AcasăSOCIALLiberalii, direct responsabili de explozia prețurilor la gaze

Liberalii, direct responsabili de explozia prețurilor la gaze

Liberalii, nesiliți de nimeni, au decis că prețurile gazelor românești trebuie să se facă la Viena

Obligația producătorilor interni de gaze de a se raporta la prețurile bursei de la Viena, instituită de guvernul liberal, își arată acum consecințele dramatice. România, deși își produce singură aproape 90% din necesarul de gaze, se zbate să supraviețuiască jocurilor politice care au aruncat prețurile în aer. Mai mult, dezechilibrul dintre cerere și ofertă a fost creat și de reducerea producției de către austriecii de la OMV Petrom.

Cu rezervele pe care le deține, în afara celor din Marea Neagră, România poate asigura, din producția proprie, 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, la un necesar interm de 13,5 miliarde de metri cubi, maximum 14 miliarde de metri cubi pe an, ne spune Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz. Din cantitatea totală, jumătate este asigurată de Romgaz, iar cealaltă jumătate de OMV Petrom.

”În principiu, se poate asigura și mai mult gaz, dacă toate sondele ar fi în funcțiune, dacă nu ar fi inundate. Toată Europa este cu prețurile sus de tot, iar Romgaz și OMV Petrom sunt obligați să scoată gazul pe bursă la un preț care depinde de bursa de la Viena. Și atunci nu ai cum să vii tu, România, cu prețuri mici și restul să vină cu prețuri mari, trebuie să se aliniezi, nu ai ce face. E prețul mare în Europa? Și noi suntem obligați să-l dăm la preț mare. Nu este corect, dar în legislația noastră, începând cu anul 2020, din iulie, s-a introdus obligativitatea de a ne raporta cu prețul gazelor la bursa de la Viena, în procent de 95%. Pe vremea aceea prețul la Viena era 5 euro și Romgazul a fost nevoit să vândă sub cost, ceea ce pentru o companie de stat este inadmisibil. Între timp lucrurile s-au schimbat, au urcat prețurile până la cer, asta este conjunctura. Schimbarea legii s-a făcut la decizia ANRE-ului, care a motivat că, în acest fel, crește masa de cash în circulație și se mărește transparența. Eu și directorul comercial al Romgaz de la vremea aceea ne-am opus acestei legi și am încercat să îndreptăm lucrurile, dar nu am reușit. Este ca și cum am fi trecut brusc la euro, cam așa s-a resimțit și se resimte în piață”, ne-a declarat Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Nicio barieră la export

În Legea 123 se stipula că trebuie acoperit consumul intern și apoi se poate face export, însă Comisia Europeană a considerat că este barieră la export și a fost eliminat din lege articolul respectiv, ne spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociația producătorilor de energie electrică din România HENRO. În timp ce anul acesta Romgaz și-a crescut producția, OMV a scăzut-o. Pe lângă scăderea producției se adaugă și exporturile de gaze din România ale austriecilor de la OMV Petrom, toate acestea creând un dezechilibru între cerere și ofertă, care a pus și mai multă presiune pe prețurile gazelor. ”Pentru că exportul nu este interzis, România nu ar putea să vândă cu mult sub prețul bursei de la Viena, pentru că tot gazul ar pleca la export. Acum toți furnizorii au un mix de gaze, de la intern și de la ruși, cam 20%, iar gazul rusesc este mai scump acum pentru că, în prag de iarnă, întotdeauna prețul crește, mai ales pentru România. Noi nu avem o poziție privilegiată în raport cu rușii pentru că nu suntem un client constant, care să cumpere vara cantități însemnate sau care să încheie contracte pe termen lung. Noi cumpărăm doar pentru a acoperi niște vârfuri de iarnă și, ca la orice piață spot, îl iei la prețul la care vor rușii”, ne-a precizat Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO.

Jocuri politice

Analiștii din sectorul energetic susțin că nu a crescut cererea de gaze în Europa, care își revine la nivelul de dinainte de pandemie, ci în Asia, în China și Japonia. ”Chinezii au construit cu gazoduct care îi leagă de Rusia și de unde se alimentează direct. Iar rușii, pe bună dreptate, o consideră o afacere bună, dacă au cerere și preț mai bun în China, de ce să dea în Europa, mai ales că Europa le tot pune bețe în roate și Nord Stream nu este nici acum autorizat și pus în funcțiune. În plus, Europa a mizat pe gazul lichefiat din SUA, pentru care îți trebuie flotă de vapoare speciale, dar nu cred că va fi foarte comercială această tehnologie cu transport pe distanțe lungi, pentru că se adaugă niște costuri. Oricum, cert este că gazul natural a devenit un instrument politic”, a afirmat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.450 afisari

10 COMENTARII

  1. Partidutul limberal are valori nesfarsite
    Inca de la infiintare au ,,imense valori”
    Ascunse prin saltele si -n offshoruri dosite
    Partidut cretin de straini adulatori

  2. In doi ani partidutul lui Catzu
    A distrus si -a ucis zeci de mii de romani
    Aveau grija mereu cum sa si umple ei matu
    Partidut de cretini ,de isterici nebuni

  3. Valorile lor sunt Turcana si Alina
    Sunt Danca si Orban fugariti din Eden
    Sunt Blaga si Flutur cu ochi la slanina
    Iohanis li- i seful alogen schizofren

  4. Acestea s valorile lor ,,nesfarsite”
    Incepand cu bratenii terminand cu iohan
    Au furat si tot fura lipitori strapezite
    Se cearta se scuipa babuini si turcani

  5. Mai multe victime are pentru totdeauna pe constiinta Damoc Elena, in prezent angajata la Arensia Exploratory Medicine Bucuresti Romania. Nascuta la data de 1 mai 1993, Elena Damoc obisnuia sa chinuie puii de pisica cand era mica sa le rupa labutele si sa ii inece. Elena Damoc este bruneta si are ochii caprui si tenul inchis la culoare. Elena G Damoc a absolvit scoala 97 din Bucuresti, apoi Colegiul National Sf Sava si UMF Carol Davila, multe dintre examene fiind cumparate cu dare de mita si trafic de influenta facut cu ajutorul mamei ei Damoc Liliana. Mama ei Damoc Liliana este profesoara de chimie la liceul bilingv Miguel Cervantes din Capitala. Damoc Liliana este exhibitionista, mergand aproape intotdeauna goala prin casa si pe balcon. Elena Damoc lucrand in calitate de farmacist a furat din stocurile din laborator, si a vandut informatiile din firmele unde a lucrat, concurentilor, fiind interesata doar material, si-ar vinde oricand familia pentru bani, Damoc Elena nu are niciun fel de scrupule. A prestat ca escorta in Dubai in perioada 2017-2019 fiind specializata in orgii in grup. A furat datele private de la compania la care lucreaza, printre victimele ei se numara Dana Paula Venter, Bianca Sîrbu, Soare Lorena, Antonia Mercan,
    Diana Iancu, Alexandra Ilinca, Denis-Maria Ștefănescu, Loredana Cristiana Iacob, Cristina Oltean, Veronica Nitu, Cărnuță Bianca, Ioana Irimia, Irina Eftimie si multi altii.

  6. Romanilor nu le-a placut ciuma rosie, au votat leprele de liberali si rezisti de au rupt gardul, mai ales diasporeii, care acum ling la aur, sasalau i-a instalat pe sica mandolina, un subinginer seralist ratat, apoi un habanist, cu scoli fantoma,catu, prind beat poate drogat la volan, care a trebuit sa-si plateasca stapanii care l-au tinut pe la studii,toti devenind niste lacuste lacome care au devalizat tara, si au ras tot, sa vedem acum daca psdeii o sa-i caute la oua, sa vada pe ce au cheltuit zecile de miliarde luate imprumut , fara justificari, luandu-ne de prosti, cu moaca lui de salvatorul natiei.

  7. Daca era pandemie si multe nu le au facut ca nu se putea asta care sa ne saraceasca de ce a putut catu iresponsabilul si astia de la anre niste tradatori care cica sunt platiti de firmele astea din profitul lor deaia lupta contra cetatenilor!!!! Si asta de la psd care era aici neacsu l au urcat si mai sus la sgg!!! Halal!!!

  8. Domnule poet ,ai uitat sa i pomenesti pe lipitoarea Valceanu care a supt el cu mamitica si cu taticutzu banet de la firmele de stat Zic ca s liberali !Daca esti liberal munceste cinstit nu fura de la stat bai limberali afurisiti !

  9. Valceanu nu vine de la PSD ? E baiat bun , de-al nostru , cu doina OLYULUI ….hihihihihihihihi……m-am tampit , iar ma interneaza la ospiciul din Gvardinskaya . P.S : V-au placut primele 4 postari in versuri ? Io le-am compus , Raionu doar mi le-a soptit in casca ….

  10. Eu sugiuk, plotonerul nazist
    In vitrina eu stau, cretin homalau
    Ling la greu ,am idei de rezist
    Am idei de jigodie de prost de clampau

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger