AcasăSOCIALLocul de muncă. Tendințele care se vor impune în acest an

Locul de muncă. Tendințele care se vor impune în acest an

Angajații milleniali și cei din generația Z caută un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și resping conceptul tradițional de mediu de lucru

Pandemia a transformat tendințele de la locul de muncă, când milioane de oameni din întreaga lume au realizat că nu mai era nevoie să glorifice orele de lucru lungi și „cultura hustle”.

Angajații milleniali  și cei din  generația Z  determină în prezent tendințele populare, deoarece caută un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și resping conceptul tradițional de mediu de lucru.

„Aceste noi tendințe sunt acum cel mai des întâlnite în rândul lucrătorilor mai tineri, care cer mai multă autonomie, control și flexibilitate, pe lângă un salariu mai mare și beneficii mai bune”, a declarat Esther Cohen, director de marketing la Workamajig.

Lumea muncii se schimbă rapid. Până în 2027, întreprinderile preconizează că 44% din competențele de bază ale lucrătorilor vor fi perturbate, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional.

Inteligența artificială este prezentată pe scară largă ca fiind un factor cheie de perturbare, dar și alți factori, inclusiv tranziția ecologică și condițiile geoeconomice, vor duce la „schimbarea” a aproape un sfert din locurile de muncă.

The National analizează cele mai importante tendințe la locul de muncă care se vor impune în acest an.

În primul rând, săptămâna de lucru de patru zile va trece de la radical la rutină în 2024, conform raportului Gartner Future of Work Trends.Lipsa de talente face mai dificilă atragerea și păstrarea angajaților, iar organizațiile evaluează dacă trecerea la o săptămână de lucru condensată va răspunde așteptărilor tot mai mari ale angajaților în materie de flexibilitate.

De fapt, 63% dintre candidații intervievați pentru raport au evaluat săptămâna de patru zile ca fiind cea mai importantă ofertă inovatoare care i-ar atrage la un loc de muncă.

În al doilea rând, ca răspuns la piața forței de muncă restrânsă și la scăderea ratelor de absolvire, companiile nu mai dau importanță diplomelor și primesc lucrători cu acreditări alternative.

În al treilea rând, se așteaptă ca  numărul locurilor de muncă digitale la nivel mondial să ajungă la aproximativ 92 de milioane până în 2030. Sunt, în general, joburi mai bine plătite și ar putea contribui la echilibrarea deficitului de competențe în țările cu venituri mai mari, stimulând în același timp oportunitățile pentru lucrătorii mai tineri.

O altă tendință pentru anul în curs este “Quiet firing”. Aceasta implică efectuarea de schimbări care fac munca neplăcută pentru angajați pentru a-i determina să demisioneze de la sine. Se folosesc tactici precum lipsa promovărilor și măririlor de salariu.

De asemenea, mulți angajați vor aplica mai agresiv pentru mai multe locuri de muncă, deoarece se simt neglijați sau subapreciați în rolurile lor actuale.

Angajații care își amortizează cariera au, de obicei, oportunități în așteptare în cazul în care și-ar pierde actualul loc de muncă, fie prin perfecționare, prin actualizarea profilului și a CV-ului, prin crearea de rețele, fie prin aplicarea activă pentru noi posturi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger