Cauta

„Lipsă de forță de muncă peste tot”. În căutarea muncitorilor pierduți

Ei sunt instalatori în Germania, poștași și livratori în Statele Unite, ingineri în Australia, asistente medicale în Canada, zidari în Franța. Nevoia de forță de muncă a crescut brusc de la pandemie încoace. Dar lucrătorii lipsesc.

Michael Blume, directorul general al companiei germane de software Currentsystem23, a declarat pentru AFP că „în mod clar are multe probleme în a găsi angajați”.

„Oriunde te uiți, peste tot există o lipsă de forță de muncă calificată”, a spus el, arătând problemele de formare din Germania, unde 887.000 de joburi așteptau să fie ocupate în august, atât în sectorul social și al construcțiilor, cât și în IT.

Cifrele din SUA sunt și mai surprinzătoare într-o țară în care abundă anunțurile cu „Angajăm” în fața firmelor de curierat, restaurantelor și transportatorilor: peste 11 milioane de locuri de muncă erau vacante la sfârșitul lunii iulie.

„Întreprinderile continuă să spună în sondajele de opinie la nivel mondial că este foarte dificil să angajeze de la pandemie”, spune Ariane Curtis, economist din Toronto. Ea subliniază „dificultățile acute” din țările din Europa de Vest, America de Nord, dar și din Europa de Est, Turcia și America Latină.

Potrivit unui raport al OCDE din iulie, presiunile legate de locurile de muncă vacante au crescut semnificativ până la sfârșitul anului 2021 în SUA, Marea Britanie, Australia și Canada, comparativ cu perioada de dinaintea crizei Covid-19.

Într-o perioadă în care economia globală încetinește deja sub efectul războiului din Ucraina, penuria de angajați este cu atât mai îngrijorătoare cu cât afectează sectoare la fel de variate precum școlile din Texas, industria hotelieră și de catering din Italia sau medicina în Canada.

De asemenea, destabilizează funcționarea multor afaceri: farmaciile din Wisconsin sunt nevoite să închidă la anumite ore din lipsă de farmaciști, secțiile din spitalele canadiene din Alberta din lipsă de medici, iar restaurantele de pe Coasta Sunshine din Australia, lângă Brisbane, din lipsă de chelneri.

„Pandemia a provocat o schimbare fundamentală în mentalitatea și prioritățile lucrătorilor”, a declarat Bonnie Dowling, partener la firma de consultanță McKinsey, care a efectuat un studiu asupra valurilor de demisii în mai multe regiuni ale lumii.

Potrivit lui Mike Smith, directorul companiei de recrutare Randstad Sourceright din Olanda, angajatorii trebuie să ia măsuri “imediate” de atragere sau păstrare a personalului, începând cu creșterile salariale.

Ultimele stiri

  • Victoria PNL înseamnă victoria dreptei în alegerile din 9 iunie
  • PNL bate PSD în Moldova!
  • Despre implementarea salariului minim european. 10 argumente cu implicații pentru România, de Cristian Socol – conferențiar universitar
  • E de rău!
  • Pompierii, în alertă! Incendiu puternic în Capitală. Mai multe autospeciale, trimise la fața locului – VIDEO
  • Jocul ascuns al lui Putin într-o regiune “butoi cu pulbere”
  • Trei femei ar avea de câștigat la alegerile europene: Giorgia, Marine și Ursula
  • Ne paște o nouă criză a gazelor?
  • Reducerea dobânzilor: UE iese zdruncinată din spirala costurilor de împrumut
  • Salutăm orașele care n-au apă caldă!
  • Exit mobile version