Comercianţii vor fi obligaţi să-și anunțe clienții când cantitatea produselor afişate a fost diminuată, fără a reduce din preţ. Asta prevede „Legea shrinkflation”, publicată în Monitorul Oficial.
Chipsuri mai puţine, cutii de lapte cu volum mai mic sau orez cu gramaj redus. Preţurile însă au rămas neschimbate sau chiar au crescut.
Cum va fi anunţat gramajul scăzut
Vânzătorii au, din acest moment, 30 de zile pentru pune totul la punct. Aşadar, cel mai probabil, vom vedea pe rafturi etichetările suplimentare din luna octombrie.
Cei care nu vor respecta noile reguli pot primi amenzi de până la 10 mii de lei, iar produsele găsite fără etichetă vor fi retrase de la vânzare. Noile măsuri nu se aplică magazinelor online.
De ce românii plătesc mult pe mâncare, deşi inflaţia a scăzut
Datele oficiale indică faptul că inflaţia a scăzut, dar că prețurile la diverse produse şi servicii au rămas tot foarte sus. Salariul mediu net în ţara noastră a crescut cu aproape 13% în acest an.
Până acum, am ajuns la o datorie publică de peste 52% din PIB, iar datoriile trebuie plătite. Asta înseamnă o cere mare din economia autohtonă care se va reflecta în creşterea preţurilor, în special în sectoarele locuinţelor şi bunurilor de larg consum, explică Antena 3.
Al doilea motiv pentru care vom avea preţuri mari multă vreme este reprezentat de materiile prime care, din cauza tensiunilor geopolitice, vor fi tot mai scumpe, iar al treilea motiv care duce la scumpiri este seceta şi impactul ei asupra agriculturii.
Trebuie remarcat că România rămâne fără locuitori. La fiecare 10 ani pierdem un milion de locuitori, ca efect al emigrației sau sporului natural. Cu o populaţie tot mai scăzută şi mai îmbătrânită, scade productivitatea şi vârsta de muncă, evident.