AcasăSOCIALLiber la turnătorie! Protecție pentru cei care sesizează încălcări ale legilor

Liber la turnătorie! Protecție pentru cei care sesizează încălcări ale legilor

Românii, încurajați să devină informatorii autorităților

Persoanele care fac dezvăluiri publice despre neregulile sesizate în instituțiile publice sau private vor beneficia de măsuri de protecție și reparatorii în cazul represaliilor, potrivit unui proiect de lege care transpune o directivă europeană. Cei care nu doresc să facă publice informațiile despre încălcări ale legilor vor fi nevoiți mai întâi să raporteze propriilor angajatori.

Pentru a încuraja dezvăluirea unor informații care vizează încălcări ale legilor în cadrul instituțiilor publice, dar și în cadrul entităților private, Parlamentul European a emis o directivă prin care statele din UE sunt obligate să emită o legislație prin care cei acești avertzori să fie încurajați și, totodată, protejați în fața represaliilor. Astfel, Ministerul Justiției a fost obligat să transpună, într-un proiect de lege, directiva europeană, oferind protecție și măsuri reparatorii pentru așa-numiții avertizori. Cei mai protejați vor fi însă avertizorii care fac dezvăluiri publice prin adresarea către mass-media, organizații profesionale, sindicale sau patronale, organizații neguvernamentale sau comisii parlamentare.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, avertizorul care divulgă public informații privind încălcarea legii beneficiază de protecție în temeiul prezentei legi în cazul în care este îndeplinită una dintre următoare condiții: a raportat mai întâi intern și extern sau direct extern, însă consideră că nu au fost dispuse măsuri corespunzătoare în termenul prevăzut de lege sau are motive întemeiate să considere că: încălcarea poate constitui un pericol iminent sau evident pentru interesul public sau riscul unui prejudiciu care nu mai poate fi remediat ori în cazul raportării externe, există un risc de represalii sau o probabilitate redusă ca încălcarea să fie remediată în mod eficace având în vedere circumstanțele specifice ale raportării.

Avertizori de categoria a II-a

Pentru cei care nu doresc să facă publice informațiile despre ilegalitățile constatate, protecția se subțiază. Astfel, ca să beneficieze de protecție și de despăgubiri în cazul în care își pierde locul de muncă din cauza represaliilor angajatorilor, avertizorul trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții. Astfel, acesta trebuie să fie una dintre persoanele care efectuează raportări și care au obținut informații referitoare la încălcări ale legii într-un context profesional, să fi avut motive întemeiate să creadă că informațiile referitoare la încălcările raportate erau adevărate la momentul raportării, să fi efectuat o raportare internă, o raportare externă sau o divulgare publică potrivit prezentei legi și, totodată, să fi suferit represalii ca urmare a raportării efectuate. Măsurile se vor aplica și facilitatorilor, persoanelor terțe care au legături cu avertizorul și care ar putea să sufere represalii într-un context profesional, cum ar fi colegi sau rude ale acestuia, persoanelor juridice deținute de către avertizor, sau pentru care avertizorul lucrează sau cu care are alte tipuri de legături într-un context profesional, avertizorului care, în mod anonim, a raportat sau a divulgat public informații referitoare la încălcări, dar este ulterior identificat și suferă represalii, precum și avertizorului care efectuează raportări către instituțiile, organele, oficiile sau agențiile relevante ale Uniunii.

Represaliile, interzise

Potrivit proiectului legislativ, este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor, în special cele care privesc suspendarea contractului individual de muncă ori a raportului de serviciu, concedierea, modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu, retrogradarea sau împiedicarea promovării în muncă şi a dezvoltării profesionale, precum și aplicarea unei sancțiuni disciplinare. Totodată sunt interzise măsuri ca hărțuirea avertizorilor,  constrângerea, intimidarea, sau ostracizarea, discriminarea, crearea unui alt dezavantaj sau supunerea la un tratament inechitabil sau solicitarea de efectuare a unei evaluări psihiatrice sau medicale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.