AcasăSOCIALLe e frică de proteste! Politiștii, trimiși să apere sediile partidelor

Le e frică de proteste! Politiștii, trimiși să apere sediile partidelor

Siguranța cetățenilor, un moft. Doar partidele trebuie păzite de polițiști

Ministerul Afacerilor Interne a intrat în fibrilații de frica protestelor anunțate în următoarea perioadă. Astfel, MAI a trimis o circulară șefilor inspectoratelor județene de poliție prin care le cerea acestora ca patrulările să se facă de acum încolo prin fața sediilor partidelor politice, dar și ale structurilor ministerului. 

Ordinul trimis șefilor de inspectorate din teritoriu

Indiferența Guvernului, manifestată prin refuzul oricărui dialog cu protestatarii, este doar o aparență. În realitate, manifestațiile de protest ale populației și ale sindicatelor din ultima vreme au avut efect. Însă nu cel scontat, ci unul de reacție opresivă. Astfel, MAI a ordonat șefilor IPJ-urilor din țară să-i pună pe polițiști să patruleze prin fața sediilor formațiunilor politice, având în vedere viitoarele proteste în stradă care se anunță. ”Care este oportunitatea unor astfel de dispoziții? Noi abia facem față la filtre, la verificarea izolaților, la apelurile de urgență, și acum, suplimentar, trebuie să păzim sediile instituțiilor publice și ale partidelor”, ne-a declarat Cosmin Andreia, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Pe de altă parte, ordinul MAI către IPJ-uri a solicitat culegerea de informații despre cetățenii care vor participa la proteste. ”Din dispoziția Poliției Române, în contextul manifestațiilor publice preconizate a se desfășura în perioada imediat următoare, vă adresăm rugămintea de a dispune măsurile specifice de sprijinire a structurilor de jandarmi, inclusiv măsuri informativ operative ce pot fi valorificate și diseminate, conform competențelor. De asemenea, dispozitivele de ordine și siguranță publică vor include în itinerarele de patrulare obiective de interes (sediile unor instituții publice, obiective strategice, sediile structurilor MAI, sediile unor formațiuni și partide politice)”, se specifică în adresa trimisă de MAI IPJ-urilor din țară. Sindicaliștii de la Europol consideră că acest ordin este o dovadă a faptului că Poliția Română este folosită în interese politice. ”Ce dosare penale, ce documentare a grupărilor infracționale, ce minori dispăruți și fete traficate, ce furturi de material lemnos, nimic din aceasta nu mai contează! Munca de poliție în vremurile acestea înseamnă să dai amenzi pentru mască, să stai în filtre și să culegi informații despre cei care vor să protesteze împotriva măsurilor Guvernului”, scriu reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol.

 Acoperiți la București

Inspectorii șefi din teritoriu le-au cerut polițiștilor să culeagă informații referitoare la viitoarele proteste, că, dacă se întâmplă cumva ceva, să fie acoperiți la București, ne spune președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. ”De la ultrași, huligani și cei care comit violențe la manifestările publice până la a-i considera pe toți ultrași și huligani, indiferent de motivul pentru care ies în stradă este cale lungă. Acum nu se știe exact la ce proteste se gândesc cei de la MAI, la cele ale populației sau la cele din 14 aprilie, când toate confederațiile sindicale ale polițiștilor vor protesta la Guvern. Dar probabil că se referă la toate. Orice protest devine informație de interes operativ pentru poliție. Deci exercitarea dreptului la liberă exprimare urmează a fi cenzurată sau filtrată prin intermediul poliției. Cu alte cuvinte, politicienii vor să știe starea de spirit a populației cu privire la măsurile pe care le-au dispus. Vor să afle unde sunt protestele, cine protestează și de ce protestează. Dacă vor să afle de ce protestează oamenii sau de ce au nemulțumiri nu există decât o singură variantă, dialogul”, ne-a precizat Cosmin Andreica.

Politica pumnului în gură

Ministerul Afacerilor Interne a trecut la represalii și împotriva sindicaliștilor din Poliție care au îndrăznit să critice sistemul, deschizând anchete disciplinare secrete. ”Vor să ne închidă gura, nouă, liderilor sindicali care suntem mai vocali. Au hotărât ei să întocmească o notă raport înregistrată ca secret de serviciu cu toate ieșirile mele sindicale în spațiul public de anul trecut și să fiu cercetat disciplinar pentru că aș fi adus prejudicii de imagine Poliției Române prin comportamentul meu”, ne-a declarat Ioan Cănărău, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.221 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai paziti ce vreti voi, ca sa se poata iesi la ture de alergare prin orasele mari la orice ora din noapte !! 🙂 Multumim Catule, bezmetikule, sa ne traiesti inca 3 ani, idiotule util no.1 !! 🙂 Criminalule !!

  2. NU SUNT NICI UN ANTONIE IORGOVAN , SUNT CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL ZIS KOSTEA SUGIUK , agitatorul si provocatorul stalinist de pe malul stang al Nistrului . Antonie Iorgovan a decedat la 4 octombrie 2007 , a fost om destept , io sunt un prost ce postez baliverne pentru 3 copeici postarea .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger