Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, i-a cerut președintelui Nicușor Dan să facă demersuri pentru transferarea către angajator a unei cote din contribuția salariaților, pentru a mai atenua dezechilibrul puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital. Acesta a arătat că decidenții politici din Guvern, dar și din Parlament, sub influența lobby-știlor din mediul de afaceri, unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern și Președinție, urmăresc doar prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor.
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a atras atenția că transferul de taxe de la angajator la angajat, efectuat prin OUG 79/2017, a creat un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr.102 a Organizației Internaționale a Muncii. Acesta semnalează că, în continuare, OUG 79/2017 își exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un abuz incalificabil al instituțiilor ”democratice” ale statului.
În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român, care au ca menire reprezentarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel Alfa s-a adresat în anul 2022 Organizației Internaționale a Muncii, reclamând încălcarea Convenției nr.102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009. Pe data de 14 iunie 2025 a fost adoptată Decizia privind Raportul Comitetului înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel Alfa. ”Luând act de toate informațiile primite, Comitetul observă că în România contribuțiile totale de asigurare datorate de angajații protejați depășesc 50% din totalul resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V și VIII ale Convenției, pe care România le-a acceptat.
Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depășește 50% din totalul resurselor alocate protecției angajaților, soților/soțiilor și copiilor acestora, în conformitate cu articolul 71 alineatul (2) din Convenție. Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unor soluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială”, se arată în decizia Comitetului.
Convenția OIM, încălcată
Cu toate acestea, arată Bogdan Hossu, decidenții politici din Guvern, dar și din Parlament, sub influența lobby-știlor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern și Președinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor, nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliului de Administrație a Organizației a Muncii de nerespectare a unei Convenții OIM, ratificate.
”Domnule președinte, în conjunctura actuală, demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor și ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital și îndeplinirea unuia dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiției sociale. Avem măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale, în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societății, precum și reforma deficitară a energiei, care are ca efect creșterea substanțială a prețurilor la energia electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, așa-numiții băieți deștepți, cu inflația galopantă, care scade puternic nivelul de trai al cetățenilor”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Bogdan Hossu.
5% din contribuții, la angajator
Cartel Alfa a cerut modificarea articolului 138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care privește cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat. Potrivit Cartel Alfa, cotele de contribuții de asigurări sociale trebuie să fie repartizate astfel: 25,0% pentru condiții normale de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 5,0% pentru contribuția datorată de angajator; 29,0% pentru condiții deosebite de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 9,0% pentru contribuția datorată de angajator, și 33,0% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 13,0% pentru contribuția datorată de angajator.