AcasăSOCIALLovitură cruntă pentru bolnavii Covid. Tătaru nu le mai dă plasmă

Lovitură cruntă pentru bolnavii Covid. Tătaru nu le mai dă plasmă

Nelu Tătaru nu mai crede în tratamentul cu plasmă

Plasma hiperimună nu mai este folositoare în tratamentul bolnavilor Covid. Cel puțin așa reiese din noul protocol al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care reduce până aproape la dispariție numărul pacienților care mai pot beneficia de acest tratament. 

Plasma donată de românii vindecați de Covid, care au trecut prin forme medii și severe ale bolii, nu va mai ajunge la pacienții infectați cu noul coronavirus. Noul protocol pentru tratamentul Covid-19, publicat în Monitorul Oficial, minimalizează importanța plasmei, invocând un singur studiu, deocamdată fără validări la nivelul comunității științifice medicale. ”Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe. Administrarea de plasmă de convalescent pleacă de la premisa că fostul pacient imunocompetent după infecția cu SARS-CoV-2 va avea un nivel suficient de anticorpi protectivi pentru a putea fi folosiți în scopul limitării replicării virale și a mitigării răspunsului inflamator excesiv la un pacient cu Covid-19. O foarte recentă analiză Cochrane, din 12 octombrie 2020, arată că datele existente nu pot susține eficiența și/sau siguranța administrării plasmei de convalescent Covid-19 în scop terapeutic, constatând existența unei reduceri a numărului de decese prin boală, dar și existența unor decese corelabile cu administrarea de plasmă, ambele fără semnificație statistică”, se arată în noul protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, care va fi aplicat în spitalele din România.

4 decese la 5.000 de pacienți

Ministrul Sănătății invocă faptul că, pentru a folosi plasma pacientului sunt necesare obținerea acordului donatorului după confirmarea vindecării sale, prezența de anticorpi anti SARS-CoV-2 în titru suficient ( FDA recomandă un titru de anticorpi neutralizanți de minimum 1/160), precum și testarea donatorului pentru îndeplinirea criteriilor de donare de sânge: absența infecțiilor transmisibile prin sânge și absența anticorpilor anti-HLA care cresc riscul de TRALI ( leziuni pulmonare acute legate de transfuzie). ”Apariția TRALI la un pacient cu formă severă de Covid-19 poate agrava semnificativ disfuncția respiratorie a unui pacient care are deja afectare respiratorie severă; de asemenea s-au citat supraîncărcări volemice în urma transfuziei de plasmă la pacienți cu COVID-19. Într-o bază de date de 5.000 de pacienți care au primit plasmă de convalescent s-au înregistrat 4 decese și alte 21 de accidente majore corelate cu administrarea: TRALI, supraîncărcare posttransfuzională și reacții alergice”, se precizează în protocolul de tratament.

Cantitatea de plasmă, limitată

Potrivit explicațiilor din noul protocol de tratament, la utilizarea plasmei de convalescent există incertitudini legate de momentul optim al recoltării – având în vedere datele limitate privind dinamica anticorpilor, inclusiv scăderea rapidă a titrului IgG anti SARS-CoV-2, în primele 2-3 luni după vindecare, de calitatea testelor de detecție de anticorpi, dar și de doza de plasmă eficientă. ”Această metodă terapeutică ar trebui folosită cât mai precoce la pacienții cu forme potențial severe de Covid-19. Întrucât disponibilul de plasmă de convalescent eficientă este limitat în perioada actuală, considerăm că această metodă terapeutică ar trebui să fie utilizată prioritar la pacienți la care profilul de răspuns inflamator-imun este unul deficitar, la care imunosupresia este contraindicată. În prezent administrarea plasmei de convalescent se face în România conform Ordinului ministrului sănătății nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de Covid-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu Covid-19 din secțiile ATI, cu modificările ulterioare”, se mai precizează în noul protocol de tratament.

Tratamentul, prea ieftin

Plasma hiperimună este echivalentul anticorpilor monoclonali, tratamentul cu care Donald Trump, președintele Statelor Unite, s-a vindecat extrem de repede. În timp ce anticorpii monoclonali, despre care prof.dr.Streinu Cercel spunea că ar putea fi importați de România, costă câteva zeci de mii de euro, plasma hiperimună este gratuită. Mortalitatea extrem de ridicată din secțiile ATI are legătură directă și cu administrarea plasmei. Medicii au constatat că plasma trebuie administrată înainte ca pacientul să ajungă în stare foarte gravă, când acest tratament devine inutil, însă protocoalele lui Tătaru nu au permis și nu permit acest lucru. Soluția ar fi creșterea gradului de colectare a plasmei de la pacienții vindecați de Covid pentru a salva cât mai multe vieți, însă, după cum se observă, nimeni nu dorește acest lucru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
593 afisari

1 COMENTARIU

  1. Desigur, Tătaru și, în fond, toți năimiții care decid soarta celor ce locuiesc țara numită România, nu le dau acestora nici plasmă nici nimic. Da’ nimic. Nimic, nimic. În afară de multă, consistentă Mooooooooieeeee. Pe banii lor, furați și înstrăinați, pe bogățiile lor furate și înstrăinate, pe taxele și impozitele lor, ale ” beneficiarilor ”. Pe VIAȚA lor. Practic, jegurile astea peneliste, pesediste, pluseriste, pemepiste, udemeriste etcetera îi nenorocesc, îi batjocoresc pe români iar ăștia le și plătesc ca să o facă. Supeeeerb!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger