AcasăSOCIALLegea pensiilor 2023. Se TAIE venitul pentru aceşti români! Recalcularea se face...

Legea pensiilor 2023. Se TAIE venitul pentru aceşti români! Recalcularea se face în jos

pensii postaLegea pensiilor 2023. Se TAIE venitul pentru aceşti români! Recalcularea se face în jos

Legea pensiilor 2023 se lasă aşteptată. Ar fi trebuit să fie gata până la finalul lunii martie, dar acest lucru pare imposibil.

Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a spus când va fi gata această lege și când va începe recalcularea pensiilor.

Legea ține cont de contributivitate

Mult-așteptata lege va ține cont de contributivitate. Practic, cât am contribuit la stat, atât vom primi. De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel privind eliminarea inechităților.

Ministrul Muncii Marius Budai a spus că toate pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, precizând că ar putea acolo să apară câteva scăderi.

Vin banii de la CCR

Daniel Baciu a mai spus că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată”, a spus Daniel Baciu.

UE creşte vârsta de pensionare la femei

Potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani, iar la bărbaţi s-a atins pragul de 65 de ani pentru pensionare.

Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius Budăi.

author avatar
Andrei Ștefan