AcasăSOCIALLiber la furat. Instituțiile publice scapă, definitiv, de controale

Liber la furat. Instituțiile publice scapă, definitiv, de controale

Curtea de Conturi se autodesființează, dar își păstrează puteri discreționare

Curtea de Conturi a României și-a făcut un Regulament prin care, practic, se desființează ca organ de control. Cele mai grave modificări sunt scoaterea obligativității efectuării verificărilor la toate instituțiile publice înainte de termenul de prescripție de 3 ani și înlocuirea măsurilor cu recomandări. Pe de altă parte, Curtea de Conturi și-a rezervat dreptul de a controla pe cine vrea și de a sesiza organele de urmărire penală doar dacă se decide la nivelul conducerii.

Sub pretextul implementării proiectului derulat de Curtea de Conturi a României, sub titulatura ”SAI pentru cetățean”, care, declarativ, vizează ”o reformă instituțională al cărui scop este de acela de a-și consolida capacitatea de a realiza activitatea de audit public extern în conformitate cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății”, conducerea Curții de Conturi a aprobat recent un nou Regulament de activitate, ce conține modificări majore cu adăugiri la lege ce pot avea un impact asupra siguranței naționale, atrage atenția conducerea Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER). Prin metamorfoza Curții de Conturi a României, dintr-o instituție cu atribuții de control într-o instituție cu rol de îndrumare, consiliere și consultanță, precum și prin încălcarea independenței auditorului public extern din cadrul CCR se va da, practic, liber la furat, mai arată sindicatul.

”Prin proiectul cu Banca Mondială, SAI pentru cetățean, făcut cu fonduri europene, s-au adus tot felul de specialiști, din instituții de audit din SUA și Olanda, care ne spun ei cum ar trebui să se concentreze instituția supremă de audit, Curtea de Conturi, mai mult pe auditul performanței, pe recomandări și să renunțe la auditul de conformitate și la auditul financiar, pentru că la ei așa este. Dar ce nu s-a luat în calcul, în mod intenționat, este că în SUA și Olanda, în modelul anglo-saxon, auditul intern funcționează foarte bine și este externalizat, nu ca la noi, că se controlează singuri, și, în plus, acolo mai există și o altă instituție a statului care face controlul de conformitate în administrația publică locală. La noi toate acestea le face Curtea de Conturi, că nu avem altă instituție de control. Și tu nu poți să vii acum și să spui că nu vrei să mai faci control și măsuri de conformare și să dai doar recomandări”, ne-a declarat Cristian Marinescu, președintele SNAPER.

Recomandări, nu măsuri obligatorii

Dacă până acum Curtea de Conturi trebuia să stabilească măsuri pentru recuperarea prejudiciilor constatate la instituția publică verificată, noul Regulament prevede doar recomandările.

”Atunci când auditorul constata abateri de la legalitate, înainte, dispunea niște măsuri prin decizie. Acum, potrivit noului Regulament, instituția auditată face planul de măsuri și plenul Curții sau directorul emite recomandări. În plus, raportul de audit trebuie aprobat acum de plenul Curții de Conturi, așa cum se aprobă și sesizarea organelor de cercetare penală”, ne-a precizat Cristian Marinescu. Acesta mai arată că, potrivit noilor dispoziţii, Curtea de Conturi nu mai are obligaţia de a realiza verificarea tuturor conturilor înainte de împlinirea termenelor de prescripţie, aspect care creează posibilitatea unor verificări selective ale instituţiilor ce fac obiectul auditului Curţii de Conturi. Totodată, prin vidul legislativ creat şi în absenţa unor criterii de selecţie a autorităţilor auditate, norma încalcă exigențele de calitate a legii prevăzute de art.1 alin.(5) din Constituţie. ”Se lucrează deja la un sistem de analiză de risc prin care să spună ei cine trebuie verificat și cine nu. Adică toate controalele se vor face în funcție de decizia conducerii Curții de Conturi”, ne mai spune Cristian Marinescu.

Puteri discreționare

Plenul Curţii de Conturi poate aproba sau poate respinge propunerea de sesizare a organelor de urmărire penală, ori, după caz, poate infirma avizul nefavorabil al Departamentului Juridic. Prevederea a fost adoptată prin Hotărârea de Plen nr. 3/10.01.2023 pentru aprobarea procedurii Curții de Conturi a României de sesizare a organelor de urmărire penală. ”Această abordare este una contrară conceptului de stat de drept prevăzut de art. 1 alin. (3) din Constituţie şi chiar a prevederilor codului de Procedură Penală. Astfel că, așa cum este formulat noul Regulament, auditorii publici externi ai Curții de Conturi vor face doar o propunere de sesizare a organelor de urmărire penală atunci când vor lua act de existența unei suspiciuni rezonabile cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, iar Plenul CCR se va erija în organ de cercetare penală și va decide care propunere de sesizare penală va fi înaintată către organele abilitate pentru cercetarea penală și care propunere va fi clasată, deși plenul Curţii de Conturi nu este un organ judiciar”, mai semnalează Cristian Marinescu, președintele SNAPER.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.975 afisari

18 COMENTARII

  1. Arunci o sa fac ai eu ce ma taie capul cu tot taxe tot și dacă ma amendează sa fie blestemați ca nu este corect!
    Dumnezeu știe!
    Oricine ma va amenda cu orice sa piară el sau cei mai dragi lui in max un an de când ma abuzează.
    Asta este abuz azi: sa se ia de orice cetățean pentru ca este liber la furat de ți-o de mult timp.
    Asa ca eu consider ca sunt in dreptate și ii cer lui Dumnezeu sa îmi face dreptate: sa die vorba între noi mi-a făcut mereu, oricine m-a nedreptățit a pățit amarnic. Rău de tot au pierdut tot dar nu au știut ca de la mine li se trage.
    Asta este frustrant pentru mine așa ca acum le spun: este nedrept sa ne taxeze cu orice atâta timp cât contracte supraevaluate, pensii speciale (nu de militari activi nu burtoși cu grade lol care învârt hârtii) și cam atât.
    Sa vedem cine se va mai duce ca ce se întâmpla azi este iobăgie și eu ca orfan am blestem greu. Și se duce repede. Nu peste tei generații cu foarte repede de trebuie sa fiu atenta daca ma supar pe cineva la care tin ca am văzut ca și ăștia o pățesc deși eu nu vreau.
    In general cine ma nedreptățește o pătește și acum o spun și cu intenție. Statul roman prin toți reprezentanții este un stat mafiot – de fapt mai rău – și nu are nicio legitimitate sa nw pretindă sau sa ini pretindă mie nimic
    Nekam Addonai! Ne vedem dincolo dragilor

  2. Acum se baga brandul liberal adanc in buget, si apoi raman pensionarii fara bani, galbejiti stie de ce ?

  3. Ăștia sunt tâmpiți,pai cum sa lași la latitudinea șefilor daca vor sa sesizeze comiterea unor infracțiuni , oricine ia la cunoștință trebuie conform legii sa sesizeze organele în drept.
    Atunci băieții de la butoane o vor face iei și să vezi atunci horă mare.
    Articolul asta e pe dezinformare pentru tâmpiți, scris de un neica nimeni, dar scuze e timpul lor,sper sa mai existe oameni cu doxă în instituțiile statului.
    Dar ce vedem acum prescrierea unor fapte cu prejudicii imense da de bănuit multe în unele locuri,poate ii trage cineva la răspundere până apare o lege în acest sens.

    • Deja o fac!
      Caută pe net, „Cosmești Galați Curtea de conturi”. Proces verbal de 23 de pagini, despre cum se fură. A sesizat cineva „organu”?

  4. Și uite ca am avut dreptate,țara noastră se va redenumi in Republica Bananieră Ciordanistan cat de curând….

  5. Zilnic mai vine câte o știre din care se observă cum statul se închide, îndreptându-se clar spre forma de orânduire socială: exploatați și exploatatori.
    Intr-o zi renunță la puținii bani dați de UE, decât să elimine pensiile nesimțite, în altă zi ne pune în instanță la bătaie cu documentarea tehnică a serviciilor, în altă zi Curtea de Conturi, singura instituție abilitată să controleze instituțiile de stat elimină controalele… Etc…

  6. Cât de nsimtit sa fii sa faci jeguri din astea de legi numai la noi poți găsi nesimțiți de tipu ăsta nu Lear muri mulți înainte sa le moara jigodiile drăcușor

  7. O TARA CONDUSA DE OAMENI NECINSTITI SI FARA STUDII, MAI PE ROMANESTE HOTI SI CU BACALAUREAT LUAT LA 40 DE ANI SI FACULTATE LA SPIRU HARET SI DOCTORATE FURATE

  8. Țara în care PCR (pile,cunoștință,relații) nu a dispărut niciodată, pentru că așa zisa revoluție a fost de fapt o lovitură de stat dată de Iliescu și găștile din nivelul 2 și 3 din PCR și securitate. Toate sau întâmplat sub oblăduirea „agenturilor ” străine care aveau diverse interese .Acum țara este condusă de oameni care nu sunt patrioți și competenți. Ei sunt patrihoți ,incompetenți, coruptibili și fără o meserie (școală ioc pentru că au trecut prin ea ca gîsca prin apă). Vai de țărișoara asta ! Unde ești tu Țepeș doamne ca punând mîna pe ei………! Dragi români cred că până la urmă doar o „revoluție reală ” ne mai scapă de impostorii apăruți cu nemiluitea după 1989

  9. Apropo comentatori aveți curajul răspunderii și nu vă mai ascundeți ca anonimi sau cu porecla. Dacă nu avem curaj și ne ascundem după deget (cum se spune) atunci ne merităm soarta. Din păcate, în general, noi avem curaj pe la spate și nu față în față (cine zice că am spus eu asta). Curaj romane și vom îndrepta țara spre drumul cel bun pentru toți și nu pe drumul care este acum (drumul bun doar pentru ei).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger