100% plus alte pedepse, dar sa se demonstreze ca averea a fost dobandita prin acte ilegale (camatarie, obtinere de foloase necuvenite, extorcare, santaj etc).

  8. Ciolacule ai sub tine in ministere pensionari care încasează lunar 4000 lei pensie plus 6700 lei salariu de la minister. Esti surd ciolacule? Esti orb ciolacule?

    • Ce nu ai inteles? Astia sunt specialii, elitele! Trebuie asigurati banii in continuare pentru speciali si familiile lor, neveste, amante, familia extinsa, sunt obisnuiti sa traiasca bine, paraziti pe spatele celor care (mai) muncesc. Iar daca nu mai sunt bani la buget, atunci storc de la cei harnici sau impart cu evazionistii!

  9. Foarte bine,sa justifici cu documente de unde ai facut averea , confiscat tot ce nu poti justifica,cred ca se va strange la buget inca un PIB al tarii !

    • tu mai bonurile fiscale de cand bunica-ta si-a cumparat cerceii de aur si verigheta? se dadea asa ceva pe vremea aia? da’ la ce vechituri ai avut prin casa si le-ai vandut poti sa justifici banii?

  10. Nu vad nimic nelalocul ei in aceasta lege. Mai bine confiscarea averilor celor care nu le pot justifica, dacat inchisoare. Cu ce ne incalzeste, de ex. ca Udrea sta la Targsor, dar ramane cu averea imensa facuta prin furt?

    • Eu iti confisc tie tot ce ai si tu trebuie sa demonstrezi ca ai dobandit corect. prezumtia de nevinovatie iti zice ceva? Plus tu mai ai bonurile de la bijuteriile pe care le porti le ai? mai sunt imprimate sau sters?

  11. E foarte bine eu as nationaliza toate furturile si hotiile. asa cum coministi a luat tot parintilor mei si comunisti astia noi mi a luat apartamentul

  12. E foarte bine eu as nationaliza toate furturile si hotiile. asa cum coministi a luat tot parintilor mei si comunisti astia noi mi a luat apartamentul.si voi sinteti securisti

  13. Sunt dositi in paradisuri fiscale si investitii in Dubai.
    Pe aia sa ii intrebe de sanatate.
    Oficial nu primesc raspuns de la autoritatile straine, ca nu au chef.
    Atunci…sa incerce altfel.

  14. Povesti povesti povesti
    asta niciodata
    sau poate pt deputati si senatori nu ca au afaceri au cu ce dovedi ‘banii spalati”
    pardon miliardele

  15. Delir avocatesc. Daca nu poti dovedi provenienta unor venituri, despre ce prezumtie de avere licita mai vorbim ?! La fel o tin langa cu ,,optimizarea fiscala”, care este de fapt evaziune fiscala mascata.

  16. mai lasati-o cu privatii ,cei mai mari hoti sunt ciocoimea corupta de la stat,mi-a zis un profesor universitar ce lucreaza la stat ca el apreciaza cel mai mult oamenii care stiu sa fure statul,despre ce vorbim ,alt exemplu politisti locali colectionari de ceasuri de firma etc

  17. Saritiiiii baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pe chiaburii care au supt sangele poporului, ca in anii 50, ca vad ca va place pomanagiilor !!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger