AcasăSOCIALLege cu dedicație. Afacerea repartitoarelor de căldură, pregătită pentru firmele străine

Lege cu dedicație. Afacerea repartitoarelor de căldură, pregătită pentru firmele străine

ANRE aduce companii din UE pentru a încasa biruri de la populație

Legea absurdă care îi obligă pe locatarii de la bloc să-și monteze repartitoare de costuri pentru energia termică a fost gândită clar ca o afacere pentru unii. Se pare însă că nu pentru societățile românești, dat fiind că ANRE a emis un proiect de ordin prin care deschide larg ușa companiilor străine, pentru a jecmăni populația. Fiindcă mai sunt încă milioane de apartamente unde trebuie forțate repartitoarele, profiturile se anunță uriașe.

Impunerea, prin lege, a montării repartitoarelor de costuri pentru energia termică a fost și este un abuz de proporții al statului român. Sub pretextul mincinos că ne-ar obliga UE, guvernele, mână în mână cu parlamentarii, au tot încercat să ne bage pe gât cheltuieli mai mari la întreținere pentru un confort termic scăzut.

Mulți dintre locatarii care s-au lăsat păcăliți de așa-zisele economii la factura de energie termică au renunțat de tot la repartitoare. Motivația autorităților pentru a obliga populația să intre în hora repartitoarelor este una absurdă. Aceea că, în acest mod, cetățenii ar face economie de căldură. Cum în apartamente, din cauza pierderilor de pe traseu și a cazanelor obosite din multe părți ale țării, căldura este aproximativă și, uneori, din cauza avariilor, lipsește cu desăvârșire, o economie ar însemna să faci frigul în casă.

Guvernul mizează pe segmentul de populație adus în sărăcie extremă, segment care se mărește pe zi ce trece. Pentru a plăti mai puțin, acești oameni vor fi nevoiți să-și închidă de tot căldura, bazându-se pe căldura transmisă prin pereți, de la vecini, dacă este vreunul mai înstărit prin zonă. Cu pereții reci la vecinii care fac economii, nici cei care își vor da căldura la maximum nu vor mai avea o temperatură optimă, sfârșind prin a tremura și ei de frig. În fapt, în România, totul în acest domeniu este reglementat haotic. În blocuri, unii au centrale, alții sunt racordați la sistemul centralizat, dezechilibrând întreg sistemul și sabotând structura de rezistență a clădirilor. Mai ales că cei cu centrală, la fel ca și cei cu repartitoare, își vor închide căldura automat atunci când lipsesc de acasă.

Banii vorbesc

Ca să-ți montezi repartitoare de costuri trebuie să plătești, apoi, când durata de viață s-a sfârșit, trebuie să le mai plătești o dată. Pe lângă acest lucru, așa-zisa economie la căldură trebuie plătită lunar, sub formă de bir la firmele care se ocupă de repartizarea costurilor. Și aici e afacerea. Afacere pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o pregătește acum pentru firmele străine. În speranța că aplicarea legii cu obligativitatea montării de repartitoare, care ar intra în vigoare la 31 decembrie 2024, nu va fi amânată din nou.

Astfel, într-un proiect de ordin privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea autorizațiilor pentru montarea, punerea în funcțiune, repararea şi exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor, ANRE deschide granițele pentru intrarea masivă a companiilor din UE. ”Persoana juridică străină, înregistrată într-un stat membru UE/SEE/Elveţia, are dreptul de a presta servicii transfrontaliere pentru desfășurarea activității de montare/exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire/apă caldă de consum, în imobile de tip condominiu, în România”, se arată în proiectul de act normativ. Singurele condiții pe care aceste firme trebuie să le îndeplinească sunt deținerea unui document echivalent cu o autorizație prevăzută în regulament, emis de o autoritate publică din ţara de origine sau de orice altă entitate din ţara de origine, și deținerea unei decizii de confirmare emisă de ANRE prin care i se recunoaşte acestuia dreptul de a presta servicii transfrontaliere.

Echilibrare hidraulică

Printre obligațiile titularilor de autorizații la montarea sistemelor de repartizare a costurilor se numără și notificarea beneficiarului că este necesară executarea echilibrării hidraulice, dacă s-au adus modificări ale instalațiilor interioare de încălzire în condominiul respectiv față de proiectul inițial. Totodată, firmele sunt obligate să asigure întreținerea, din punct de vedere tehnic, a sistemelor de repartizare a costurilor montate, cum ar fi repararea acestora, înlocuirea bateriilor şi refacerea sigiliilor, în conformitate cu instrucțiunile de întreținere emise de producător, și să predea proprietarilor individuali din condominiu, în copie, instrucțiunile de utilizare ale repartitoarelor de costuri și ale robinetelor pentru reglaj termostatic emise de producător.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.