AcasăSOCIALLEGEA PENSIILOR 2023, schimbări importante. Cine va profita de noile modificări

LEGEA PENSIILOR 2023, schimbări importante. Cine va profita de noile modificări

pensie

Guvernanții sunt nevoiți să schimbe legea pensiilor, datorită Planului Național de Reziliență. Adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, simultan cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, iar legea n-a ajuns să se aplice până acum), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.

Termenul prin care PNRR cere intrarea în vigoare a noi legi este luna martie 2023.

Cu ce vine nou Legea pensiilor 2023

Prin noua lege se dorește introducerea unei noi formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității.

Se încearcă astfel corectarea unora dintre inechitățile sistemului public de pensii, prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

De asemenea, noua lege va stabili că toate dosarele de pensii aflate în plată vor fi evaluate, pentru ca ulterior să fie recalculate. Așadar, pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în principal, cele mici.

5,71 milioane de salariaţi români

Numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei, vârsta standard de pensionare crește eșalonat până în anul 2030, până la 63 de ani (acum e la 62 de ani).

author avatar
Andrei Ștefan