AcasăSOCIALLovitură cruntă. Guvernul pune bir pe hidroenergie

Lovitură cruntă. Guvernul pune bir pe hidroenergie

Guvernul scumpește și energia ieftină de la Hidroelectrica

Taxele percepute de Apele Române pentru utilizarea apei în producția de energie electrică se vor majora cu procente între 41% și 68%, ceea ce va însemna, implicit, o creștere a prețului kilowatului la Hidroelectrica, care avea, până acum, cel mai mic tarif de pe piață. Creșterea taxelor a fost justificată de Guvern prin necesitatea unor încasări mai mari la Apele Române, instituție aflată în deficit. În plus, se invocă și nevoia de majorare a salariilor în acest sector.

Pe motiv că bugetul Apelor Române nu este îndestulător, având un deficit de aproape 300 de milioane de lei, Guvernul a decis să crească veniturile instituției prin majorarea taxelor și reținerea redevențelor pentru investiții și lucrări de întreținere. În ce privește creșterea taxelor, cea mai semnificativă este în sectorul energetic, unde birurile pe hidroenergie vor crește cu procente între 41% și 68%, fapt care va avea drept consecință o majorare a prețului pe kilowatt la Hidroelectrica. Numai anul trecut, contribuția Hidroelectrica la bugetul Apelor Române a fost de 451 de milioane lei pentru apa uzinată, în condițiile în care, potrivit Guvernului, veniturile în 2022 ale instituției au fost de 907 milioane de lei.

Decizia controversată a Guvernului va însemna o lovitură grea pentru consumatorii casnici abonați la Hidroelectrica, aceștia plătind , în momentul de față, cel mai mic tarif de pe piață, fără limită de consum. Cele mai avantajate vor fi companiile concurente de distribuție, din afara țării, prețurile viitoare ale Hidroelectrica apropiindu-se de celelalte. În plus, din 2024, Comisia Europeană a decis să interzică plafonarea prețurilor la energie, astfel că, odată cu dispariția prețurilor mici de la Hidroelectrica, românii vor fi lăsați fără niciun fel de protecție în fața tarifelor incontrolabile. Potrivit Executivului, fără aceste majorări ale contribuțiilor, Apele Române ar avea un deficit de finanțare de 293 milioane lei, deficit care poate să genereze prejudicii grave, perturbând activitatea instituției. Totodată, din analiza salariului de bază raportat la numărul de persoane remunerate la nivelul Administrației Naționale „Apele Române” în luna octombrie 2022, salariul mediu brut a fost de 5.750 lei, mai mic cu peste 11% față de salariul mediu brut comunicat de INS, mai arată Guvernul.

Taxe enorme la avize și autorizări

Tarifele pentru serviciile de emitere de către Administraţia Naţională ”Apele Române” a permiselor de traversare, avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare în siguranţă a barajelor s-au majorat și ele. Astfel, emiterea avizului de amplasament/permisului de traversare la lucrări aflate în competenţa Administraţiei Naţionale „Apele Române” va costa 2.031,75 lei, emiterea avizului de gospodărire a apelor/avizului de gospodărire a apelor modificator când competenţa revine Administrației Bazinale de Apă sau Sistemului de Gospodărire a Apelor, cu deplasare în teren, va costa 3.881,08 lei, iar pentru obiective noi şi existente, reînnoirea autorizaţiei la obiective existente și emitere autorizaţie modificatoare se va plăti 2.933,15 lei. Mai mult, operatorii de distribuție vor fi obligați să achite un abonament anual Apelor Române, în valoare de 750 de lei pentru gospodării individuale, de 1.300 de lei în orașe sau comune cu peste 2.000 de locuitori, de 1.600 de lei pentru localități între 2.000 și 10.000 de persoane și de 1.800 de lei pentru localități cu o populație de peste 10.000 de oameni.

Apa din curțile oamenilor nu mai este gratis

Potrivit modificărilor legislative aduse de Guvern, apele de suprafaţă sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare şi de protecţie a calităţii apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat şi alte trebuinţe gospodăreşti, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau dacă debitul prelevat nu depășește 0,2 litri/secundă, exclusiv pentru satisfacerea necesităţilor gospodăriilor proprii. Acest lucru înseamnă că apa scoasă din propriile puțuri sau fântâni va fi gratuită doar dacă este scoasă cu ajutorul pompelor de mână, utilizarea unui hidrofor, de exemplu, însemnând o depășire a debitului permis.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.015 afisari

18 COMENTARII

    • Să nu fim răi. Apele Române au activitate foarte laborioasă și grea. Dacă izvorăște prea puțină apă, ei fac ca să izvorască mai multă. Dacă plouă prea mult, reduc debitul izvoarelor și nu se produc inundații. În plus nu sunt cârcotași. Când ukrainienii adâncesc canalul bâstroe, apele române se uită în altă parte ca să nu se spună că sunt bârfitori. Transmit cotele apelor Dunării ca să fim informați. Practic dacă n-ar fi Apele Române, noi n-am avea apă în țară pentru că n-ar avea cine să facă contracte cu Sfântul Petre ca să plouă.
      Cât despre fumăritul auto, acesta se va taxa la greu.

  1. ”Taxele percepute de Apele Române pentru utilizarea apei în producția de energie electrică”
    Dar cine-s Apele Romane? Dumnezeu?

  2. „Guvernul” de la Palatul Victoria’ de la Palatul Cotroceni si de la Palatul Casei Poporului sint instaurate, sprijinite si controlate de Fortele de Ocupatie Staraina.
    „Guvernul” din Romania are axact atita putere cit aveau „Regii” din Juda si Israel in Tara Sfinta pe vremea lui Pilat din Pont.
    Ocupantul ne face „Legi” asa incit daca le spui sa iasa dracu’ afara din Tara, te inchid pentru o crima ingrozitoare numita „xenofobie”… Ba, noi, chiar ne-am timpit cu totii?!?

