Cauta

„Legea porcului 2023” nu mai e de porc! Ministrul Agriculturii a anunţat ce pot face românii cu animalele sacrificate în gospodărie

porc

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a ieşit cu precizări importante privind variantele pe care le au la îndemână românii care cresc porci în gospodării.

Acesta a spus răspicat că nu se interzise nici consumul de carne de porc, şi nici comercializarea sa.

Proiectul ANSVA, revizuit

Ministrul s-a referit la un proiect al ANSVSA care prevedea condiții drastice pentru fermieri, dar și pentru gospodari în ceea ce privește comercializarea cărnii de porc.

„Porcul nu trebuie să fie interzis în gospodărie. Nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete…

E o mare prostie. Porcul se poate sacrifica, porcul se poate vinde din gospodăriile populaţiei.

Noi păstrăm tradiţia şi niciodată, cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi interzice acest lucru!”, a declarat Florin Barbu, la un târg de produse tradiţionale organizat în Capitală.

Aviz de la veterinar pentru vânzare

Totuşi, fermierii care doresc să facă un ban cinstit din creşterea şi comercializarea cărnii de porc trebuie să obţină un aviz gratuit de la medicul veterinar din sat, conform căruia produsul este bun pentru consum.

„Păstrăm tradiţiile, protejăm gospodăria ţărănească! Românii îşi pot comercializa porcii crescuţi în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât şi pe tot parcursul anului, cu aviz gratuit de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav.

Am explicat, din nou, la un târg de produse româneşti, la o şezătoare cu jurnaliştii, că nimeni nu va putea să interzică românilor să crească, să sacrifice şi să vândă porcul din gospodărie!

Păstrăm tradiţia şi fiecare român sărbătoreşte româneşte, de Crăciun!”, a mai scris ministrul PSD.

„Legea porcului”, în forma sa iniţială, preciza că românii puteau să-şi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

Acest proiect a fost amânat, după ce ministrul Agriculturii Florin Barbu i-a convocat pe reprezentaţii ANSVSA şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, care se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Ultimele stiri

  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 25 iulie 2025 – Încrederea în sine se îmbunătățește
  • Ion Sterian, reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029
  • CREATIVE MBA primul MBA pentru leadership creativ la Bucharest Business School, școala de afaceri ASE
  • Alege ce citești
  • Destul! Gata! Ajunge! Acesta este cel mai simplu și arzător mesaj al oricărui român de astăzi
  • Economia Americii va purta amprenta lui Trump
  • Un cocktail exploziv: China, UE, SUA
  • Viziunea USR pentru România: nu vei deține nimic și vei fi executat silit!
  • Exit mobile version