AcasăSOCIALLiber la achizițiile directe. Licitațiile, obligatorii doar de la un milion de...

Liber la achizițiile directe. Licitațiile, obligatorii doar de la un milion de euro în sus

Parlamentul dă undă verde afacerilor cu firmele de casă

Pragurile privind valoarea achizițiilor directe va fi majorat de peste patru ori în cazul produselor și serviciilor și de zece ori în cazul lucrărilor, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentarii din coaliția de guvernare. Astfel, licitațiile nu vor mai fi obligatorii decât în cazul achizițiilor cu valori de peste un milion de euro. Aleșii motivează decizia prin faptul că ar facilita accesul la fondurile europene.

Supărați că s-a ridicat starea de alertă și, odată cu ea, a dispărut și uriașa oportunitate de a face doar achiziții directe, fără transparență și fără licitații, parlamentarii au decis să repare, cumva, acest lucru.

Astfel, aceștia au inițiat un proiect de lege prin care majorează pragurile privind valoarea achizițiilor directe de la 135.060 lei la 500.000 de lei fără TVA, în cazul produselor și serviciilor, și de la 450.200 lei la 5.000.000 de lei fără TVA, în cazul lucrărilor. Majorarea pragurilor, explică parlamentarii, este necesară pentru că va facilita accesul României la fondurile UE și, pe de altă parte, va contracara efectele creșterii inflației și ale cursului valutar.

”Achizițiile publice reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare de activitate publică ale României, un domeniu de interes național care contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei și la modernizarea țării noastre. Prezenta inițiativă legislativă are în vedere crearea unui cadru normativ clar, stabil și previzibil, care să faciliteze investițiile publice și, astfel, să stimuleze dezvlotarea economiei și dinamizarea pieței din România. În același timp, achizițiile publice joacă un rol extrem de important în ceea ce privește atragerea fondurilor europene de către țara noastră”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Totodată, inițiatorii susțin că modificările legislative ar fi impuse și de declanșarea procedurii privind implementarea PNRR, acestea creând un cadru favorabil pentru realizarea investițiilor și reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest instrument de finanțare.

Achiziție prin comandă

Potrivit proiectului de lege, angajamentul legal prin care se vor face cheltuielile aferente achiziției directe poate lua forma unui contract de achiziție publică sau a unei comenzi ori a altui tip de document justificativ. Pentru achiziții mai mari de 300.000 de lei la produse și servicii și mai mari de 3.000.000 de lei la lucrări, autoritatea contractantă va avea obligația de a publica un anunț pe SEAP. Dacă achizițiile directe au valori mai mari de 130.000 de lei la produse și servicii și mai mari de 500.000 de lei la lucrări, autoritatea contractantă trebuie să consulte minim trei operatori, iar dacă primește doar o ofertă valabilă din punct de vedere al cerințelor solicitate, achiziția poate fi realizată.

Legea achizițiilor publice fusese, deja, modificată

Ridicarea exagerată a pragului valoric al achizițiilor directe nu prea are justificare, dat fiind faptul că Legea achizițiilor publice fusese, deja, schimbată de Guvern, luna trecută. Astfel, au fost eliminate contestațiile nejustificate la licitații, care cauzau, frecvent, blocaje, prin reținerea obligatorie a cauțiunilor firmelor care pierd contestațiile. Totodată, a fost introdusă obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață și în baza unei formule de ajustare. De asemenea, Guvernul a stabilit că beneficiarii contractelor vor putea să plătească direct subcontractorii și furnizorii.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.517 afisari

12 COMENTARII

  1. Sa dat drumul la furt cu acte! PSDu n-avea voie numa astia de acu pnl,PSD aripa ciolacu au voie pt. ca n-au nimic in comun cu Poporul roman si nevoile lui!

  2. Se fura ca in codru cu cadru legal. Săraca țara bogata, au furat 30 de ani si tot e de furat

  3. Start la hotie! La hotie legala! Tara se duce dreaq iar organismele care trebuie sa o apere nu numai ca nu fac nimic sa rezolve problemele, ba participa activ la devalizarea tarii!

  4. Majoritatea licitațiilor sunt aranjate , chiar dacă, firma corespunde ,autoritatea contractanta inventează o neconformitate , de regula caietele de sarcini sunt aranjate dinainte ,cu cerințe fanteziste fiind întocmite pentru a câștiga o anume firma !

  5. @ Așa ceva cu banii europeni și cu doamna Kovesi la Parchetul European , ? Este o propunere numai despre fondurile eueropene, ?

  6. & Probabil că o evaluare ar putea arăta cât e despre bani din resursele interne și cât este despre bani din investiții și finanțare europeană și din împrumuturi, ?

  7. & Au dat și arabii de „se relaxează condițiile” de folosire a banilor europeni și a celor împrumutați de bancheri, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger