AcasăSOCIALLEGEA PENSIILOR 2023, schimbări importante. Cine va profita de noile modificări

LEGEA PENSIILOR 2023, schimbări importante. Cine va profita de noile modificări

pensie

Guvernanții sunt nevoiți să schimbe legea pensiilor, datorită Planului Național de Reziliență. Adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, simultan cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, iar legea n-a ajuns să se aplice până acum), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.

Termenul prin care PNRR cere intrarea în vigoare a noi legi este luna martie 2023.

Cu ce vine nou Legea pensiilor 2023

Prin noua lege se dorește introducerea unei noi formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității.

Se încearcă astfel corectarea unora dintre inechitățile sistemului public de pensii, prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

De asemenea, noua lege va stabili că toate dosarele de pensii aflate în plată vor fi evaluate, pentru ca ulterior să fie recalculate. Așadar, pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în principal, cele mici.

5,71 milioane de salariaţi români

Numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei, vârsta standard de pensionare crește eșalonat până în anul 2030, până la 63 de ani (acum e la 62 de ani).

author avatar
Andrei Ștefan
29.520 afisari

37 COMENTARII

  1. Legea pensiilor?Te doare capul.Astia nu aplica decat ceece aduce necazuri ptr.pensionari si beneficii pentru cei”miruiti”.Trag de recalculare cat se poate in speranta ca multi pensionari vor iesi din sistem pe cale naturala.Cinic!Nu vor recalcula nimic.Nici nu vor si nici nu sunt in stare.

    • Greu greu de tot de patru anișori ne tot duce cu preșul pentru ei azi da legea și mîine măresc la salariați și pensionari nu se poate pentru că sa greșit o virgulă deși legea Olguța,a fost promulgată de președintele României de ce tot frecați legea nu-i corect pe unii pensionari ii scoate cu indice 1,41 și pe alții cu 1,09 deci era foarte simplu sa le de-a indicele de corecție la toți pensionarii care au eșit cu 1,09 indicele 1,41 și echilibra pensiile la mulți oameni dar cred că pensionarii și salariații care au fost mințiți 32 de ani se vor trezi la noile alegeri să aibă grijă să nu mai voteze mincinoși

    • A recalculat Țurcana, a recalculat Violeta, a continuat în forță Budă.i, mai vedem după rotativă !

  2. In stabilirea drepturilor de pensie a fiecararui cetatean care are drept la pensie (pensionar), trebuie sa porneasca de la pensia minima garantata, care din ianuarie 2023, are valoarea de 1125 lei, aproximativ 229 euro. minima.
    Astfel, toti cetatenii romani sunt egali in fata legii, asa prevede Constitutie Romaniei.
    Prin urmare toti cetatenii cu drept la pensie, pensionarii, trebuie sa beneficieze pentru primii 10 ani lucrati, in primul rand dreptul de pensie minima garantata de 1125 asa cum este acum sau 2000, daca se va majora,
    Aceaste drepturi se cuvin fiacarui pensionar roman, pentru primii 10 ani lucrati, sume care conform legii, trebuiesc suportate de la bugetul de stat, ca subventii a fondului de pensii .
    Apoi, drepturile de pensie pentru anii lucrati de fiecare pensionar, peste cei 10 ani obligatorii pentru acordarea pensiei minime garantate, sa se calculeze pe baza punctajului anual, sa se adauge pensiei minime garantate si sa plateasca din fondul de pensii realizat din cotizatiile membrilor inscrisi in sistemul de pensii publice.
    Nu este constitutional ca numai unii cetateni romani sa beneficieze de sume de la bugetul de stat, acordate ca pensii minime garantate.
    In acest fel nu vor mai exista pensionari cu 40 de ani vechime in munca si care sa beneficieze de pensia minima garantata, asa ca cei care au mincit 10 ani.
    O noua lege a pensiilor care nu tine seama de aceste drepturi cuvenite tuturor pensionarilor romani nu este si nu poate fi constitutionala si, in conditiile in care CCR nu va mai fi aservit puterii, cu siguranta ca va fi sanctionata ca NECONSTITUTIONALA

    • Din cei 5,71 milioane de angajați,1,71 sunt pensionari reangajați cu cm( asta nu mai spun borfașii)🍌

    • Nu vedeți că ei îi stimulează pe cei care nu au muncit nici o zi. Le este milă de ei că nu au cu ce să trăiască dar de ce nu îi întreabă de ce nu au muncit niciodată. Cum să aibă pensia un asistat social egală cu cel care a muncit poate și 30 de ani.