  3. Pentru salariile care le primesc i-as trimite sa curete canalele din sistemele de irigatii, sa verifice etc, teren adica . Cred ca jumatate si-ar da demisia. Suntem de tot rahatul, Dunarea u au dragat-o de au ramas slepurile agatate in nisip. Nu ai lasa nici pe privati sa scoata nisip de pe Dunare , vai mama lor de Apele Romane. Ca sa nu mai spun ca nu s-a gasit nici-un avocat(eu stiu unul) care i-ar face praf cu redeventa lor la Portile de fier si alte hidrocentrale. In primul rand ca la hidro, apa nu este consumata, apa curge oricum. Dar daca i-ar intreba in instanta , la Tribunal cum demonstreaza ei ca la Portile de fier intra apa din Romania si nu apa din Serbia? Dar daca ai intrebi care este resursa romaneasca consumata ca doar Dunarea izvoreste in Germania si are afluenti din toata Europa. Asta cu cresterea pretului la energia electrica inseamna falimentul oricarei natiuni(tari). Ca sa nu mai zic , ca pe de o parte toata lumea vorbeste de trecerea la consum de energie electrica in loc de petrol si carbune , iar ei ce fac? Boicoteaza? Saboteaza?

  4. Apelor romane le recomand Diclac gel pentru dureri de genunchi….stapanii lor sunt multumiti de prestatia sclavetilor nascuti in genunchi

  5. „Guvernul” din Romania s-a apucat de cheltuit miliarde de dolari pe masti, manusi de plastic, izolete si vaccinuri de Tuse Magareasca indata ce a venit comanda de la stapinii lor din Apusul cel Intunecat. Au ajuns la fundul sacului cu tot „Discursul” lor „European” si de „Optziune Ferma” fata de „Valorile Euro-Atlantice” cu tot! Nu-i mai ajuta nici „discursul” nici „valorile” si nici „optziunea ferma”. Aritmetica e aritmetica, tataie chiar daca e fascista! N-au decit sa ridice taxele, ca atit ii duce „capul”. Pai cit o sa ridice „Guvernul” taxele?!? Sa le faca 100% ! E democratzie,nu?

  6. Este ultima lovitură a lui V. Popescu înainte de a pleca de la minister la buzunarul românului? Acest trădător de țară trebuie cercetat, arestat, judecat și condamnat pentru sabotarea economiei naționale.

  7. Barajele sunt colmatate pana la jumatate. Abia mai pot actiona vanele de fund daca ar fi nevoie de o deversare rapida (viituri). Digurile sunt in paragina. malurile au fost concesionate smecherilor care nu respoecta nicio reglementare. la apele romane sunt angajate in special amante, fiice, neveste, beizadele. Nu mai sunt ingineri sau tehnicieni. HUO Ciolacu, actualul bulibasa pus pe furaciuni cu tot PSD si PNL alaturi !!

    • ha ha ha
      „commenturile” ????
      eşti pă anglea de câteva luni şi ai început să uiți româneşte, aşa e, țărane ?
      fmm de cocalar !!!!

  8. ASTIA NU-S GUVERNANTI !,ASTIA AU MENTALITATE DE VECHILI ! ,DE ZAPCII !,SA IA SI PIELEA DE PE ROMAN . IAR BANUL PUBLIC ALA STRANS DE PE SPATELE DIN MUNCA ROMANILOR IL CHELTUIE PE SALARII SI PENSII NESIMTITE ,PE NISTE VECHITURI ,PE FIARE VECHI DE LA AMERICANI SI PE DOBANZI LA BANII IMPRUMUTATI .
    DUPA CE AU VANDUT TOT ,DUPA CE AU FURAT CAT AU PUTUT ACUM VAD CA NE VAND PE NOI !,AZI ROMANII SUNT TRIMISI SA MOARA PE FRONTURI IN AFRICA !,DE CE ?.
    JOHANIS TU AI APARAT VRODATA INTERESELE ROMANIEI ?.
    AI SPUS CA VEI FACE ALTFEL DE POLITICA !!, AI FACUT-O !, AI ADUS ROMANIA LA NIVEL DE TARA ESUATA !,LA NIVEL DE TARA PLINA DE ANALFABETI !,AI DUBLAT DATORIA EXTERNA A TARII !. SPER SA PLATESTI ODATA PENTRU DEZASTRUL FACUT.

  9. „consumatorii casnici abonați la Hidroelectrica, aceștia plătind , în momentul de față, cel mai mic tarif de pe piață, fără limită de consum. ”
    Este o minciuna enorma paragraful de mai sus. M-am trecut la Hidroelectrica in 2022 in noiembrie, luna asta mi-a venit prima factura. In contract scria ca voi plati 0,23 lei pe kwh, pe factura mi-a venit 0,28 lei, DAR pretul final cu tva, tarif transport, n-ai basca, certefeocate verzi si galbene, etc., este tot de 0,68 lei pe kwh……. Plus ca nu e adevarata faza cu „fara limita de consum” deoarece acest tarif de 0,68 lei pe kwh se aplica doar daca in 2021 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ai consumat mai putin de 250 de kwh/luna !!!!!!!!!!!!!!
    In concluzie jegosii hidroelectrica au facut in asa fel incat sa isi traga banul gros de la fraierii printre care ma numar si eu.

  10. Ești prost rău. Tariful pe noiembrie este de 0,25 lei plus taxe. Și limitarea de 0,68 lei se aplica la primii 100 kwh.

  11. Instituția aceasta ar trebui să dispară, apele știu singure să curgă la vale de când e lumea lume.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger