Taxele percepute de Apele Române pentru utilizarea apei în producția de energie electrică se vor majora cu procente între 41% și 68%, ceea ce va însemna, implicit, o creștere a prețului kilowatului la Hidroelectrica, care avea, până acum, cel mai mic tarif de pe piață. Creșterea taxelor a fost justificată de Guvern prin necesitatea unor încasări mai mari la Apele Române, instituție aflată în deficit. În plus, se invocă și nevoia de majorare a salariilor în acest sector.
Pe motiv că bugetul Apelor Române nu este îndestulător, având un deficit de aproape 300 de milioane de lei, Guvernul a decis să crească veniturile instituției prin majorarea taxelor și reținerea redevențelor pentru investiții și lucrări de întreținere. În ce privește creșterea taxelor, cea mai semnificativă este în sectorul energetic, unde birurile pe hidroenergie vor crește cu procente între 41% și 68%, fapt care va avea drept consecință o majorare a prețului pe kilowatt la Hidroelectrica. Numai anul trecut, contribuția Hidroelectrica la bugetul Apelor Române a fost de 451 de milioane lei pentru apa uzinată, în condițiile în care, potrivit Guvernului, veniturile în 2022 ale instituției au fost de 907 milioane de lei.
Decizia controversată a Guvernului va însemna o lovitură grea pentru consumatorii casnici abonați la Hidroelectrica, aceștia plătind , în momentul de față, cel mai mic tarif de pe piață, fără limită de consum. Cele mai avantajate vor fi companiile concurente de distribuție, din afara țării, prețurile viitoare ale Hidroelectrica apropiindu-se de celelalte. În plus, din 2024, Comisia Europeană a decis să interzică plafonarea prețurilor la energie, astfel că, odată cu dispariția prețurilor mici de la Hidroelectrica, românii vor fi lăsați fără niciun fel de protecție în fața tarifelor incontrolabile. Potrivit Executivului, fără aceste majorări ale contribuțiilor, Apele Române ar avea un deficit de finanțare de 293 milioane lei, deficit care poate să genereze prejudicii grave, perturbând activitatea instituției. Totodată, din analiza salariului de bază raportat la numărul de persoane remunerate la nivelul Administrației Naționale „Apele Române” în luna octombrie 2022, salariul mediu brut a fost de 5.750 lei, mai mic cu peste 11% față de salariul mediu brut comunicat de INS, mai arată Guvernul.
Taxe enorme la avize și autorizări
Tarifele pentru serviciile de emitere de către Administraţia Naţională ”Apele Române” a permiselor de traversare, avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare în siguranţă a barajelor s-au majorat și ele. Astfel, emiterea avizului de amplasament/permisului de traversare la lucrări aflate în competenţa Administraţiei Naţionale „Apele Române” va costa 2.031,75 lei, emiterea avizului de gospodărire a apelor/avizului de gospodărire a apelor modificator când competenţa revine Administrației Bazinale de Apă sau Sistemului de Gospodărire a Apelor, cu deplasare în teren, va costa 3.881,08 lei, iar pentru obiective noi şi existente, reînnoirea autorizaţiei la obiective existente și emitere autorizaţie modificatoare se va plăti 2.933,15 lei. Mai mult, operatorii de distribuție vor fi obligați să achite un abonament anual Apelor Române, în valoare de 750 de lei pentru gospodării individuale, de 1.300 de lei în orașe sau comune cu peste 2.000 de locuitori, de 1.600 de lei pentru localități între 2.000 și 10.000 de persoane și de 1.800 de lei pentru localități cu o populație de peste 10.000 de oameni.
Apa din curțile oamenilor nu mai este gratis
Potrivit modificărilor legislative aduse de Guvern, apele de suprafaţă sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare şi de protecţie a calităţii apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat şi alte trebuinţe gospodăreşti, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau dacă debitul prelevat nu depășește 0,2 litri/secundă, exclusiv pentru satisfacerea necesităţilor gospodăriilor proprii. Acest lucru înseamnă că apa scoasă din propriile puțuri sau fântâni va fi gratuită doar dacă este scoasă cu ajutorul pompelor de mână, utilizarea unui hidrofor, de exemplu, însemnând o depășire a debitului permis.