      • Foarte bine punctat în ambele comentarii. Felicitări. După o vechime de 35 de ani în cartea de muncă am aceeași pensie ca cel care a muncit 20 de ani.

        • Asta este nenorocirea ca unii au fost la munca 40 de ani, zi de zi pe ploaie, pe vânt, pe canicula și sa aibă aceeași pensie cu cei ce nu au muncit???

        • Eu. Am. Muncit. 32. Ani. Cotizați la. Stat. Și. Am. O pensie. De. 1215. Lei. Și. Nu. Vă. Spun. Am. Ani. Grupa.

    • Ar fi bine ! Nu cred ca se poate!Toți pensia minimă pt 10 ani! Apoi calculat punctajul, sa zicem 40 ani de la început si cu cei 10 ani incluși?
      Așa înseamnă să dea de doua ori pentru primii 10 ani bani?Poate scăzând primi 10 ani din 40 și sa se calculeze punctajul pentru 30 ani, nu ar fi corect, punctajul ar scădea rău!

  3. Nu se respecta legile,cuantumul pensiei se da discretionar fara a se respecta o grila valorica ,pensii de ”Baragan” de Bulgari pensii de urmasi ai detinutilor politici,indemnizatii de revolutionarmult mai mari decat pensiile taranilor care au lucrat peste 30 ani,acestia din urma au pensia minima cu o componenta sociala inclusa,deci au fost adusi la numitor comun cu asistatii sociali.

  4. Pe pensionari i-au chemat cu cinism la vaccinare,ca”sa-i protejeze” de boala.Au avut sperante mari in privinta reducerii numarului lor.Ce le mai purtau politicienii de grija….si UE!In nemernicia lor,”marii oameni” de stat,de continent si de planeta(vai steaua lor de nebuni si ticalosi) ii considera pe batrani inutili buni de aruncat si de eutanasiat.Toti avem parinti si bunici.Oare ei au?Au si ei,dar ai lor merita tot ce e bun pentru ca au meritul de a fi adus pe lume niste golani care-si fac mendrele dupa cum vor.

    • Au părinți,dar ar trebui sa se gândească cu și ei vor ajunge la pensie,probabil ca Dzeu le a pregătit o surpriza,poate mai mare ca aceasta de acum,dacă nu vor manca gandaci vor muri de foame.Ciolacu este mai rău ca Băsescu și va sfârși la fel.Nimeni nu i oprește….

  5. Prea multe drepturi pt cei care n-au muncit o zi sau f. putin.Astia incurajeaza nemunca.Discriminare pe fata!Cei care n-au muncit sunt cu stea in frunte,primesc pe de-a moaca si mariri si subventii etc.Sa primeasca,dar si ceilalti sunt cetatenii aceleiasi tari.De ce nu primesc?Pentru ca au muncit 30-40 de ani sunt acum pedepsiti.

  6. ticăloșia PSD, budai iese pe TV sa-i facă campanie lui ciolacu ,multe minciuni spuse dar concret va bateți joc de copii, de pensionari și de cei cu salarii minime ca voi sunteți asigurati(voi va măriți pe blat) sa va fie rusine: PSD, PNL, usr =aceeași mizerie

  7. Legea 127/2019 este foarte bună, care prevede o cntributibutate de 25 de ani, ar elimina inechitățile și se putea aplica chiar de la1 ianuarie, elimina indicele de corecție, împărțea valoarea punctului de pensie stabilit la 1785 la 25 și rezulta un VPR de 72 apoi înmulțea nr de puncte realizat în perioada de activitate al fiecărui pensionar cu72 și rezulta valoarea pensiei și atunci la punctaje egale vom avea pensii egale, dacă se va stabili o cntributibutate de 30-31 cum se vehiculează pe la tv, vor pierde foarte mulți pensionari, vor cîștiga puțin ce-i cărora li s-au luat în calcul o contribuție de peste 31 pînă la 35de ani și au primit un indice de corecție foarte mic.

  8. Nu le este rușine guvernanților cu atâtea minciuni legate de pensii.or sa dea la cei cu pensii de 1500 lei câte 40 lei și cam atât. S.a ajuns ca cei care au stagiu complet de cotizare și au muncit 30 sau 35 ani sa fie tratați cu indiferenta fata de cei care nu au muncit o zi.de ce ?.Au nevoie de voturile lor ca rest pensionari nici ganu sa.i mai voteze.nici psd nici pnl nimeni.au mai fost la putere 33 ani și nu au făcut nimic pt popor ca nu.i interesează decât afacerile lor.sa vina cineva din afară tarii sa ne conducă și sa starpeasca corupția și economia subterana cu legi drastice valabile pt toată lumea.ăsta nu respecta nici constituția tarii nimic.rușine sa le fie și poate într. O zi dumnezeu o face dreptate pt romanii corecți cinstiți și va judeca pe toți cei care S. Au perindat la cârma tarii și nu au făcut nimic pt popor.decât minciuna sărăcie bătaie de joc

  9. Sunt în mare dilemă.In februarie 2024 as putea ieși la pensie la 62 ani si doua luni .Nu stiu daca nu o sa pierd la pensie după nouă formulă de calcul. Dacă aș ști că pierd m as pensiona anticipat mai repede cu câteva luni.Ce ma sfătuiți?

    • Rapid, pensionat anticipat! Indicele de corecție este acum 1,41, adică o pensie mai mare cu 41%. Acest indice va dispărea cu orice lege nouă, dar pensia nu va fi micșorată, ca fiind bun dobândit , dar mai ales pentru că nu vor să taie pensiile speciale, de serviciu și ocupaționale ca bunuri dobândite. Să vedem dacă vor reuși.

    • Nu mai sta pe gânduri
      Eu dacă mas putea pensiona anticipat mas pensiona azi
      Poate peste noapte creste virstra de pensionare și o sa va para rau

  10. Dupa 30 de ani de munca sa fii condamnat sa traiesti cu 1600 de lei pe luna la preturile actuale,si la nevoile ce vin odata cu varsta in ceea ce priveste sanatatea,demonstreaza ca cei ce ne conduc nu sunt doar prosti sunt si sadici,isi umilesc si chinuiesc pe cei care i-au pus in functii ne meritate.Demonstreaza ca nu stim si nu intelegem ca votul nostru este decisiv in ceea ce priveste viata noastra si viitorul acestei țării,viitorul copiilor nostri..

  11. Cum rămâne cu contributivitatea? Cât de meschin pot fi aleșii (de cine sunt aleși cei care își bat joc de noi) chiar voi cocoțați în funcții înalte, domnilor cu bănet acordat între voi de 25% a cata oara v-ați mărit lefurile nenorociților? Dați celor cu pensii mici? Răsplată ca nu le place munca? Cât tupeu și nesimțire la voi conducători analfabeți și care țineți de pensiile speciale, sunteți în stare sa ne exterminați pe noi sa ramaneti voi porcilor! Pierdeți PNRR pt niște porci pe care ii lingeți sa va tina în funcții, sacrificați sănătatea, educația, țineretul, pensionarii, salariații pt groteștii îmbuibați cu cefele groase….. Ciuca întâiul special al tarii sa aibă ce baga în burtihan și voi să-l indopați pana o crapă și el și voi!

  12. Tare mult a-și dori sa aflu când a refăcut aceasta lege era băut sau treaz a conceput și a verficato era la biroul ministerial sau la carcima visând la următoarea victima.

  13. Cred că nu există pe mapamond o țară fiind și cea mai săracă ,needucata și săracă țară din lume să aibă un sistem de pensii că în România,oameni cu aceleași vechime,același loc de munca aceleași condiții dar cu o diferență de cuantum în pensie de de apuca groaza.Se observa de la distanta că enorm de mulți analfabeți au ajuns în locul unde se iau decizii privind viața oamenilor ,este văi de noi .

  14. Daca un prim ministru curios sa afle diferențele existente între diferite pensie.cu aceiași vechime în aceleași perioade sau perioade diferite,să numească o comisie care să verifice situația sa fie informat exact cum este situatia pe teren și să dispună măsuri legale,bine înțeles dacă și el pricepe dece a fost pus în această functie și care este rolul său social și economic în viața oamenilor

  15. Nu.mai da ți bani celor care nu au muncit o zi da ți celor careau contribuiy la sistemul de pensii PSD o sa pierdeți alegerile

  16. Nici animalele nu ar da drumul unui asemenea rahat. Adică eșalonezi frumos anii până în prezent și apoi te ia cutremurul și pentru generația mai tânără dai cu barda, fix pix așa, din 2030 în 2035 hai rapid – secolul vitezei fiind doar pt unii aplicabil. S-avem pardon, viteza spre coșciug adică, după ce ți-ai închis toți anii tinereții ca să îngroși rândurile taxabililor.
    Rușine să vă fie și sper să vă amintiți într-o zi păcatul comis dacă atât vor putea crea mințișoarele voastre !!!

  17. daca a contribuit 10 ani la pensie cum este posibil sa iei de la cei cu 30pana 45 ani vechime sa dai la puturosi??
    unde estge diferenta>?
    sa dea banii inapoi la cei care au contribuit ani grei si sigur vor fi mai multumiti sa vedem de unde mai dai la puturosi

    • Cine au salarii și pensii mari & f.mari? Aleșii neamului și magistrații.Prostimea,
      muritori de foame.

  18. SA SE INTERZICĂ CUMULUL DE PENSIE ANTICIPATA, CU SALARIUL LA STAT!!! Valabil ptr armata și poliție. La 46 de ani ies la pensie (și cu ce pensie…) iar apoi se angajează in ziua următoare tot la stat! Ca se poate! Unii sunt deștepți si încasează din doua locuri, iar altul muncește pe șantier pana la 70 de ani! Noaptea minții!

  19. Salutare

    Au zapacit de tot legea pensiilor !
    Poate mai adauga un articol in care sa introduca si ani petrecuti cand erai luat in armata !Acum se calculeaza cand faci 65 de ani !!,de ce ??? Am fost si am servit patria si suntem rasplatiti cu ignoranta !
    NORMAL ar fi sa fie luati in calcul cand iesi la pensie ,anticipat, anticipat partial sau la limita de varsta !!!
    Poate vede un senator sau deputat si indreapta acesta neregul facuta de …. Stiti voi cine !
    Cu stima

  20. Legile pensiilor în România, pentru că nu este o singură lege, ci sunt mai multe legi,unele pentru fraieri, altele pentru deștepți, au creat o adevărată junglă a pensiilor.Îți faci cruce când afli că există pensii mai mari de 200 de milioane pe ,, vechi”și pensii de 30-40 de milioane pentru foști salariați cu studii superioare și perioadă completă de contributivitate.La această nedreptate au venit cu acest indice de corecție care distorsionează total ceea ce ar trebui să fie un calcul corect al pensiilor într-o perioadă de 12 ani.La aceeași ani de muncă identică pensiile sunt total diferite pentru că niște incompetenți bine plătiți nu au fost capabili să elaboreze o formulă în baza căreia fiecare să primească pensia care i se cuvine.Recalcularea e vorbă goală menită să arunce praf în ochii celor cu minte puțină.Preocuparea principală a celor aflați acum la putere este salvarea pensiilor speciale.Nu-i doare nici în cot de restul.Cine i-a obligat să muncească în România ? Așa le trebuie.

    • Chiar asa!
      De la 1,07 până la 1,41 indice de corecție….e foarte mare diferenta.
      Sa nu mai zic ca 38 ani vechime si cu pensie de nici un punct valoric , sunt ca multi altii dezavantajata fata de cei cu o minima vechime si care au drepturi apropiate .
      Ne spunem nemulțumirea unii altora, iar cei care ar putea îndrepta inechitatile sunt preocupați de propriile avantaje care nu le vor fi niciodată îndeajuns de mari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger