AcasăSOCIALLiberalii vor sa reducă impozitul pe profitul companiilor străine

Liberalii vor sa reducă impozitul pe profitul companiilor străine

Liberalul Florin Roman, unul dintre semnatarii proiectului dedicate companiilor străine

Deputații liberali vor să micșoreze cota de impozit pe profit în cazul marilor companii, motivând că, astfel, acestea nu vor mai face optimizări fiscale prin exportarea profitului. Tot cu dedicație pentru marile companii, evident, cu capital străin, plata anticipată trimestrială a impozitelor va aduce o reducere cu 10% a valorii acestora. După logica liberală, aceste măsuri ar urma să crească încasările bugetare cu 2% și chiar cu 3% din PIB.

Proiectul de lege al deputaților liberali privind impozitarea profitului pare să anunțe profituri uriașe făcute de companiile străine în România. Și asta pentru că liberalii vor ca profitul care îl depășește pe cel al anului anterior să fie taxat cu doar 10%, în loc de 16%, stimulându-se, vezi Doamne, conformarea. Logica PNL este că, dacă ai impozitare a bogăției foarte mică, îți cresc veniturile bugetare, că ăia nu dau nimic dacă le ceri mai mult decât o țară din lumea a treia.

”Nu întâmplător, în actualul context de incertitudine economică la nivel european și internațional, mai multe economii europene fiind în risc de recesiune din cauza crizei energetice, România înregistrează creșteri importante ale fluxului de investiții străine, relocări pe teritoriul țării noastre ale unor companii importante la nivel mondial, precum și o creștere economică estimată relativ importantă. Ar fi deosebit de grav să se adopte, din nou, măsuri eronate, orientate către companiile cu capital străin, sub false argumente naționaliste și într-o simplă și eronată logică electorală”, susțin inițiatorii proiectului de lege. Aceștia arată că datele furnizate de BNR și Camera de Comerț și Industrie a României indică foarte clar faptul că investițiile străine au o pondere covârșitoare în economia națională și că un tratament diferențiat al operatorilor economici contravine atât Constituției României, cât și Tratatului de aderare a României la UE.

Oricum nu încasăm

Potrivit liberalilor, ori de câte ori, prin măsuri discreționare, decidenții guvernamentali au estimat în mod eronat că, prin majorări intempestive ale regimului de impozitare și prin măsuri coercitive (inclusiv sancționarea penală a contribuabililor), vor obține venituri bugetare suplimentare, realitatea economică a demonstrat contrariul. ”În ciuda eforturilor din ultimii ani ale Guvernul României și ANAF, ponderea veniturilor bugetare a rămas în continuare la 31-32% din PIB, cu aproape 10% mai puțin decât ponderea veniturilor bugetare la nivelul mediei UE, în timp de cheltuielile publice au determinat o presiune constantă asupra datoriei publice și cheltuieli cu dobânzile de peste 2% din PIB în 2022. Însă este evident că, în actuala configurație a cadrului legislativ fiscal, ANAF nu poate să genereze venituri mai mari, decât printr-un ansamblu de facilități și stimulente, printr-un tratament non-discriminatoriu al tuturor contribuabililor, care să-i încurajeze pe operatorii economici să declare în integralitate profiturile, să fie stimulați să facă acest lucru și să plătească la termen obligațiile fiscale”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Impozite cu 16% mai mici

Propunerea liberalilor este ca firmele mari care, în anul curent, calculează și declară profit impozabil mai mare decât anul precedent, doar pentru diferența rezultată vor datora un impozit pe profit o cotă de 10%, în timp ce pentru restul obligației fiscale vor datora o cotă de 16%. În plus, contribuabilii încadrați ca plătitori de impozit pe profit și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat, numai dacă nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidate. Impactul asupra bugetului va fi unul pozitiv, consideră liberalii, deoarece va determina o scădere puternică a înclinației unor companii de a ”exporta” profiturile în zone fiscale avantajoase.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.328 afisari

26 COMENTARII

  1. Da de pomană țară și lasă bătrânii sa moară de foame.Nu vor să priceapă că țară nu este a lor.Sper că cetățenii să nu mai voteze nici un politician care emanat

    • Liberalul Florin Roman o sa fie bun de trimis in judecata si bagat 30 de ani in puscarie.
      Nu le dau si bani ”companiilor” straine?

  2. IDIOTI,CRETINI SI TRADATORI , VANDUTI STRAINILOR , DE 33 DE ANI ASTIA FURA PE RUPTE ,IAR VOI VINDETI TARA PE NIMIC !

  3. O sa le mareasca pe ale romanilor sa compenseze!! Duceti va ba pe pustiu de slugi.Asta din imagine e chiar etalon cand se poza el prin baie !!

  4. iar curvele din psd sint de acord , asa cum au fost la tot ce-i rau pentru romani . autoarea art care vede doar pnl , stie ca psd a votat in parlamentul european , interzicerea centralelor pe gaz ? alaturi de pnl si usr , toti aceiasi mizerie !

  5. POLITICIENII TRADATORI DE TARA SIN NEAM SA PROPUNA ANULAREA ŞPĂGILOR PLATITE CONTINUU DE companiile straine MAFIOTILOR ROMANI CARE LE-AU FACILITAT SI FAVORIZAT PATRUNDEREA IN SPATIU ROMANESC…………

  6. PSD-ul a ajuns sa liga laba iohanista
    Mai prosti de atata nu stiu sa existe
    Ati transformat un partid opozant
    La acest PNDL tampit si berbant
    Intr-un esman scarbos si debil si supus
    Care se inchina la un ins ce cu spaga s-a pus

  7. Uitati-va la gibonul acesta stupid
    Ce mecla de psihopat are
    Bai Roman politruc de partid,
    Sa nu dea dracul sa-mi iesi in carare!

    Satana nebuna ai in cap doar prostii
    Cum ai ajuns acolo mare mahar ,mai stii?
    Cata spaga ai dat ca sa lupti contra tarii
    Mincinos si avar.Esti in cuiul catarii!

    Nu vrei ulei sa-ti turnam pe gat
    Nu mult doar atat cat e acum de scumpit
    Jigodie rea ,putoare nebuna
    Spui minciuni si esti rau ,gibon de pe Luna!

  8. Iata fermieri adevarati: Șoc în lumea politică! Fermierii au câștigat alegerile în Olanda: ”Oamenii au arătat că nu mai pot sta acasă. Nu vom mai fi ignorați!”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger