AcasăSOCIALLovitură cruntă pentru Cîțu. UE va condiționa PNRR-ul de majorarea salariului minim

Lovitură cruntă pentru Cîțu. UE va condiționa PNRR-ul de majorarea salariului minim

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au obținut promisiunea de la Comisia Europeană că acordarea banilor din PNRR pentru România să fie condiționată de majorarea salariului minim. Pentru țara noastră, dacă se va aplica formula de 50% din salariul mediu, salariul minim va crește cu 350 de lei, ajungând la 1.700 de lei net.

Guvernul Cîțu va fi obligat de Comisia Europeană să majoreze salariul minim, aceasta fiind condiția pentru a primi banii din PNRR. Promisiunea a fost făcută de oficialii Comisiei Euopene sindicaliștilor din Cartel Alfa, care au protestat, prin Caravana Dreptății Sociale, în capitalele din UE, ajungând la Bruxelles, împotriva politicii anti-sociale și de austeritate extremă a Executivului din România. ”Avem promisiunea Comisiei Europene că se vor face modificări în cadrul PNRR-ului României, în care vor pune condiții legate de politica salariului minim, negocieri colective și pensii. Practic, obținerea banilor din PNRR va fi condiționată de aplicarea unui mecanism al salariului minim, care să fie 50% din salariul mediu brut. Astfel, vom avea un salariu minim net de 1.700 de lei. Reprezentanții Comisiei Europene și ai Organizației Internaționale a Muncii vor face o deplasare în România tocmai pentru a participa la discuțiile legate de salariul minim și negocierile colective. Avem și promisiunea europarlamentarilor români socialiști pentru susținerea Directivei salariului minim european. Europarlamentarii USR susțin directiva, dar nu sunt de acord cu introducerea unor bareme valorice”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. În fapt, socialiștii europeni au cerut chiar mai mult pentru cetățenii UE, astfel încât să se ajungă la un salariul minim de 90% din salariul mediu. ”Multe țări își pun deja problema ca, la negocierile colective, să se micșoreze raportul dintre salariul minim și salariul maxim. Acum ei au 1 la 8 și vor să micșoreze la 1 la 6 sau chiar la 1 la 4. Europenii au alt gen de politică, în care distribuția să fie mult mai echilibrată și să se creeze clasa de mijloc”, susține Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Creștere importantă

Problema Uniunii Europene este că dumpingul social este soluția cea mai simplă pentru a ajunge la competitivitatea dorită, arată sindicaliștii. Numai că, prin acest dumping, cetățenii europeni sunt împinși să plece din propriile țări către alte state, care sunt mult mai sociale și înțeleg grija pentru cetățean, afirmă Bogdan Hossu. ”Am cerut Confederației Europene a Sindicatelor ca pentru România trebuie să existe o clauză prin care parametrul după care se măsoară salariul minim să fie raportul dintre salariul minim și salariul mediu. Pentru că dacă va fi salariul median, în loc de cel mediu, în România salariul minim va fi foarte mic. Sunt două formule care se vehiculează acum la Comisia Europeană, una este 50% din salariul mediu național, iar cealaltă este de 60% din salariul median. În România, salariul median brut este la 2.750 de lei, în timp ce salariul mediu brut este de 5.800 de lei. Totul se discută în salariu brut, de aceea noi, ca țară, suntem mai afectați, pentru că brutul din România este crescut artificial din cauza faptului că s-au transferat toate taxele sociale la salariați. Practic, a crescut brutul fără să crească netul, asta este marea problemă”, ne-a declarat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Dacă se va aplica în România formula cu 50% din salariul mediu, ar însemna ca salariul minim să fie de circa 1.700 de lei net, ceea ce ar însemna o creștere cu 350 de lei.

Povara contribuțiilor, doar pe salariați

Conducerea Cartel Alfa susține că Guvernul nu înțelege că trebuie să schimbe politica fiscală aberantă care se aplică în prezent. Astfel, acum, este mai rentabil să fii angajator, pentru că plătește 16% impozite și 5% impozit pe dividente, adică 21% în total, decât salariat, care plătește 43,5% impozite, arată sindicaliștii. ”Este un factor major de stimulare a muncii la gri, în sensul în care mulți angajatori preferă acum să dea dividentele lor nete pentru plata salariaților. Iar consecința este că angajații sunt afectați la pensie, pentru că banii respectivi, nefiind fiscalizați, nu intră în calculul pentru pensie. Este o politică socială injustă la ora actuală în România. În plus, toți cei care au luat o viață salariul minim vor avea pensie socială, asta nu vor să înțeleagă.  Sistemul acesta este o politică distructivă pentru statul social”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.035 afisari

5 COMENTARII

  1. Pai trebuie tot marit nu poti sa intri cu 280 euro salar mediu in 2024.Trebuie aliniate salarii alocatii pensii inainte de schimbatea monezii altfel esti strivit precum Grecia.

  2. La noi 1 din 10 are salar de 1000 de euro… Deci…
    La pensii e muci vazusem pensie de 300 ron nu stiu in agricultura undeva.

  3. Felicitări Cartel Alfa, dacă si celelalte confederatii ar fi la fel de verticale si nu ar fi vândute, Romania ar fi departe, Dar atât timp cat lui Dumitru Costin de la BNS i sa promis postul de consul, el sta cu capul in nisip

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger