AcasăSOCIALLe-a dat statul ŢEAPĂ celor care s-au vaccinat? E incredibil ce-i aşteaptă...

Le-a dat statul ŢEAPĂ celor care s-au vaccinat? E incredibil ce-i aşteaptă pe românii care s-au imunizat în ultimul timp

voucher vaccinCe trebuie să faci ca să primeşti 1.000 lei de la stat. Banii vin în luna august

Autorităţile s-ar putea face de râs, iar un mare scandal este posibil să se producă. De ce? Din cauză că românii care s-au vaccinat în ultimul timp ar putea să nu-şi primească voucherele promise de stat.

În judeţele Suceava şi Hunedoara, direcţiile de sănătate publică au bani pentru a acoperi circa jumătate din vaccinările realizate în această lună.

Iar în alte judeţe, cum este Ialomiţa, de exemplu, tichetele sunt acoperite până la 5 noiembrie. Acest lucru înseamnă că, dacă nu vor veni bani rapid dinspre ministerul Sănătăţii, DSP-urile nu vor putea achiziţiona tichetele promise.

E nevoie de o nouă alocare bugetară

Tichetul de masă pentru vaccinare cu schemă completă a intrat în vigoare din 31 august 2021, astfel că toţi pacienţii care se vaccinează după această dată sunt eligibili să primească 100 de lei pentru decizia de a se imuniza.

Am primit în jur de 3 mld. lei vechi (300.000 lei – n.red.)”, a spus şi Dan Noel, director executiv al DSP Ialomiţa. Aceeaşi situaţie este şi în Suceva, unde primăriile care au organizat centre de vaccinare au primit doar 58% din bonurile de masă pentru luna octombrie, potrivit informaţiilor publicate de Monitorul de Suceava.

Până acum au fost alocate 38 de milioane de lei pentru tichetele de masă, la care se adaugă aceşti 30 de milioane care vor veni în sistem, probabil, de săptămâna viitoare”, spunea la 10 noiembrie Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.

Cum se oferă voucherele de 100 lei?

Banii pentru bonurile de vaccinare după imunizarea cu schema completă sunt alocaţi din bugetul ministerului Sănătăţii de la capitolul bunuri şi servicii.

Direcţiile de Sănătate Publică solicită alocarea în baza estimărilor pe care le realizează, după care aceleaşi direcţii se ocupă de achiziţia efectivă a tichetelor de masă.

Ulterior, DSP-urile trimit către centrele de vaccinare şi către medicii de familie tichetele pentru pacienţii care s-au imunizat cu schemă completă.

Un pacient este considerat vaccinat cu schemă completă dacă are două doze din vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o singură doză din Johnson, vaccin administrat o singură dată, conform instrucţiunilor.

author avatar
Andrei Ștefan