Guvernul s-a gândit să crească procentul de impozitare de la 16% la 70% pentru veniturile neidentificate. Ceea ce înseamnă o confiscare masivă a banilor și a bunurilor pe care nu le poți justifica cu acte, exact ca în Legea Ilicitului de dinainte de 1989. Avocații spun că reglementarea este neconstituțională, pentru că averea se prezumă a fi obținută legal, doar o dovadă a obținerii acesteia prin fapte penale ducând la confiscarea ei.
De la apariția Agenției Naționale de Integritate, care verifică averile dobândite în timpul exercitării unei funcții publice, politicienii au învățat să-și pună la adăpost banii și să le dea o aparență legală. Pentru ceilalți, persoane fizice, dar și juridice, justificarea averilor nu era necesară. Prin 2015, s-a introdus în Codul Fiscal și o prevedere potrivit căreia veniturile nejustificate, depistate în urma controalelor inspectorilor fiscali, erau impozitate cu 16%. Evident că nu prea s-a descoperit mare lucru, poate și pentru că inspectorii nu s-au înghesuit să ”calce” persoanele fizice. Acum, însă, Guvernul a decis să majoreze impozitul pentru veniturile nejustificate la 70%, producând o panică generală la nivelul populației. Pentru că nu cred că există niciun român care să justifice, cu acte, fiecare leu obținut de-a lungul vieții. Sindicaliștii din ANAF ne spun că, în mod normal, la astfel de controale se fac analize de risc.
”Nu poți să controlezi toți contribuabilii și nici toate persoanele fizice, și, pe baza analizei de risc, se iau în calcul diferite inspecții fiscale. Atâta timp cât nu a fost pentru toți un moment zero, va fi foarte greu să aplici persoanelor fizice o asemenea prevedere legală, pentru că e dificil să faci o astfel de cercetare. Poate este o măsură a Guvernului pentru a încerca să scoată la suprafață banii ăia și să vină ulterior cu o altă reglementare”, ne-a declarat Nicolae-Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice.
Taxă de protecție
Avocații consideră că, în realitate, măsura Guvernului ar fi o taxă de protecție cerută celor care vor să spele bani. În plus, stabilirea veniturilor neidentificabile este lăsată la latitudinea inspectorilor fiscali, fără criterii clare.
”Este o reînviere a Legii Ilicitului a lui Ceaușescu. Eu sunt de acord cu combaterea evaziunii fiscale. Cum aș putea să nu fiu? Prima problemă majoră pe care o ridică această reglementare este că lasă chestiunea asta a sursei neidentificabile la latitudinea inspectorului fiscal, care nu are criterii verificabile. A doua chestiune extrem de gravă este că, să zicem, ți-a găsit un milion de lei din surse neidentificabile, deși poți să ai și 10 milioane de lei sau mai mulți bani, ascunși prin diverse cotloane. Dar îți găsește doar milionul, îți ia impozit de 70% pe el și gata. 30% rămân bani cash, 70% se duc la stat, dintr-o sumă suspectată de evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de droguri, de arme sau de persoane. Deci tu, statul român, faci bani alături de ăla pe care l-ai identificat, din spălare de bani sau fapte penale. Mie mi se pare că vorbim despre o amnistie fiscală mascată, pentru că ăla care are un milion, este foarte probabil să aibă alți 10 milioane, plus cine știe ce active trecute pe numele rudelor. Deci nu este chiar așa de deranjant să dai statului 700.000 de lei și să fii lăsat în pace 5-10 ani de acum încolo. Este un fel de taxă de protecție pe care o plătești statului”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Prevederea este neconstituțională
Potrivit avocaților, prevederea din Codul Fiscal este neconstituțională. Și asta pentru că în articolul 44 din Constituție scrie că averea este prezumată a fi dobândită licit. ”Singura situație în care se poate răsturna această prezumție este în penal, când un judecător vine și spune că această avere este dobândită ilicit și se confiscă. Și atunci reglementarea din Codul Fiscal este neconstituțională. În plus, ce înseamnă sursă neidentificată? Trebuie să vii cu proba că ai făcut un contract de donație cu mama ta pe 15 ani că-i dai în fiecare lună bani pentru întreținere și pentru medicamente. Dacă nu ai această probă, înseamnă că veniturile mamei tale sunt din surse neidentificate și urmează să fie impozitate cu 70%. O altă problemă care se pune este cea a persoanelor care lucrează la gri, care sunt foarte multe. Cei care primesc prin contract doar salariul minim și restul, bani la negru. Sunt foarte mulți români și în străinătate care pățesc chestia asta, fără voia lor, că nu sunt occidentalii cei mai corecți, fac și ei optimizare fiscală și evaziune fiscală. Mai sunt și oamenii care îți țin banii la saltea, că nu au încredere în bănci. Deci, pentru statul român, acestea sunt surse neidentificate, pe care le poate impozita cu 70%. Ei cred că lucrurile se rezolvă în laborator, parcă nu trăiesc în România”, ne-a mai precizat avocatul Gheorghe Piperea.