AcasăSOCIAL"Legea porcului" îţi interzice să mai vinzi animalul din gospodăria ta. Pentru...

„Legea porcului” îţi interzice să mai vinzi animalul din gospodăria ta. Pentru ce ai voie să-l mai creşti?

Porcii vor avea acte de identitate

Guvernul a mai născocit una: „Legea porcului”! Este încă o lovitură aplicaţă ţăranului român, care îşi creşte carnea bio, în gospodăria lui.

De exemplu, fermierul nu mai are voie să-şi vândă porcul din coteţ.

Nici carnea n-o mai poţi comercializa

Normele privind aplicarea Legii porcului interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, fiind interzisă de asemenea și comercializarea cărnii provenită de la aceștia.

În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Pentru ce mai ai voie să creşti porcul?

Astfel, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.

Ce prevede Legea porcului:

 1. în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

2. mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

 • exploatații noncomerciale;
  exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
  exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
  abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
 • mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
 • exploatații noncomerciale;
  exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
  abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA.
author avatar
Andrei Ștefan