AcasăSOCIALLiber la turnătorie! Protecție pentru cei care sesizează încălcări ale legilor

Liber la turnătorie! Protecție pentru cei care sesizează încălcări ale legilor

Românii, încurajați să devină informatorii autorităților

Persoanele care fac dezvăluiri publice despre neregulile sesizate în instituțiile publice sau private vor beneficia de măsuri de protecție și reparatorii în cazul represaliilor, potrivit unui proiect de lege care transpune o directivă europeană. Cei care nu doresc să facă publice informațiile despre încălcări ale legilor vor fi nevoiți mai întâi să raporteze propriilor angajatori.

Pentru a încuraja dezvăluirea unor informații care vizează încălcări ale legilor în cadrul instituțiilor publice, dar și în cadrul entităților private, Parlamentul European a emis o directivă prin care statele din UE sunt obligate să emită o legislație prin care cei acești avertzori să fie încurajați și, totodată, protejați în fața represaliilor. Astfel, Ministerul Justiției a fost obligat să transpună, într-un proiect de lege, directiva europeană, oferind protecție și măsuri reparatorii pentru așa-numiții avertizori. Cei mai protejați vor fi însă avertizorii care fac dezvăluiri publice prin adresarea către mass-media, organizații profesionale, sindicale sau patronale, organizații neguvernamentale sau comisii parlamentare.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, avertizorul care divulgă public informații privind încălcarea legii beneficiază de protecție în temeiul prezentei legi în cazul în care este îndeplinită una dintre următoare condiții: a raportat mai întâi intern și extern sau direct extern, însă consideră că nu au fost dispuse măsuri corespunzătoare în termenul prevăzut de lege sau are motive întemeiate să considere că: încălcarea poate constitui un pericol iminent sau evident pentru interesul public sau riscul unui prejudiciu care nu mai poate fi remediat ori în cazul raportării externe, există un risc de represalii sau o probabilitate redusă ca încălcarea să fie remediată în mod eficace având în vedere circumstanțele specifice ale raportării.

Avertizori de categoria a II-a

Pentru cei care nu doresc să facă publice informațiile despre ilegalitățile constatate, protecția se subțiază. Astfel, ca să beneficieze de protecție și de despăgubiri în cazul în care își pierde locul de muncă din cauza represaliilor angajatorilor, avertizorul trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții. Astfel, acesta trebuie să fie una dintre persoanele care efectuează raportări și care au obținut informații referitoare la încălcări ale legii într-un context profesional, să fi avut motive întemeiate să creadă că informațiile referitoare la încălcările raportate erau adevărate la momentul raportării, să fi efectuat o raportare internă, o raportare externă sau o divulgare publică potrivit prezentei legi și, totodată, să fi suferit represalii ca urmare a raportării efectuate. Măsurile se vor aplica și facilitatorilor, persoanelor terțe care au legături cu avertizorul și care ar putea să sufere represalii într-un context profesional, cum ar fi colegi sau rude ale acestuia, persoanelor juridice deținute de către avertizor, sau pentru care avertizorul lucrează sau cu care are alte tipuri de legături într-un context profesional, avertizorului care, în mod anonim, a raportat sau a divulgat public informații referitoare la încălcări, dar este ulterior identificat și suferă represalii, precum și avertizorului care efectuează raportări către instituțiile, organele, oficiile sau agențiile relevante ale Uniunii.

Represaliile, interzise

Potrivit proiectului legislativ, este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor, în special cele care privesc suspendarea contractului individual de muncă ori a raportului de serviciu, concedierea, modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu, retrogradarea sau împiedicarea promovării în muncă şi a dezvoltării profesionale, precum și aplicarea unei sancțiuni disciplinare. Totodată sunt interzise măsuri ca hărțuirea avertizorilor,  constrângerea, intimidarea, sau ostracizarea, discriminarea, crearea unui alt dezavantaj sau supunerea la un tratament inechitabil sau solicitarea de efectuare a unei evaluări psihiatrice sau medicale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.056 afisari

17 COMENTARII

  1. Avertizorii sunt absolut necesari pentru respectarea democratiei , e si o obligatie cetateneasca sa informezi organele abilitate cand se incalca legea , normal ca avertzorii beneficiaza de sustinerea organelor statului . Te purica la sange la o simpla denuntare in tarile civilizate , nu suntem sat fara caini , democratia implica respectarea normelor de drept si cine le incalca sa plateasca suportand rigorile legii .

  2. Cum vine aia sa faci dezvaluiri catre „organizatii profesionale, sindicale, comisii parlamentare….”???!!!!!
    Pai acolo e MAFIA, cum sa-ti dezvalui identitatea in fata celor care incalca legea??!!!
    In tara asta JUSTITIA este facuta de si pentru INFRACTORI!!!!

  3. Draga Antonia , JUSTITIA a fost facuta de si pentru INFRACTORI , a venit timpil schimbarii radicale si intrarii in normalitate .

  4. Ești o cretină fără speranță dacă chiar crezi ce scrii. Se încurajează turnătoria și delațiunea. Există alte mecanisme și forme in care se pot verifica ” bugetarii ” și nu numai. Dar legea este doar pentru căței. Despre care justiție vorbești – mai scrii și cu majuscule, o proslăvești? Aia din Romania, care este cea mai penală curvă? Progresiștii pulii.

  5. Nu erau de ajuns pîrțîielile ” predictibilitate, obligativitate, contributivitate ” ș.a., eliminate pe cur și molfăite in gură, zilnic, de către ziarici și puliticieni. Iată, astăzi ei slobozesc către limba română o altă flegmă : avertizorii. Dacă le dai un test de cultură națională – nu mai zic generală – le zdruncini bezna minții. Dar se cufuresc ei pe dînșii, proștii solemni? Se cufuresc. În jurul lor pute de te trăsnește.

  6. bolsevismul era mic copil pe langa ce vor astia si mai ales neomarxistii ca am vazut ca ei prima masluiesc turnatoria dupa care zic ca ea chiar e reala !!!!!!!!!!! vai de capul vostru cu democratia voastra!!!!astia vor sa distruga si privatul prin delatiuni deci proprietatea si capitalul!!!

  7. „Câteva cugetări lămuritoare despre libertate:

    Alexandru Herzen: Maselor nu le păsa de liberta­tea individuală, de libertatea cuvântului; ele îndrăgesc autoritatea… prin egalitate înțeleg egalitatea opresiunii… doar indivizii civilizați doresc libertatea. Să fim deci mai puțin convinși, noi, intelectualii și deținuții politici, că toata lumea se omoară după libertate.

    Denis de Rougemont: «Libertatea nu e un drept, e asumarea unui risc». Să fim deci mai puțin siguri că oamenii sunt dispuși să riște. Drepturi, da, câte vrei, dar riscurile le consideră a fi piedici, intrigi, insulte.

    II Corinteni 3, 17: «Domnul este Duh, si unde este Duhul Domnului acolo este libertate.»” (Cuviosul) Părinte Mărturisitor Nicolae Steinhardt

  8. Tovarashu Andrei-Nicolae , postarea aceasta o folositi la toate articolele din National , vreti sa o invatam pe de rost ? Merg sa-mi cumpar lecitina , stau prost cu glagoria –-

  9. N-ar fi rău să o învățăm pe de rost!

    Nu că ar trebui să vă raspund, dar motivul e acela că îmi doresc să o citească cât mai mulți oameni. Și nu am pus-o la „toate” articolele, ci doar la unul. Dar o voi mai posta și la altele, dacă respectivele scriituri vor avea legătură cu acest subiect, al libertății – mai ales în cazul în care vor exista comentatori care se vor bucura sau aplauda delatiunea sau limitarea libertății și a exprimării libere.

    De ce întrebați? Vă gândiți să faceți o… sesizare? (mai glumim și noi)

  10. Statul Liberalo- USR-to securist ia masuri pe masura
    Am dezavuat Securitatea da folosim metodele ei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger