AcasăSOCIALLiberalii au pus gând rău șoferilor. Amenzi uriașe pentru parcările pe trotuar

Liberalii au pus gând rău șoferilor. Amenzi uriașe pentru parcările pe trotuar

Legea liberală aduce amenzi pentru peste 70% dintre șoferi

Parlamentarii liberali au depus un proiect de lege la Senat prin care instituie amenzi usturătoare pentru șoferii care parchează pe trotuare, admițând, totodată, că există o criză acută de locuri de parcare. Măsura, susțin inițiatorii, va aduce foarte mulți bani la buget, având în vedere că sancțiunea maximă ajunge la 2.900 de lei.

Românii prinși că-și parchează mașinile pe trotuar, fără a asigura lățimea minimă de un metru la dispoziția pietonilor, vor fi sancționați cu amendă prevăzută în clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte, ceea ce înseamnă de la 1.305 lei până la 2.900 lei. Totodată, aceștia vor primi și șase puncte penalizare, potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor PNL, care modifică OUG 195/2002. În ultimii ani, România a cunoscut o creștere accelerată a fenomenului urbanizării. În cazul municipiului București, numărul de vehicule crește de la an la an, ajungând la 1,4 milioane de mașini în 2020. Odată cu creșterea rapidă a procentului de deținere și utilizare a autovehiculelor private, asigurarea spațiilor de parcare speciale în orașele din România este problematică, iar numărul locurilor de parcare este deseori inadecvat pentru a face față cererii, susțin liberalii. Acest lucru determină în multe cazuri găsirea unor soluții „informale” pentru parcare, în fapt de-a dreptul ilegale/abuzive, vehiculele fiind parcate pe trotuare, piste pentru bicicliști, pe spații verzi etc, care creează dificultăți pietonilor, bicicliștilor și altor utilizatori ai drumurilor și trotuarelor, și în același timp accentuează și problemele legate de trafic. ”Gestionarea locurilor de parcare în unele orașe din România este rudimentară. Pentru toate aceste motive, este necesară aplicarea unor măsuri mai dure pentru a proteja și îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Pentru persoanele nevăzătoare și cu vedere parțială, un trotuar blocat poate însemna că își riscă viața mergând pe drum doar pentru a trece. Mai multe organizații care sprijină persoanele cu dizabilități au împărtășit poveștile transmise de membrii lor, confirmând că parcarea pe trotuar este un obstacol substanțial pentru deplasările pe care aceștia trebuie să le facă pentru a-și desfășura viața de zi cu zi”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

În Franța, amenda este între 135 și 375 de euro

Deputații liberali dau exemplul Franței, unde Codul Rutier prevede amenzi între 135 de euro și 375 de euro pentru staționările și parcările pe trotuare, existând și posibilitatea dispunerii imobilizării sau ridicării vehiculelor. Aceștia mai arată că parcările pe trotuar creează dificultăți părinților cu copii în cărucioare, precum și impedimente în desfășurarea acțiunilor specifice ambulanțelor și mașinilor de intervenție ale pompierilor, îngreunând deplasarea paramedicilor cu echipamentul special din dotare, a autospecialelor și altă tehnică de intervenție. ”Problema parcării ilegale nu numai că produce inconveniente în cazul deplasărilor uzuale ale locuitorilor și influențează calitatea vieții lor, dar are și un impact negativ asupra imaginii orașelor. În plus, parcarea pe trotuar poate avea un impact financiar negativ asupra bugetelor locale, din cauza reparațiilor necesare în cazul trotuarelor, suprafețele pietonale nefiind proiectate pentru a suporta greutatea autovehiculelor. Există și riscul unor vătămări corporale rezultate din cauza degradării suprafețelor pietonale și din manevrele efectuate de autovehicule pe spațiile destinate pietonilor”, susțin deputații PNL.

Bani mai mulți la buget

Inițiatorii proiectului de act normativ consideră că modificările legislative vor diminua situațiile în care pietonii sunt nevoiți să se deplaseze pe carosabil din cauza mașinilor care blochează trotuarele. Totodată, aceștia arată că, având în vedere că proiectul legislativ dispune mărirea sancțiunii pentru ocuparea ilegală a trotuarelor, impactul financiar asupra încasărilor bugetare va fi pozitiv. Și, într-adevăr, dacă acest proiect va fi votat, peste 70% dintre șoferi vor fi sancționați, având în vedere că cele mai multe situații de acest gen se găsesc pe trotuarele din fața blocurilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.042 afisari

4 COMENTARII

  1. o sa le parcam pe toate la ei acasa ca poate e legal!!!!!!!!unde sa parcheze oamenii daca nu sunt spatii ???????sa dea amenzi ca ne au saracit oricum la limita si asta or sa vada cat de curand efectul maselor!!!!!!

  2. care metru? exista o hotarare definitiva si irevocabila care spune ca trotuarele sunt pentru pietoni. art 142 si 143 -interzicera parcarii pe trotuar si in dreptul cailor de acces. Deci este interzisa parcarea pe trotuar. Cred ca ei vor parcare pe trotuar de fapt.;

    • Potrivit noului Cod Rutier din anul 2020, amenzile pentru încălcarea legislației sunt din ce în ce mai mari. Astfel, șoferii care parchează mașina pe trotuar sunt sancționați din ce în ce mai rău. Conform acestor reglementări un autoturism nu poate fi parcat pe trotuar, deoarece “ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă”.
      Singura modalitate de a parca, chiar și pe trotuar, este atunci când există spații create adecvat și semnalizate în conformitate. În condițiile în care există aceste spații amenajate, mașinile trebuie parcate la cel puțin 10 metri de o intersecție, stații ale mijloacelor de transport în comun, treceri de pietoni, și la mai puțin de 5 metri de ferestrele locuințelor
      Conform acestor reglementări un autoturism nu poate fi parcat pe trotuar, deoarece “ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă”.
      Dacă nu sunt respectate aceste condiții și există șoferi care totuși își parchează mașina pe trotuar, ar trebui să știe că amenzile nu sunt deloc mici. Conform legislației, polițiștii de la Poliția Rutieră vă vor putea amenda cu sume cuprinse între 290 si 435 de lei.
      La aceste amenzi se mai adaugă și două puncte de penalizare.

      În afară de asta, mai puteți fi încadrați, în același timp, și la categoria de staționare neregulamentară. Conform legislației, în acest caz amenzile sunt cuprinse între 580 si 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se aplică și pentru parcarea pe spațiul verde.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger